Installatiebedrijf

Een installatiebedrijf is een bij de KvK (Kamer van Koophandel) geregistreerde onderneming die werkzaamheden doet aan, en toezicht houdt op technische installaties in huizen, kantoren en andere ondernemingen. Het bestaat uit een groep werknemers die bekend staan als monteurs en kantoorpersoneel.

Monteurs verrichten de fysieke werkzaamheden bij de klant. Dit zijn bijvoorbeeld elektriciens en loodgieters. Kantoorpersoneel zijn naast de administratieve werkzaamheden bijvoorbeeld projectleiders, calculatoren en werkvoorbereiders. De meeste installatiebedrijven (130.000) zijn aangesloten bij "Techniek Nederland".

Techniek Nederland heette tot 2019 Uneto-VNI. Het volume van de installatiebranche is circa 20 miljard euro. Het aandeel techniek in een gebouw blijft significant toenemen en ligt momenteel ruim boven de 40% van de bouwsom. Installatiebedrijven hebben een belangrijke rol in het realiseren van een duurzame omgeving.

Het aandeel duurzame installatie neemt snel toe. Installaties voor duurzame energieopwekking zijn bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen. Maar ook het aantal laadpalen neemt sterk toe. De komende jaren zal ook de energieopslag een toenemende vraag laten zien. De branche is sterk gereguleerd door normen, zoals de NEN1010.

Deze normen worden steeds meer geharmoniseerd tot Europese normen. In de bouwkolom is het Bouw Informatie Model (BIM) een belangrijke werkwijze om goed samen te werken en hiermee bijvoorbeeld faalkosten zo veel mogelijk te voorkomen. Maar ook om sneller te werken in de uitvoering, en een beter eindproduct op te leveren.
Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

GewissElektro.nl

GroepenKast bestellen

123GroepenKast.nl