Gas-aansluiting

De gas-aansluiting is het punt tussen de vaste gasleiding en het gastoestel. Soms is het toestel “vast” aangesloten op de gasaansluiting. Maar vaak is het toestel aangesloten via een “flexibele” gasleiding. Connectoren voor gastoestellen zijn niet hetzelfde als gasleidingen. Connectoren voor gastoestellen zijn componenten die gastoestellen verbinden met gasleidingen. Zoals een snoer dat een elektrisch apparaat verbindt met een stopcontact aan de muur. Een gasaansluiting gebruik je om van de gasleiding naar het apparaat te komen, en dat is alles. Een belangrijk element in de gasaansluiting is de klep. Kleppen stoppen (of regelen) de stroom van vloeistoffen of gassen. Ze zijn gecategoriseerd per toepassing, zoals isolatiekleppen, smoorkleppen en en terugslagkleppen.

Isolatiekleppen

Isolatiekleppen gebruikt men om een deel van een leidingsysteem tijdelijk los te koppelen. Bijvoorbeeld voor onderhoud of reparatie. Isolatiekleppen laat men meestal in een volledig open of volledig gesloten positie. Een bepaalde isolatieklep kan vele jaren op zijn plaats zitten zonder te bedienen. Maar moet zodanig zijn ontworpen dat je deze gemakkelijk kan bedienen wanneer dat nodig is, inclusief het gebruik in noodgevallen.

Smoorkleppen

Smoorkleppen worden gebruikt om de hoeveelheid of druk te regelen van een vloeistof die mag passeren, en zijn ontworpen om de stress en slijtage te weerstaan die wordt veroorzaakt door dit type bewerking. Omdat ze bij dit gebruik aan slijtage onderhevig zijn, zijn ze vaak geïnstalleerd naast isolatiekleppen die een falende smoorklep tijdelijk loskoppelen van de rest van het systeem, zodat men deze kan opknappen of vervangen.

Terugslagkleppen

Terugslagkleppen of keerkleppen zorgen voor een vrije stroming van een vloeistof in één richting, maar voorkomen dat de stroom in een omgekeerde richting stroomt. Je komt ze vaak tegen in drainage- of rioleringssystemen, maar ook in systemen onder druk. Kleppen zijn verkrijgbaar in een aantal typen, op basis van ontwerp en doel:
• Poort-, plug- of kogelkleppen - isolatie
• Bolklep - smoorklep
• Naaldventiel - smoren, meestal met hoge precisie maar lage doorstroming
• Vlinder- of membraanafsluiters - Isolatie en smoring
• Terugslagklep - Voorkomen van terugstroom (terugslag)
Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

GewissElektro.nl

GroepenKast bestellen

123GroepenKast.nl