Aarding

Aarding verwijst naar elektrisch verbinden met de aarde. Elke elektrische installatie heeft een verbinding met aarde. Soms wordt de aarde meegeleverd met de kabel van het energiebedrijf. Echter in de meeste gevallen heeft elke elektrische installatie een eigen aardpen.
Aarding verwijst naar elektrisch verbinden met de aarde. Elke elektrische installatie heeft een verbinding met aarde. Soms wordt de aarde meegeleverd met de kabel van het energiebedrijf. Echter in de meeste gevallen heeft elke elektrische installatie een eigen aardpen. Er wordt een aardpen in de grond "geslagen", dusdanig diep dat er een grondlaag is met een goede aarding.

In sommige gebieden is er al een goede aarding te bereiken met een aardpen van een paar meter. Er zijn echter ook gebieden, zoals zandgronden, waarbij de aardpen een lengte heeft van tientallen meters.

Centrale aardrail

Vanaf de aardpen naar de meterkast loopt een aardleiding. Deze is gemonteerd op een hoofd-aardrail, dit is het centrale punt. Op deze aardrail wordt met potentiaal vereffening leidingen bijvoorbeeld de groepenkast, de natte groepen, de gasleiding, de radiatoren, zonnepanelen en het buitendeel van de warmtepomp geaard.

Het doel is potentiaal vereffening. Alle metalen delen zijn met elkaar verbonden, zodat er geen potentiaalverschil ontstaat. Bij een potentiaalverschil ontstaat er een spanningsverschil, en gaat er een stroom lopen als gevolg van dit spanningsverschil. Bij aanraking van twee delen met een verschillend potentiaal gaat er een stroom door de mens.

Als deze stroom te hoog is ontstaat er gevaar. Dit kan een brandwond zijn, of zelfs dodelijk. Daarom is een goede aarding belangrijk in een elektrische installatie. Regelmatig onderhoud is dus van levensbelang. Een paar decennia geleden is de aardlekschakelaar geïntroduceerd. Tegenwoordig is de aardlekschakelaar in woningen verplicht.

Een aardlekschakelaar schakelt automatisch uit bij een, zoals de naam al aangeeft, aardlek. Regelmatige controle van de aardlekschakelaar is dus belangrijk. Let op: een aardlekschakelaar is geen vervanging van een aardingsinstallatie. Maar "slechts" een aanvulling voor extra veiligheid.

Fysieke aarding en elektromagnetische straling

Naast bovengenoemde definitie van aarding, is het tegenwoordig ook belangrijk om fysiek geaard te zijn. Een groeiend aantal onderzoeken vindt talrijke gezondheidsvoordelen als gevolg van het feit dat het fysieke lichaam geaard is.

Helaas hebben we met onze moderne rubberen of plastic zolen en geïsoleerde slaapplaatsen niet langer een natuurlijke elektrische verbinding met de aarde, tenzij we op blote voeten lopen. De aarde is een enorm reservoir van negatief geladen vrije elektronen. Zonder een verbinding met dit reservoir, zijn de cellen in ons lichaam niet in staat om de positieve lading in evenwicht te brengen die het gevolg is van dingen zoals elektron-deficiënte vrije radicalen.

Het effect van overtollige positieve lading in het bloed is heel duidelijk te zien aan de manier waarop de cellen worden aangetrokken om samen te klonteren. Onze moderne omgeving zit vol met een breed spectrum van elektromagnetische straling. Dit komt bijvoorbeeld door computers, mobiele telefoons en masten, radio- en tv-uitzendingen.

Maar ook door WiFi, Bluetooth, stroomkabels, huishoudelijke bekabeling en andere elektrische apparaten. Deze elektromagnetische straling induceert spanningen in ons lichaam. En verstoort hiermee de triljoenen subtiele elektrische communicatie die een essentieel onderdeel vormen van de werking van de systemen van ons lichaam.

Hoe kun je jezelf aarden met de aarde?

Door geaard te zijn met de aarde, verminderen we de niveaus van deze geïnduceerde spanningen aanzienlijk, omdat we dan effectief zijn afgeschermd door de grote elektrische massa van de aarde. De eenvoudigste manier om geaard te worden, is door naar buiten te gaan en je blote voeten of handen op wat gras of aarde te plaatsen, of jezelf onder te dompelen in een lichaam van geleidend water zoals de zee of een mineraalrijk meer.

Binnenshuis maak je een aardeverbinding door bijvoorbeeld een metalen staaf buiten de grond in te duwen, een draad van de staaf te laten lopen en deze vervolgens met onszelf te verbinden. Dit klinkt misschien als een hoop gedoe. Maar gelukkig hebben de meeste huishoudelijke elektrische systemen in de wereld al zo'n staaf en draad die binnenshuis loopt en is aangesloten op de 'aardpen' op elk stopcontact.

En in plaats van een draad met onszelf te verbinden, zijn er verschillende geleidende producten ontwikkeld, zoals aardingsplaten, matten, banden en patches. Het meest onmiddellijk merkbare effect dat mensen melden als ze geaard zijn, is dat ze zich ‘beter voelen’. Dit is beschreven als een gevoel van grotere vrede in zichzelf, rustiger voelen met verminderde stressniveaus.

Als er pijn aanwezig is, is deze vaak verminderd of verdwijnt volledig. Mensen die negatieve effecten opmerken bij het gebruik van computers of andere elektrische apparatuur hebben baat bij een goede aarding. En melden een vermindering of eliminatie van deze effecten wanneer ze geaard zijn.

Bestel eenvoudig en snel in onze webshops

ALLE GROEPENKAST COMPONENTEN

BESTEL VOOR 18:00 & VOLGENDE WERKDAG GELEVERD.


ALLE GEWISS GROEPENKAST COMPONENTEN

ALLES VAN GEWISS.