Een CV-pomp is een circulatiepomp voor een verwarmingsinstallatie. Een circulatiepomp is een specifiek type pomp die men gebruikt om gassen, vloeistoffen of slurry in een gesloten circuit te laten circuleren. Slurry is een mengsel van vaste stoffen in een vloeistof. Circulatiepompen komen vaak voor in circulerend water in een hydraulisch verwarmings- of koelsysteem. Omdat ze alleen vloeistof circuleren binnen een gesloten circuit, hoeven ze alleen de wrijving van een leidingsysteem te overwinnen. Dit in tegenstelling tot het optillen van een vloeistof van een punt met lagere potentiële energie naar een punt met hogere potentiële energie.
Kleine en grote CV-pompen
Circulatiepompen zijn meestal elektrisch aangedreven centrifugaalpompen. De CV-pomp die men in huizen gebruikt, zijn vaak klein, en met een relatief laag vermogen van 10-tallen kW. Maar in commerciële toepassingen varieert de CV-pomp in grootte en in wattage tot vele kW. De elektromotor is meestal gescheiden van het pomplichaam door een vorm van mechanische koppeling . De afgedichte units die men thuis gebruikt hebben vaak de motorrotor, de pomp-rotor en de steunlagers gecombineerd en afgedicht in het watercircuit. Dit vermijdt een van de belangrijkste uitdagingen voor de grotere tweedelige pompen. Het handhaven van een waterdichte afdichting op het punt waar de pompaandrijfas het pomplichaam binnenkomt. Kleine tot middelgrote circulatiepompen ondersteun je meestal volledig door de buisflenzen die deze verbinden met de rest van het waterleidingsysteem. Grote pompen zijn meestal op een speciale constructie gemonteerd. CV-Pompen die je uitsluitend gebruikt voor gesloten hydronische systemen, maakt men met gietijzeren componenten. Dit kan omdat het water in de kring zuurstofloos is of met chemicaliën is behandeld om corrosie te remmen. Maar pompen met een gestage stromende zuurstofrijk, drinkbaar water maakt men van duurdere materialen zoals brons.
Ringleiding voor warm water
Circulatiepompen gebruikt men ook om huishoudelijk warm water te laten circuleren in een ringleiding in combinatie met een boiler. Zodat een kraan direct op verzoek heet water levert kort nadat de gebruiker om warm water heeft gevraagd. Bij typisch eenrichtingsleidingen zonder circulatiepomp wordt water eenvoudig via de leidingen door de leidingen naar de kraan geleid. Zodra de kraan is afgesloten, koelt het water dat in de leidingen achterblijft af en duurt het even voordat er weer warm is, op het moment dat men de kraan opent. Door een circulatiepomp toe te voegen en constant een kleine hoeveelheid heet water door de pijpen te laten stromen van de boiler naar het verste tappunt voorkom je wachten. In dit geval is het water in de buizen altijd heet en dan verspil je geen water tijdens het wachten. Het compromis is niet alleen de energie die je verspild bij het bedienen van de pomp. Maar ook de extra vraag naar de boiler om de verloren warmte van de constant hete leidingen te compenseren.