Veilig werken met elektriciteit begint bij het hebben van voldoende kennis over elektriciteit. Hierbij is het onder andere belangrijk om kennis te hebben van de belangrijkste symbolen in de elektrotechniek. In de elektrotechniek hanteren we vaak de AREI-symbolen gebruikt. AREI staat voor ‘Algemeen Reglement op Elektrische Installaties’. In deze blog leggen we je uit waarom symbolen handig zijn in de elektrotechniek. Daarnaast zie je ook de meest gebruikte elektrische symbolen terug in deze blog.
Waarom zijn elektrische symbolen handig?
Symbolen in het algemeen geven een betekenis sneller weer dan tekst. In één oogopslag weet je wat een symbool betekent. Denk bijvoorbeeld aan symbolen voor het toilet of aan verkeersborden. Daarom is het ook niet gek dat de elektrotechniek ook vol zit met symbolen. Deze symbolen gebruiken we namelijk erg veel in technische tekeningen. Door gebruik te maken van symbolen, blijven de tekeningen leesbaar. Met symbolen vereenvoudig je dus als het ware de realiteit. Hierdoor is de kans op miscommunicatie een stuk kleiner.
Ben je van plan om zelf elektriciteit te gaan leggen? Dan maak je vaak een elektriciteitsplan of een elektrisch schema. Een elektriciteitsplan is een handig hulpmiddel voor het aanleggen van elektriciteit. Maar om zo’n plan te kunnen maken, dien je wel voldoende kennis te hebben van de symbolen. Daarom laten we je nu een aantal veel voorkomende symbolen zien.
Symbool voor aarde
Op verschillende elektrische apparaten vind je dit symbool voor aarde. Veel elektrische apparaten zijn voorzien van symbolen die hun beschermklasse aangeven. Door middel van deze klassen weet je hoe je met de apparaten moet omgaan. Het symbool voor aarde betekent dat het gaat om beschermklasse 1. Apparaten met dit symbool dienen een beschermingsleiding te hebben. Dit betekent dat zij een aardedraad moeten hebben.
Aarding van een elektriciteitsinstallatie is de verbinding van installaties en apparaten met de aarde. Hierdoor kan elektriciteit in de aarde wegvloeien. Zonder aarde elektriciteit zou deze elektriciteit op een apparaat of installatie komen te staan. Met aarde voorkom je gevaarlijke spanningen
Symbool zekering
Het volgende symbool geeft smeltveiligheid of een smeltzekering aan. Een zekering beschermt de bedrading tegen schade bij te hoge elektrische stromen. Deze zekeringen komen voor in elektrische apparatuur en in elektrische installaties van gebouwen. Echter is de installatie in gebouwen steeds vaker beveiligd met een installatieautomaat.
Symbool installatieautomaat
Een installatieautomaat beschermt de bedrading van elektrische installaties tegen schade. De installatieautomaat voorkomt schade bij te hoge elektrische stromen. Bij overbelasting of kortsluiting schakelt de automaat de stroom op het elektriciteitsnet uit. De installatieautomaat heeft een groot voordeel ten opzichte van porseleinen smeltpatronen. Bij de automaat kan de schakelaar weer omgezet worden als het probleem verholpen is. Porseleinen smeltpatronen, daarentegen, kunnen maar één keer hun functie vervullen. Als de draad gesmolten is moet je deze namelijk vervangen.
Symbool aardlekschakelaar
De aardlekschakelaar is een essentieel onderdeel van je elektrische installatie. Daarom komt deze vast en zeker ook terug in je elektriciteitsplan.
De aardlekschakelaar is een schakelaar die automatisch werkt. Deze maakt de elektrische installatie spanningsloos wanneer deze een lekstroom detecteert. Wanneer spreken we van een lekstroom? Als er minder stroom uit de elektrische installatie komt dan dat erin is gegaan.
Eenpolige, tweepolige en driepolige schakelaren
Zoals we regelmatig in onze blogs vertellen, kunnen groepenkasten verschillende fasen hebben. Afhankelijk van de fase van je groepenkast, kies je je componenten. Zo maak je dus ook een keuze tussen een 1 polige, 2 polige of 3 polige schakelaar. Deze hebben in een elektrisch schema allemaal een ander symbool. Hierdoor zie je gelijk om welke polige schakelaar het gaat.
Symbool contactdozen
Contactdozen maken ongetwijfeld een onderdeel uit van je elektriciteitsplan. Daarom is het wel zo handig om ook hier het symbool van te kennen. Er zijn verschillende soorten contactdozen. Denk bijvoorbeeld aan meervoudige contactdozen of contactdozen met kinderbescherming. Deze verschillende contactdozen hebben allemaal een net iets ander symbool. Er zijn dan wat toevoegingen gedaan aan het standaard symbool wat hier afgebeeld is.
Ten slotte
In deze blog hebben we je iets vertelt over symbolen in de elektrotechniek. Wil je veilig te werk gaan met elektriciteit? Dan is het handig om de belangrijkste symbolen te kennen. De symbolen zorgen er ook voor dat je technische tekeningen overzichtelijk blijven. Met de symbolen vereenvoudig je namelijk de realiteit.
Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.