PV systeem aansluiten op bestaande wasmachine groep

Een PV systeem aanschaffen is één ding, maar hoe sluit je deze aan op je groepenkast? In veel woningen staat de wasmachine op zolder. Wat is er nu gemakkelijker om deze wasmachine groep te combineren met je zonnepanelen. In dit artikel bespreken wij hoe je je zonnepanelen eenvoudig kan aansluiten op je groepenkast: of een nieuwe leiding, of op de bestaande wasmachine groep.

Zonnepanelen aansluiten met nieuwe leiding

Als je de mogelijkheid hebt om een nieuwe leiding naar de groepenkast aan te leggen, kan je de omvormer van de installatie hier direct op aansluiten. Deze leiding mag geen aftakkingen hebben en moet op een juiste manier beveiligd zijn.

De leiding mag geen aftakkingen hebben

Daarnaast moet de bedrijfsstroom kleiner of gelijk zijn aan de aansluitwaarde van de aansluiting van de energieleverancier. Het is raadzaam om een aardlekbeveiliging van 30mA toe te passen. Wil je hier meer van weten? Wij hebben eerder een blog geschreven over zonnepanelen en het wel of niet toepassen van een aardlekschakelaar: Aardlekschakelaar vereist bij PV systemen of juist niet.

 Zonnepanelen aansluiten op bestaande wasmachinegroep

Klik hier voor PV verdelers van ABB

Een andere veel voorkomende mogelijkheid is het aansluiten van het PV systeem op de bestaande wasmachinegroep. Indien deze groep beschikbaar is in de buurt waar je de omvormer wilt plaatsen dan is dit de meest eenvoudige installatie methode: snel, veilig en kostenbesparend. Voorwaarde is dat de bestaande groep wordt omgebouwd tot distributiegroep, waarbij de maximale bedrijfsstroom van het PV systeem de 16A niet overschrijdt.

De groepen voor de wasmachine en droger moeten voorzien zijn van 30mA-aardlekbeveiliging als aanvullende bescherming. Of je een aardlekbeveiliging voor de omvormer van de zonnepanelen moet toepassen, hangt af van een aantal factoren. Het is in het algemeen aan te raden om een aardlekbeveiliging van 30mA toe te passen.

Je zal de wasmachine en droger in dit geval dus moeten voorzien van een 30mA aardlekbeveiliging. Maar let wel op als je de zonnepanelen wilt aansluiten op de bestaande wasmachinegroep, de leiding moet namelijk een ononderbroken leiding zijn.

Je moet de wasmachine en droger voorzien van een 30mA aardlekbeveiliging

Een aantal fabrikanten hebben speciale onderverdelers in het assortiment die zich vaak van elkaar onderscheiden door de manier waarop ze het PV-systeem beveiligen, namelijk:

De aardlekautomaat is een aardlekschakelaar en installatieautomaat in één behuizing. Of je een aardlekbeveiliging voor de omvormer van de zonnepanelen moet toepassen, is afhankelijk van een aantal factoren. Het is in ieder geval raadzaam om het wel te doen.

Of je de droger en wasmachine wel achter één aardlekautomaat mag toepassen hangt af van je situatie. De NEN1010 geeft aan dat er een bepaalde mate van continuïteit geborgd moet zijn, maar verplicht het niet. Afhankelijk van het hoogst gevraagde vermogen van beide toestellen is het dus wel of niet mogelijk. In het geval dat er vermogen te hoog is, kun je altijd besluiten om een wisselschakelaar te plaatsen. Hierdoor kun je of de wasmachine, of de droger gebruiken.

Impact op de groepenkast

Bij elke uitbreiding van je groepenkast zul je goed moeten nagaan of dit impact heeft op de bestaande installatie, en dus ook op je bestaande groepenkast. Het is goed mogelijk dat de uitbreiding binnen het eerste ontwerp van de groepenkast blijven, en dat je dus probleemloos kunt uitbreiden. Heb je een PV verdeler nodig? Klik dan op deze link.

Kom je buiten het eerste ontwerp dan zul je opnieuw je berekeningen moeten doen. Door het plaatsen van zonnepanelen ontstaat er namelijk een tweede voedingsbron. Het gevolg kan zijn dat het totale vermogen in de groepenkast groter is dan mogelijk is. Wil je hier meer van weten dan kun je ons artikel lezen over het veilig aansluiten van je PV zonnepanelen op je groepenkast.

Je moet altijd de bedrijfscontinuïteit in acht nemen. Een PV-installatie is geen continue energiebron. Als het gevraagde vermogen hoger is dan het net kan leveren en er is geen teruglevering vanuit de PV-installatie zal de hoofdzekering van de installatie aanspreken. Dit is volgens de NEN1010 een onwenselijke situatie en moet je dus voorkomen.

Maar ook als er een groter vermogen gevraagd wordt dan het net kan leveren, en er is wel levering vanuit de PV-installatie, dan kan er een onveilige situatie ontstaan. Zo kan overbelasting van componenten en de bedrading of rails optreden.

Heb je misschien nog groepenkast componenten nodig? Kijk dan hier even.

Wij vinden het superleuk als je je reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt!