LED-verlichting

LED-verlichting bestaat uit lichtgevende dioden die halfgeleiders zijn. Terwijl elektronen door dit type halfgeleider passeren, veranderen ze in licht. In vergelijking met gloeilampen en spaarlampen zijn LED-lampen efficiënter in het omzetten van energie in licht. LED's verbruiken over het algemeen zeer weinig stroom. Bij het vergelijken van de energie-efficiëntie van verschillende verlichtingsoplossingen gebruikt men vaak twee termen.

De termen zijn lichtefficiëntie en nuttige lumen. Deze twee aspecten beschrijven in wezen de hoeveelheid licht die wordt uitgestraald per eenheid vermogen (watt) die wordt verbruikt door de lamp. De meeste retrofit-projecten voor LED-verlichting resulteren in een verbetering van 60-75% in de algehele energie-efficiëntie van de verlichting van de faciliteit. In retrofit-projecten vervangt men de bestaande TL- of PL-buizen door gelijkende LED buizen.

LED-verlichting kan meer dan 90% besparen

Afhankelijk van de bestaande lichten en de specifieke geïnstalleerde LED's, kan de besparing met nieuwe LED armaturen meer dan 90% bedragen. Daarom zijn LED-lampen koeler tijdens gebruik dan gloeilampen en spaarlampen.

Omdat de lichtgevende dioden licht creëren, worden ze behoorlijk warm vanwege hun grootte. LED's zijn warmtegevoelig, dus het is belangrijk dat de warmte wordt verwijderd, zodat de halfgeleiders niet worden beschadigd. Om dit te doen, hebben deze lichten een systeem nodig om ze koel te houden. De meeste LED-lampen hebben een koellichaam die de warmte wegvoert van het halfgeleidermateriaal.

Fabrikanten maken de warmteafleider-plaat uit verschillende materialen. Maar deze wordt meestal gemaakt van aluminium. Vaak wordt het koellichaam onderdeel van het ontwerp van de lamp. Een LED-koellichaam weegt meestal meerdere grammen, en kan heet worden zodra je het licht aanzet. Vanuit de warmteafleider-plaat beweegt de warmte in de lucht rondom de lamp.

Als je de lamp in een gesloten armatuur plaatst, voorkomt dit dat de warmte effectief van het koellichaam weg beweegt. Waardoor je de temperatuur rond de lichtdioden verhoogd. Dit veroorzaakt op zijn beurt dat de LED's oververhit raken, waardoor je de levensduur van de lamp aanzienlijk verkort.

Omnidirectionele LED-verlichting

Veel LED-lampen hebben lichtgevende diodes die allemaal in één richting schijnen. Dit resulteert in een lamp die het grootste deel van zijn licht naar de bovenkant van de lamp richt. Als je dit type lamp in een tafellamp plaatst, kun je zien dat het meeste licht op het plafond belandt met heel weinig licht op de tafel.

In een poging om LED-lampen meer op gloeilampen te laten lijken, komt omnidirectionele LED-verlichting steeds vaker voor. Deze verlichting verdeelt het licht gelijkmatig over de lamp. Gewoonlijk gebeurt dit door het licht van reflecterende platen in de lamp te laten reflecteren. LED-verlichting is relatief nieuw op de markt.

Dus ze hebben de "tand des tijds" nog niet doorstaan. Vooral degenen met een levensduur van 50.000 uur. Hoewel de meeste van deze lichten ongeveer 25.000 uur meegaan, dekt de fabrikant hun garanties slechts ongeveer drie jaar. Dit komt misschien omdat als je de LED-lamp continu laat branden, deze slechts iets minder dan drie jaar binnen het opgegeven bereik van 70 procent blijft.

Als je echter op het etiket van veel LED-lampen kijkt, geeft het een levensduur op basis van jaren. Dit komt omdat de industriestandaard drie uur gebruik per dag is, in plaats van 24 uur.
Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

GewissElektro.nl

GroepenKast bestellen

123GroepenKast.nl