Slimme meter

Een slimme meter is een elektronisch apparaat dat het verbruik van energie registreert. De slimme meter geeft de informatie door aan de elektriciteitsleverancier voor monitoring en facturering. Slimme meters registreren meestal energie per uur of vaker en rapporteren ten minste dagelijks.

Slimme meters maken tweerichtingscommunicatie mogelijk tussen de meter en het centrale systeem. Een dergelijke geavanceerde meetinfrastructuur (AMI) verschilt van automatische meteruitlezing (AMR) doordat het tweerichtingscommunicatie mogelijk maakt tussen de meter en de leverancier.

Communicatie van de meter naar het netwerk kan draadloos zijn, of via vaste bekabelde verbindingen zoals power line carrier (PLC). Veelgebruikte draadloze communicatieopties zijn onder andere mobiele communicatie (die duur kan zijn), Wi-Fi (direct beschikbaar), draadloze ad hoc-netwerken via Wi-Fi, draadloze mesh-netwerken, low power long range wireless (LoRa), ZigBee (low power) , lage gegevenssnelheid draadloos) en Wi-SUN (Smart Utility Networks).

Een slimme meter gebruikt men voor elektriciteit, gas en water

De term slimme meter verwijst vaak naar een elektriciteitsmeter, maar het kan ook een apparaat zijn dat aardgas- of waterverbruik meet.

Slimme meters zijn geavanceerde meetinstrumenten

Soortgelijke meters, meestal aangeduid als interval- of gebruikstijdmeters, bestaan al jaren. Maar "slimme meters" omvatten meestal realtime of bijna realtime sensoren, stroomuitvalmelding en bewaking van de stroomkwaliteit. Deze extra functies zijn meer dan eenvoudige automatische meteruitlezing (AMR). Ze zijn in veel opzichten vergelijkbaar met AMI-meters (Advanced Metering Infrastructure). In het verleden zijn interval- en gebruikstijdenmeters geïnstalleerd om commerciële en industriële klanten te meten. Maar hebben vaak geen automatische metingen.

Een slimme meter verwart men vaak met een energiemonitor

Onderzoek van de Nederlandse consumentengroep toonde aan dat maar liefst een op de drie slimme meters verwarren met energiemonitors. Deze noemt men ook wel thuismonitors. De implementatie van slimme meters is naar verluidt een strategie om energie te besparen. Slimme meters kunnen bijvoorbeeld het gebruik van lagere tarieven tijdens de daluren vergemakkelijken en elektriciteit via netmeting terug verkopen aan het net.

Sinds het begin van de deregulering van elektriciteit en marktgestuurde prijzen over de hele wereld, zijn nutsbedrijven op zoek naar een manier om verbruik en productie op elkaar af te stemmen. Niet slimme elektrische en gasmeters meten alleen het totale verbruik en geven geen informatie over wanneer de energie is verbruikt. Slimme meters bieden een manier om deze locatie-specifieke informatie te meten. Hiermee kunnen nutsbedrijven verschillende verbruiksprijzen berekenen op basis van het tijdstip van de dag en het seizoen.

Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

GewissElektro.nl

GroepenKast bestellen

123GroepenKast.nl