Vastrecht

Vastrecht op je energierekening zijn de vaste kosten om je huis te voorzien van nutsvoorzieningen. Het tarief verschilt niet alleen per energieleverancier, maar verschilt ook voor water, gas en elektra.

Het verbruik op je energierekening zal van dag tot dag veranderen, omdat het afhankelijk is van de hoeveelheid energie die je huishouden verbruikt.

Een vastrecht is echter een eenvoudig vast tarief en omvatten bijvoorbeeld administratieve kosten die energieleveranciers in rekening brengen. Het blijft constant, of je nu energie gebruikt of niet. Zelfs als je niet thuis bent, blijft het vaste tarief van toepassing.

Terwijl eenheidsprijzen voor het verbruik de daadwerkelijke kosten van de energie zelf dekken, dekt het vaste tarief alle andere kosten die leveranciers maken als onderdeel van hun bedrijf. Dit omvat bijvoorbeeld de kosten van de energienetwerkverbinding, distributie, energiebelasting en onderhoud.

 Het omvat ook zaken als de kosten van het sturen van een medewerker om meterstanden te nemen, administratie en de kosten van de slimme meter.

Pas als het vastrecht voor alle leveranciers gelijk is, kun je goed je energie rekening vergelijken

Een deel van het vastrecht gaat ook naar de kosten van overheidsinitiatieven gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot. Er zijn initiatieven om het vaste tarief voor alle leveranciers gelijk te trekken. Hiermee kan de consument beter de energietarieven op de markt vergelijken.

De huidige trend om van gas naar elektrisch over te gaan, heeft invloed op je vastrecht. Het vaste tarief van gas vervalt als je geen gas meer gebruikt, en dit aan de energieleverancier hebt gemeld. Dus als je overgaat van je CV-ketel naar een warmtepomp, en je elektrisch gaat koken met een uitbreiding van een kookgroep in je groepenkast. dan heb je normaliter geen gas meer nodig.
Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

GewissElektro.nl

GroepenKast bestellen

123GroepenKast.nl