Nutsbedrijf

Een nutsbedrijf is een organisatie die de infrastructuur onderhoudt voor een openbare dienst. Een nutsbedrijf biedt vaak ook een dienst aan met behulp van die infrastructuur. Openbare nutsbedrijven zijn onderworpen aan vormen van openbare controle en regulering. Deze varieert van lokale gemeenschapsgroepen tot overheidsmonopolies over een gedeelte van of het gehele land.

De term nutsbedrijven verwijst ook naar een reeks services die men aan het publiek levert zoals bijvoorbeeld elektriciteit, aardgas, water, riolering, telefoon en transport. Maar ook breedband internetdiensten zowel vast als mobiel worden steeds meer in de definitie opgenomen.

Een nutsbedrijven is vaak een natuurlijke monopolie

Nutsbedrijven zijn vaak natuurlijke monopolies omdat de infrastructuur die nodig is om een product zoals elektriciteit of water te produceren en te leveren, erg duur is om te bouwen en te onderhouden. Dientengevolge zijn het vaak overheidsmonopolies of, als ze in particulier bezit zijn, reguleert men de sectoren door een commissie voor openbare nutsbedrijven.

De toekomst van openbare nutsbedrijven

Ontwikkelingen in technologie hebben enkele van de natuurlijke monopolistische aspecten van traditionele openbare nutsbedrijven uitgehold. Elektriciteitsopwekking, detailhandel in elektriciteit, telecommunicatie, sommige soorten openbaar vervoer en postdiensten zijn in sommige landen concurrerend geworden en de trend naar liberalisering, deregulering en privatisering van openbare nutsbedrijven groeit. De infrastructuur die wordt gebruikt om de meeste producten en diensten te distribueren, is echter grotendeels monopolistisch gebleven.

Openbare nutsbedrijven zijn particulier of publiek eigendom

De openbare nutsbedrijven kunnen particulier of publiek eigendom zijn. Openbare nutsbedrijven omvatten coöperatieve en gemeentelijke nutsbedrijven. Gemeentelijke nutsbedrijven kunnen gebieden omvatten die buiten de stadsgrenzen vallen of misschien zelfs niet de hele stad bedienen. Coöperatieve hulpprogramma's zijn eigendom van de klanten die ze bedienen. Je vindt deze meestal op het platteland. Openbare nutsbedrijven hebben geen winstoogmerk. Particuliere nutsbedrijven, ook wel nutsbedrijven van investeerders genoemd, zijn eigendom van investeerders en werken voor winst en rendement.

Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

GewissElektro.nl

GroepenKast bestellen

123GroepenKast.nl