Kraan

Een kraan is een klep die de afgifte van een vloeistof of gas regelt. Water voor baden, gootstenen en wastafels stroomt in oudere installaties door afzonderlijke warme en koude kranen. In keukens en badkamers gebruik je tegenwoordig vaak mengkranen. In dit geval meng je warm en koud water in de kraan. Hiermee kun je de watertemperatuur van het uitstromende water regelen.

Mengkranen

Mengkranen zijn uitgevonden door Thomas Campbell uit Saint John, New Brunswick en gepatenteerd in 1880. Voor baden en douches hebben mengkranen vaak een soort drukbalanceringsfunctie.  Zodat de verhouding warm / koud mengsel niet beïnvloed door tijdelijke veranderingen in de druk van de ene of de andere toevoer. Dit helpt brandwonden of ongemakkelijk afkoelen te voorkomen wanneer andere waterbelastingen optreden (zoals het doorspoelen van een toilet). In plaats van twee afzonderlijke kleppen, maken mengkranenvaak gebruik van een enkele, meer complexe klep die wordt bestuurd door een enkele hendel (eenhendelmixer). Het handvat beweegt op en neer om de hoeveelheid waterstroom te regelen en van links naar rechts om de temperatuur van het water te regelen. Vooral voor baden en douches zijn de nieuwste ontwerpen thermostatische mengkleppen die dit doen met behulp van een ingebouwde thermostaat, en kunnen mechanisch of elektronisch zijn. Er zijn ook kranen met kleuren-LED's om de temperatuur van het water te tonen.

Codering en kleur van de warme en koude kraan

Als er afzonderlijke kranen zijn aangebracht, is het mogelijk niet meteen duidelijk welke kraan warm en welke koud is. De warme kraan heeft meestal een rode indicator, terwijl de koude kraan meestal een blauwe of groene indicator heeft. In de Verenigde Staten worden de kranen vaak ook aangeduid met een "H" of "C". In landen met Romaanse talen worden de letters "C" voor warm en "F" voor koud gebruikt (uit het Frans "chaud" / Italiaans "caldo" / Spaans "caliente" (warm) en Frans "froid" / Italiaans "freddo" / Spaanse "frio" (koud)). Dit kan verwarring veroorzaken voor Engelstalige bezoekers. Mengkranen kunnen een rood-blauwe streep of pijlen hebben die aangeven welke kant heet en welke koud is.
Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

GewissElektro.nl

GroepenKast bestellen

123GroepenKast.nl