Voorkom brand door een aardlekbeveiliging met vlamboogdetectie
30 december 2020 
3 min. leestijd

Voorkom brand door een aardlekbeveiliging met vlamboogdetectie

Vlambogen, die ongezien optreden in installaties, kunnen enorme schade veroorzaken. Fouten in elektrische installaties veroorzaken zo’n 20 tot 30 procent van alle branden. Omdat vlambogen niet over het hoofd gezien mogen worden zijn er aardlek automaten ontwikkeld met vlamboogdetectie. In deze blog leggen wij uit wat een vlamboog is. Daarnaast vertellen we je hoe een aardlekbeveiliging met vlamboogdetectie het risico op een brand in je elektrische installatie vermindert.

Wat is een vlamboog?

“Een vlamboog ontstaat vaak door schade aan de bekabeling, stekkers of klemverbindingen. Deze lichtboog ontstaat wanneer er energie vrijkomt door een elektrische stroom die via de lucht tussen twee geleiders stroomt. Het gaat hierbij om een ontlading van hoog- of laagspanningsstroom door de lucht tussen geleidende onderdelen. Door de stroom die vrijkomt bij een lichtboog ontstaat er een explosie van warmte-energie. Deze warmte kan oplopen tot extreem hoge temperaturen.”

(Verbogen) vlambogen kunnen leiden tot enorme schade. Vaak is een vlamboog het gevolg van een menselijke fout. De meest voorkomende oorzaken van vlambogen zijn het bekneld raken van bedrading en het onzorgvuldig aanleggen van bedrading. Daarnaast kan ook schade aan de draadisolatie en de veroudering van draden en installaties resulteren in een lichtboog.

Smelten van de elektrische installatie

Naast dat vlambogen gekenmerkt zijn aan de grote hoeveelheid warmte-energie die vrijkomt, kunnen er ook nog andere gevolgen optreden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er giftige koper- en staaldampen vrijkomen door het smelten van de elektrische installatie. Ook kan er door de brand rookvorming plaatsvinden wat gevolgen kan hebben op je gezondheid. Tevens kunnen er hoge drukgolven en geluidsgolven ontstaan. Naast dat vlambogen een grote schade aan kunnen richten in je woning, kunnen zij ook menselijk letsel veroorzaken.

De NEN1010 is een serie installatievoorschriften voor laagspanning. In deze voorschriften komt ook het gevaar van vlambogen in elektrische installaties naar voren. Deze Nederlandse norm beveelt dan ook aan om maatregelen te treffen ter bescherming van de gevolgen van vlambogen. Toch is het nemen van maatregelen tegen een lichtboog (nog) niet verplicht gesteld.

Vlamboogdetectie in aardlekautomaat

Een vlamboog voorkomen

Het grootste risico op het ontstaan van een vlamboog loop je bij de onderhoud of modificatie van de elektrische installatie. In de basis kun je al een aantal stappen zetten om de kans op een lichtboog te verkleinen. Een goed ontworpen elektrische installatie stelt je in staat om op een makkelijke manier de installatie deels of geheel af te schakelen. Daarnaast is een overzichtelijke vergrendeling van de toegang van de verdeelinrichting belangrijk. Ook is het belangrijk om onderhoud aan elektrische installaties goed uit te voeren.

Een aardlek automaat met vlamboogdetectie

Vlamboogdetectie Aardlekschakelaar

Met behulp van een aardlek automaat met vlamboogdetectie kun je het risico op branden door een elektrotechnische oorzaak aanzienlijk terugdringen. Een aardlekbeveiliging met vlamboogdetectie beschermt tegen kortsluitingen en overstromingen en biedt een uitgebreide bescherming tegen brand. Wanneer deze aardlekbeveiliging een vlamboog herkent, schakelt deze de stroom kring af. Hierdoor neemt deze het risico wat een vlamboog met zich meebrengt weg. Een ‘gewone’ aardlekschakelaar detecteert géén vlamboog. Deze schakelt namelijk alleen af wanneer deze een lekstroom detecteert. Omdat de ‘gewone’ aardlek automaat niet afschakelt ontstaat er een vlamboog welke kan resulteren in schade in de elektrische installatie en brand.

De vlamboogdetector AFDD

De vlamboogdetector AFDD (Arc Fault Detection Device) is dus een aardlek automaat met detectie. Deze dient als alles-in-een oplossing om je elektrische installatie te beveiligen. Alleen een AFDD is in staat om seriële en parallelle vlambogen te detecteren en vervolgens de elektrische installatie af te schakelen om schade te beperken. Een aardlek automaat met vlamboogdetectie zorgt dus voor extra bescherming van je woning, je waardevolle eigendommen, en van jezelf. De veiligheid wordt niet alleen verhoogd, ook het risico op brand wordt beperkt.

AFDD Aardlekautomaat Vlamboogdetectie Eaton 187204

Ten slotte

Fouten in elektrische installaties zijn een grote veroorzaker van brand. De vlambogen die optreden als gevolg van schade aan de elektrische installatie kunnen grote gevolgen met zich meebrengen. Naast schade aan je installatie en je woning kan een lichtboog ook menselijk letsel veroorzaken.

Daarom is het belangrijk om secuur te werken tijdens het onderhoud of modificatie van de elektrische installatie in je woning. Daarnaast kun je ook maatregelen treffen die de kans op branden door elektrotechnische oorzaken aanzienlijk terugdringen. De AFDD aardlek automaat met lichtboogdetectie is een ideale alles-in-een oplossing die het risico op schade door vlambogen wegneemt.

Daarnaast biedt de AFDD aardlek automaat bescherming tegen kortsluitingen en overstromingen. Kortom, de aardlek automaat met vlamboogdetectie beperkt het risico op schade aan je elektrische installatie en woning en verhoogt daarbij ook jouw veiligheid. “Voorkomen is beter dan genezen.”

Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Reactie plaatsen