Laagspanning

Laagspanning gebruikt men voor wisselspanningen tot 1000 volt en voor gelijkspanningen tot 1500 volt. Hoogspanning zijn wisselspanningen vanaf 1000 volt en gelijkspanningen vanaf 1500 volt. Laagspanningsinstallaties moeten voldoen aan de NEN1010.

Er is sprake van extra lage spanning (ELV - Extra Low Voltage) als de spanning lager is als 50V wisselspanning en 120V gelijkspanning. Deze ELV is volgens de EN-50110 een veilige spanning, met geen risico op vlambogen, elektrocutie of brandwonden. Laagspanningsinstallaties zijn te vinden in verschillende omgevingen. Waaronder industriële en bouwomgevingen, particulier en commercieel onroerend goed of openbare infrastructuur. Componenten en systemen moeten goed worden getest en geïnspecteerd om hun veilige en betrouwbare werking te garanderen.

Betrouwbare elektrische laagspanningsinstallaties leveren elektriciteit aan scholen, ziekenhuizen, openbare infrastructuren en andere systemen die afhankelijk zijn van een continue energiestroom. Als dit niet is gegarandeerd kun je denken aan een noodstroomvoorziening.

Noodstroomvoorziening

In situaties waarbij het uitvallen van een laagspanningsinstallatie gevaar kan op leveren voor de veiligheid, is het plaatsen van een noodstroom voorziening een optie. Voorbeelden van een noodstroomvoorziening zijn bijvoorbeeld een noodstroom aggregaat of batterijen. Professionals die betrokken zijn bij het ontwerp, de opbouw en de werking van laagspanningsinstallaties moeten er zeker van zijn dat componenten en systemen voldoen aan verplichte veiligheidseisen.

En waarmee het wel belangrijk is dat deze specifieke eisen gedurende hun hele levenscyclus worden gevolgd. Deze eisen verschillen per land en moeten voldoen aan internationale, nationale en lokale codes en normen. Waaronder bijvoorbeeld de NEN1010 in Nederland.

Extra Low Voltage Laagspanning

ELV Laagspanningssystemen bestaan uit elektrische apparatuur die 50 volt wisselspanning of minder gebruikt. Veel voorkomende lage spanningen zijn 48 V, 24 V en 12 V. Voorbeelden van laagspanningssystemen voor thuisgebruik zijn deurbellen, garagedeuropeners, sensoren voor woningbeveiliging, thermostaten en landschapsverlichting. Voorbeelden van andere elektrische apparatuur met ELV gelijkstroom zijn bijvoorbeeld accuopslag, LED verlichting en zonnepanelen.

Het ontwerp van een laagspanningsinstallatie

Een goed en veilig ontwerp van laagspanning begint bij de conceptfase. Om vervolgens door te gaan naar achtereenvolgens de ontwerpfase, de implementatiefase en de ondersteuningsfase. Voor een goede en veilige kwaliteit van een ontwerp voor een laagspanningsinstallatie helpt het om:

• Verminder ontwerpwijzigingen - Hoe minder ontwerpwijzigingen uw project doormaakt, hoe sneller u in de bouwfase kunt komen.
• Verlaag wijzigingen - Een goed ontwerp betekent dat wijzigingen in het veld niet nodig zijn en dat betekent geen kostbare wijzigingsorders.
• Lagere projectkosten - Bouw en implementatie verlopen veel soepeler met een goed ontwerp, en dat helpt om de projectkosten laag te houden.
• Voorkom opnieuw installeren - een slecht ontwerp kan soms betekenen dat dingen in het veld opnieuw moet doen.
Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

GewissElektro.nl

GroepenKast bestellen

123GroepenKast.nl