ICT installatie

Installatie van informatie- en communicatietechnologie (ICT) verwijst naar het installeren van computers en communicatiehardware en -software. Deze installaties zijn voor gebruik in een organisatie, een bedrijf of een huis.

Een essentieel onderdeel van de hardware van elke organisatie is de bekabeling. Een goede keuze voor de bekabeling houdt de systemen fysiek verbonden. En zorgt hiermee voor een maximale efficiëntie, door al in de ontwerpfase goede keuze te maken voor factoren zoals snelheid en levensduur.

Realisatie van een ICT installatie

Voor de realisatie van een ICT-installatie is een IT-infrastructuur een belangrijk aandachtspunt. Men definieert een IT-infrastructuur niet alleen als een gecombineerde set hardware, software en netwerken. Maar ook inclusief alle IT-gerelateerde apparatuur die wordt gebruikt om IT-services te ontwikkelen, testen, leveren, bewaken, controleren of ondersteunen.

De meest essentiële componenten voor een ICT-installatie

De ICT-installatie bestaat uit een aantal belangrijke onderdelen, waaronder:

Switch

Een netwerkswitch is het apparaat dat connectiviteit tussen netwerkapparaten op een Local Area Network (LAN) biedt. Een switch bevat verschillende poorten die fysiek verbinding maken met andere netwerkapparaten - inclusief andere switches, routers en servers. Vroegere netwerken gebruikten bruggen, waarin elk apparaat het verkeer van alle andere apparaten op het netwerk 'zag'. Maar met switches kunnen twee apparaten in het netwerk met elkaar praten zonder dat verkeer naar alle apparaten in het netwerk te moeten doorsturen.

Router

Routers verplaatsen pakketten tussen netwerken. Door middel van routering kunnen apparaten die op verschillende LAN's zijn gescheiden met elkaar communiceren door de volgende "hop" te bepalen waarmee het netwerkpakket uiteindelijk zijn bestemming kan bereiken. Als een IP-adres op een werkstation handmatig wordt geconfigureerd, is de standaard gateway-waarde die wordt ingetoetst het IP-adres van de aanwezige router.

Firewall

Firewalls zijn beveiligingsapparaten aan de rand van het netwerk. Hiermee kun je de firewall zien als de voogd of poortwachter. Een set regels definieert welke soorten netwerkverkeer door de firewall zijn toegestaan en wat is geblokkeerd.

In de eenvoudigste versie van een firewall zijn regels gemaakt die een specifieke poort en/of protocol toestaan voor verkeer van het ene apparaat (of een groep apparaten) naar een ander apparaat of een groep apparaten. Als je bijvoorbeeld je eigen webserver wilt hosten en deze wilt beperken tot alleen webverkeer, hebt je doorgaans twee firewallregels die de beperkingen definiëren.

Server

Een netwerkserver is gewoon een andere computer. Maar meestal groter qua specificaties dan de meeste mensen denken. Met een server krijgen meerdere gebruikers toegang tot hun bronnen om bijvoorbeeld te delen.

De installatie

De fysieke installatie zijn alle netwerkkabels in je kantoorgebouwen en serverruimte of datacenter. Dit is een belangrijk onderdeel van de ICT installatie. Maar dit al te vaak het verwaarloosde deel van de infrastructuur. Hierdoor is  dit meestal de zwakste schakel. En is hiermee de oorzaak van de meeste systeemstoringen wanneer deze niet goed worden beheerd.

Er zijn twee hoofdtypen bekabeling in de infrastructuur: koper CAT 5/6/7 en glasvezel. Elk type bekabeling heeft verschillende subtypen, afhankelijk van de snelheid en afstand die nodig zijn om apparaten aan te sluiten.
Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

GewissElektro.nl

GroepenKast bestellen

123GroepenKast.nl