Hoeveel wandcontactdozen per groep?
13 juli 2020 
6 min. leestijd

Hoeveel wandcontactdozen per groep?

Vanaf 2007 staan in de NEN1010 geen tabellen meer voor de vereiste minimum aantal wandcontacdozen per groep. Maar hoe bepaal je dan tegenwoordig het aantal wcd’s per groep? Sinds de NEN1010:2007 geldt dat je rekening moet houden met het goed functioneren van de elektrische installatie. Exacte overzichten van hoeveel stopcontacten per groep mogen worden niet meer gegeven, je moet nu zelf ontwerpen. Heb je contactdozen nodig? Ga dan naar deze pagina.

In deze blog bespreken we eerst de tabel 51 uit de NPR5310, hierna bespreken wij de volgende onderwerpen:

Wat is de maximale aansluitwaarde van een wcd?
Montageplaat gebruiken bij opbouw wandcontactdozen
Wanneer plaats je een stopcontact op een aparte groep?
Contactdozen voor algemeen gebruik en specifiek gebruik
Mechanische ventilatie op eigen eindgroep
Data-installatie op eigen eindgroep

In de NEN1010 staan een aantal bepalingen waar je gebruik van kunt maken om het aantal wandcontactdozen te bepalen. Onder andere in bepaling 510.4.1. waarin staat dat voor doelmatig gebruik van een installatie er voldoende aansluitpunten moeten zijn aangebracht. Maar ook in bepaling 132.1 waarin staat dat dat je bij het ontwerp rekening moet houden met het beoogde gebruik. Dus de installatie moet stelselmatig en overzichtelijk zijn ingericht en aangelegd.

In de NPR5310 stond tot 2016 een overzichtelijke tabel 51

In de NPR5310 stond tot 2016 een overzichtelijke tabel 51. Deze kon je gebruiken als leidraad om het aantal wandcontactdozen per groep te ontwerpen. Alhoewel deze tabel is komen te vervallen kun je er natuurlijk nog wel steeds gebruik van maken.

Aantal wandcontactdozen per groep tabel NPR5310 blad 51

Aantal wandcontactdozen per groep tabel NPR5310 blad 51

In bovenstaand tabel staan de aantallen wcd’s gebaseerd op het type verblijfsruimte en het vloeroppervlak. Dit zijn algemene wandcontactdozen, dus niet de wcd’s voor specifieke groepen. Hier moet je dus nog over nadenken.

Wat is de maximale aansluitwaarde van een wcd?

De NPR5310 geeft de volgende definitie voor een wcd, oftewel een contactdoos:

stroomgevend deel van een stopcontact, bestemd voor het opnemen van een contactstop”.

En geeft de volgende definitie voor een contactstop:

stroomontvangend deel van een stopcontact, bestemd voor bevestiging aan een buigzame leiding of deel uitmaken van een toestel”.

Een belangrijke doel van een contactdoos is dus het overbrengen van stroom.

Wat is de maximale aansluitwaarde van een wcd?De meest voorkomende wandcontactdozen van A-kwaliteit hebben een aansluitwaarde van 16A en hebben een keurmerk. Deze zijn getest volgens de IEC60884. Dit is de standaard voor huishoudelijk gebruik van wandcontactdozen. Volgens deze standaard zijn de wcd’s beproefd op 5000 stekkerwisselingen en op overstroom bij overbelasting. Heb je een WCD nodig? Klik dan hier.

Een andere test is een belaste beproeving, een uur lang op 22A en daarna een uur lang op de aansluitwaarde van de wcd op 16A. De temperatuurverhoging moet dan onder de 45 graden blijven. Maar de temperatuur van de verschillende onderdelen komt in de testsituatie zelden op de maximale waarde die geldt voor bijvoorbeeld aderisolatie van de aangesloten draad en kabel.

In de praktijk kan dit echter wel voorkomen. Neem daarom voldoende veiligheidsmaatregelen, zoals met de kwaliteit van de isolatie. Kies daarom bij voorkeur kwaliteitskabel met een extra isolatiekwaliteit met een hogere temperatuurgrens dan het standaard vinyl dat tot 70 graden geschikt is.

Maximale aansluitwaarde wcd elektrisch opladen laadmode 1Nb. Tegenwoordig zijn er steeds meer elektrische auto’s die je thuis oplaadt. Veiligheidshalve is in de laadmode 1 vastgelegd dat de laadstroom op een een-fase wcd beperkt is tot 10A. Zo beperk je automatisch de maximale belasting op een 16A eindgroep, en voorkom je schade aan de wandcontactdoos bij (langdurig) opladen.

Montageplaat gebruiken bij opbouw wandcontactdozen

Moet je nu wel of niet een montageplaat gebruiken bij het monteren van opbouw schakelmateriaal? De NEN1010 geeft hierin in bepaling 515.1 een aantal handvaten. In deze paragraaf staat dat je elektrisch materieel zodanig moet kiezen en installeren dat elektrische installaties en niet elektrische installaties elkaar niet schadelijk beïnvloeden.

Een montageplaat moet je gebruiken bij ‘open’ opbouw wandcontactdozen

In de praktijk betekent dit dat je bij montage van ‘open’ opbouw schakelmateriaal gebruik moet maken van een achterplaat of een montageplaat. Een uitzondering hierop is indien het montageoppervlak van metaal en/of niet brandbaar is. Maar ook in het geval dat de opbouwschakelaar zelf volledig gesloten is, hoef je geen montageplaat te gebruiken.

Wanneer plaats je een stopcontact op een aparte groep?

wasmachine aansluiten op aparte groepVoorheen stond in de NEN1010 duidelijk omschreven wanneer je een stopcontact op een aparte groep moest aansluiten. Bij een 16A groep was dit 2000W. Wandcontactdozen van toestellen zoals een vaatwasmachine of droger sloot men standaard aan op een aparte groep. Maar tegenwoordig zijn apparaten veel zuiniger in hun stroomverbruik en is dit niet altijd meer nodig.

De NEN1010:2015 schrijft in paragraaf 510.4.2 dat de installatie moet zijn verdeeld in voldoende eindgroepen om gelijktijdig gebruik te kunnen maken van apparatuur. Waar nodig moet je voor specifieke apparaten met een hoge aansluitwaarde afzonderlijke eindgroepen aanbrengen. Als leidraad kun je natuurlijk altijd nog de 2000W aanhouden uit de vorige NEN1010. Zelf een WCD nodig? Ga naar de contactdoos pagina.

Contactdozen voor algemeen gebruik en specifiek gebruik

Een contactdoos voor algemeen gebruik is een contactdoos die niet voor specifiek gebruik bestemd is. Vaak gebruik je deze contactdozen voor de aansluiting van verplaatsbare toestellen. Denk hierbij aan apparatuur zoals een stofzuiger, radio, keukenmachine en oplader voor de telefoon. De contactdozen zijn goed bereikbaar en moeten altijd aanvullend zijn beschermt door een 30mA aardlekschakelaar.

Een contactdoos voor specifiek gebruik is een contactdoos voor een bepaald toestel dat op zijn opstelplaats ook vast aangesloten zou kunnen zijn. Deze hoeft niet aanvullende te zijn beschermd door een aardlekschakelaar. De aangesloten toestellen hebben de volgende eigenschappen:

  • de toestellen zijn vast bevestigd
  • ze zijn NIET voorzien van een draagbeugel of handvat
  • en ze hebben een zodanige massa (gewicht) dat je ze niet gemakkelijk kunt verplaatsen

Wandcontactdoos airco op specifieke eindgroepIn feite kun je de toestellen dus vast aansluiten. Uit praktische overwegingen sluit men deze toestellen aan met een wandcontactdoos, zoals bijvoorbeeld bij een airco. Dit om plaatsing door een leek of reparatie en onderhoud op een eenvoudige manier mogelijk te maken. Je mag voor specifiek gebruik dus maximaal één wandcontactdoos achter een groep zetten.

Let op: om oneigenlijk gebruik van stopcontacten voor specifiek gebruik tegen te gaan, moeten er in de directe omgeving voldoende algemene wandcontactdozen aanwezig zijn.

Advies: Mechanische ventilatie op eigen eindgroep

Ons advies is om de mechanische ventilatie op een aparte groep te zetten, of er voor te zorgen dat je deze in de meterkast uit kan schakelen met een schakelaar. Het achterliggende idee is dat je de mechanische ventilatie eenvoudig moet kunnen uitschakelen in het geval van calamiteiten.

Groepenkast bestellen bij 123groepenkastBijvoorbeeld bij een NL-alert melding waarbij men adviseert om ramen en deuren dicht te houden. Immers het sluiten van ramen en deuren heeft weinig zin als de mechanische ventilatie nog afzuigt. Een eigen eindgroep installeren? Bekijk hier de installatieautomaten.

Advies: Data-installatie op eigen eindgroep

Data installatie op eigen eindgroepDe data en ICT installatie, maar ook bijvoorbeeld de beveiligingsinstallatie en de domotica installatie, zijn niet meer weg te denken uit een woning. Deze systemen wil je altijd beschikbaar hebben. Daarom adviseren wij om deze installaties elk achter een eigen eindgroep te zetten. Uitval is ongewenst omdat daarmee alle communicatie uitvalt.

Denk bij deze installaties ook aan een aardlekautomaat. Als deze installaties achter een gezamenlijke aardlekschakelaar zitten, dan neemt het aantal ongewenste uitschakelingen namelijk ook toe.

Wij vinden het superleuk als je je reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.

Ps. Lijkt het je leuk om ook een artikel te schrijven, of ken je iemand die dat wil? Laat het ons weten!

Over de schrijver
Luc startte in 1991 in de installatietechniek. In 2013 is hij gestart met zijn eerste webshop in technische installatiematerialen 123GroepenKast.nl. Datzelfde jaar schreef hij zijn eerste e-boek over het aansluiten van een groepenkast. Vanuit zijn passie voor de techniek publiceerde hij meerdere kennis artikelen met als doel om de technische vakkennis op een hoger niveau te krijgen. Te vaak ziet hij in de praktijk technische installaties die zijn aangelegd met een gebrek aan technische kennis. Door de kennis terug te brengen, samen met het vakmanschap van de RegioInstallateur wordt een betrouwbare, en bovenal veilige technische installatie opgeleverd. Tegenwoordig houdt Luc zich bezig met de ontwikkeling van de RegioInstallateur en Installo.
Jan Vos
Door

Jan Vos

op 13 Jul 2020

Hallo Luc, bedankt voor de duidelijke blog. Tabel 51 uit de NPR5310 is gemakkelijker dan zelf verzinnen. Top!

Robin
Door

Robin

op 13 Jul 2020

Als installateur in de elektra met veel werk in de renovatie en agrarische sector heb ik veel zien veranderen. Met name de hoeveelheid groepen en WCD's in een woning. De hoeveelheid WCD's in een riumte wordt meestal bepaald door de eigenaar op opdrachtgever. Zeker in deze tijd waar aan alles een netvoeding hangt. B.v. achter de TV al 4 WCD, schakelende WCD voor verlichting enzovoort. In de meterkast al standaard 4 WCD voor modems en routers. Altijd weer een uitdaging om alles eerlijk te verdelen over groepen en de 3 fases. En dan ook nog warmtepompen en zonneboilers met bijverwarming. Goede tip Luc om data en alarm op alamatjes te zetten. Dat wordt nog wel eens vergeten.

Richard
Door

Richard

op 19 Jul 2020

Aan te raden is toch om belangrijke installatiedelen zoals, data servers, brandmeld installaties, ontruiming, etc. als het mogelijk is om deze niet achter een aardlekschakelaar te zetten of aardlekautomaat. Formeel moeten deze volgens gebruikersvoorschrift periodiek getest te worden wat veelal een probleem geeft met name bij bedrijven.

Bodnar Paul
Door

Bodnar Paul

op 13 Jul 2020

In de keuken vaak 4 automaten voor 4 dubbele stopkontakten. Dan de zware verbruikers: oven, vaatwasser, Wasmachine, Droger, cv, boiler en andere alle apart. Kabel 2'5 3g, op aparte automaat, krijg geen over belasting en brand in kast van 72 of 96 modules, dat is begin van installaties grt

LuPo
Door

LuPo

op 13 Jul 2020

Dank je Luc voor dit Remimber artikel je weet het nog wel een beetje maar niet meer specifiek. Dus hier heb je wat aan als leidraad. Daarnaast vraagt iedere instalatie een aparte benadering.

Emile
Door

Emile

op 13 Jul 2020

Wat mij regelmatig opvalt is dan installateurs van PV systemen geen rekening houden met de voeding van het nutsbedrijf. In veel gevallen is de hoofdbeveiliging in woonhuizen 35 A en bestaat de kans dat door aanleg van PV installaties de totale stroom bij volle belasting ruim boven de maximaal toegestane stroom van de rail in de verdeelkastjes komt. Dit is overigens meer regel dan uitzondering.

Luc Lageweg
Emile
Door

Emile

op 14 Jul 2020

Hallo Luc. Het trieste hiervan is dat de monteurs van bekende (gerenommeerde) bedrijven als hier een vraag over gesteld wordt als antwoord geven we hebben dit zo voor gedaan gekregen maar van elektrotechniek hebben we eigenlijk niet veel verstand.

RABINDER SITAL
Door

RABINDER SITAL

op 16 Jan 2021

heren, is het niet zo dat de stroom op de rail minder wordt door zonnepanelen, immers wordt minder stroom uit het net gehaald!

j.boshoven
Door

j.boshoven

op 14 Jul 2020

bedank Luc voor de duidelijke uitleg . Toppie !!!

Jos
Door

Jos

op 14 Jul 2020

wederom een duidelijk uitleg, dank hiervoor, top Luc

Martien
Door

Martien

op 15 Jul 2020

Luc, een zeer duidelijk verhaal waar nog steeds niet goed naar wordt gekeken door sommige particulieren. Vaak als je ergens bezig bent zie je de nodige stopcontacten waar dubbelstekkers opzitten en waar je ??? bij zet. Dit is een waardevol document wederom. Bij plaatsen van keukens plaats ik vaak één of twee groepen erbij uiteraard met inachtname van de aardlekschakelaars. Bedankt voor dit stuk!

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 15 Jul 2020

Hoi Martien, bij "dubbelstekkers" en verlengsnoeren is het belangrijk om het gelijktijdig totale vermogen in de gaten te houden. Bijvoorbeeld een waterkoker, combimagnetron en oven op één verlengsnoer is niet veilig. Overigens wordt het gebruik van dubbelstekkers afgeraden.

Richard
Door

Richard

op 19 Jul 2020

Hoi Luc, bedankt weer voor een duidelijke uitleg met betrekking tot de E-installatie conform de norm.Even een klein vraagje. Is het bij een metalen ondergrond niet raadzaam om ook hier achter een montageplaat te plaatsen bij het schakelmateriaal of je moet er zeker van zijn dat dit metalendeel verbonden is een beschermingsleiding.

mc
Door

mc

op 19 Jul 2020

Leuk artikel met duidelijke uitleg ,zo word je tussendoor nog leuk op de hoogte gehouden buiten de reguliere updates.

Karel Tas
Door

Karel Tas

op 20 Jul 2020

HI Leuke site de tegenwoordige pv installatie wordt vaak uit gevoerd met gebruik van specifice wcd. Bij voorbeeld door de wcd van de wasmachine te vervangen door een zekering kast en de zekering in de hoofd zekering kast te vervangen door 20 A. de kleine zekering kast heeft een hoofd schakelaar en twee zekeringen van 16 A 1 voor de PV installatie en 1 voor de wcd van de wasmachine. Word hier in de nieuwe nen nog over gesproken ?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 20 Jul 2020

Beste Karel, Over het aansluiten van omvormers van PV panelen heeft de nieuwe NEN1010 een hele paragraaf gemaakt. Fabrikanten zoals ABB hebben speciale onderverdelers. Deze plaats je bij de wasmachine. Je sluit de inkomende voeding van de wasmachine hier op aan. Vervolgens kun je de wasmachine en de zonnepanelen (1 fase omvormer) hierop aansluiten. Je hoeft dus niet een aparte kabel naar de groepenkast te leggen.

René Hogerheijde
Door

René Hogerheijde

op 21 Jul 2020

Leuk dit te weten. Ik had al gezien dat leveranciers de wasmachinegroep gebruikte voor aansluiten zonnepanelen. Heb naar info hierover gezocht want ik vond dit wel vreemd, niets hierover gevonden; dus zelf een aparte groep met aardlek aangelegd. Interessant Luc dat je verdiept hebt in het installatiewerk. Vond zelf ook belangrijk dat goede installaties zich met name ook in woningen te vinden zijn; wijzigingen en JUISTE info zie je nauwelijks; er wordt veel gerommeld.

Henk
Door

Henk

op 22 Jul 2020

Duidelijk artikel over de waarde een het maximaal aantal aan te sluiten WCD. !

Arnold
Door

Arnold

op 24 Jul 2020

Beste Luc. Weer een leesbaar en duidelijk verhaal. Wat betreft de speciale groepen, zoals data, zonnecellen, machines van groot vermogen. Hiervoor gebruik ik bij voorkeur Alamats , gecombineerde aardlek/overstroom beveiliging 16A 30mA. Deze nemen vaak niet meer ruimte in de groepenkast dan gewone installatieautomaten. Wel iets duurder in aanschaf, maar dat is eenmalig . De bedrijfszekerheid van de installatie wordt hierdoor verhoogd. Meestal voldoet een aardlekautomaat met een B karakteristiek, maar bij inschakelpieken kan een met C karakteristiek nodig zijn (controleer dan wel de maximale toegestane leidinglengte).

Daan Muller
Door

Daan Muller

op 11 Aug 2020

Leuk en interessant om lezen. Bedankt voor deze fijne site.

Lawrence
Door

Lawrence

op 30 Oct 2020

Hallo Luc,Hoewel ik zelf elektrotechnisch specialist ben wil ik het volgende eens in de groep gooien.Ik heb een technische ruimte in mijn woning welke voorzien is van 2 WCD's op 2 aparte groepen. In deze ruimte staan een wasmachine (2200W) en een droger (700W), hangt een CV ketel (135W) en mechanische ventilatie (70W). Door de layout van deze kamer en de herinrichting komen deze apparaten allen op dezelfde groep achter een aardlekautomaat.Omdat het omleggen van de 2e groep nogal een karwei is doe ik dit liever alleen indien écht nodig.Kan ik deze configuratie zo veilig laten draaien of liever tóch die 2e groep omleggen?Bedankt alvast!

Anne
Door

Anne

op 25 May 2021

Hallo Luc,Mag je van een 3 fasen 400V WCD (Perilex) apart nog een keer één fase aftakken voor het gebruik van een andere 1 fase 230V WCD? Alvast bedankt voor je reactie.

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 29 May 2021

Beste Anne, bedankt voor je vraag. In de industrie wordt het wel toegepast om een krachtgroep te gebruiken om een 230V WCD te voeden. In een woning wordt dit niet toegepast. Je kunt dan wel een onderverdeler plaatsen. Dit zie je bijvoorbeeld in een keuken, of in een schuur.

Anne
Door

Anne

op 01 Jun 2021

Beste Luc,Bedankt voor je reactie. Je geeft in jouw antwoord aan dat het in een woning niet wordt toegepast. Komt dit omdat het gewoonweg niet mag (niet conform NEN1010) of komt dit omdat het in de woningbouw niet gebruikelijk is?Groeten,Anne

Kees Valk
Door

Kees Valk

op 23 Nov 2023

Wij willen een convectorkachel nemen, maar nu zijn ze met een gerandaarde stkker en ik heb geen geaard stopcontact in mijn huiskamer, wat nu. Mag je van 1 stopcontact een geaard stopcontact maken of moet je dan alle stopkontakten geaard maken?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 05 Dec 2023

Beste Kees, in principe gebruik je de norm van de tijd van aanleg, tenzij je een grote renovatie doet. In dit geval lijkt de aanleg van een geaard stopcontact geen grote renovatie. Maar op het gebied van veiligheid kan het geen kwaad om je installatie zoveel mogelijk te upgraden naar de huidige normen.

Reactie plaatsen