Hoe installeer je een 4 polige / 3 fase aardlekschakelaar?
13 april 2021 
4 min. leestijd

Hoe installeer je een 4 polige / 3 fase aardlekschakelaar?

De aardlekschakelaar is een essentieel component van je groepenkast. Een aardlekschakelaar is een automatisch werkende schakelaar. Deze maakt de elektrische installatie spanningsloos wanneer deze een lekstroom opmerkt. De aardlekschakelaar beschermt dus tegen lekstroom in je installatie. Je vindt deze schakelaar terug in iedere groepenkast. Deze schakelaar is namelijk een verplicht onderdeel van de groepenkast. Het vervangen of plaatsen van een aardlekschakelaar is een veel voorkomende taak. Daarom leggen we je in deze blog uit hoe je een 4 polige / 3 fase aardlekschakelaar installeert. Dit doen we op een stapsgewijze manier, zodat het eenvoudig te volgen is.


1. De 4 polige / 3 fase aardlekschakelaar

Voor jouw eigen veiligheid is een goed functionerende aardlekschakelaar een onmisbaar component in je groepenkast. Er zijn verschillende soorten aardlekschakelaars verkrijgbaar. Zo zijn er 2 polige aardlekschakelaars maar ook 4 polige aardlekschakelaars. Een 4 polige aardlekschakelaar neemt meer modules in beslag dan een 2 polige aardlekschakelaar. De 4 polige aardlekschakelaar is 4 modules breed.

Voor een 4 polige aardlekschakelaar heb je een 3 fase groepenkast nodig. Maar hoe weet je of je een 3 fase groepenkast hebt? Deze groepenkast herken je aan de 4 draden die onder uit de groepenkast komen. Daarnaast kun je ook aan de meter van de stroomleverancier aflezen met welke groepenkast je te maken hebt. Staat er 3×220/230 V of 380/400 V? Dan heb je te maken met een 3 fase groepenkast en kun je zowel een 2 polige als een 4 polige aardlekschakelaar gebruiken.

Heb je een aardlekschakelaar nodig? Klik dan hier.

2. Voorbereiding

Wanneer je van plan bent om een aardlekschakelaar te installeren is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Wanneer je een aardlekschakelaar gaat uitzoeken, kies dan voor dezelfde aardlekschakelaar als de andere aardlekschakelaars in je groepenkast. Op deze manier houd je het overzichtelijk. Kijk eens op 123GroepenKast.nl wanneer je je aardlekschakelaar gaat uitkiezen.

Zorg ervoor dat je alle benodigde onderdelen in huis hebt voordat je begint met de installatie van de aardlekschakelaar. Op deze manier kom je halverwege de installatie niet voor verrassingen te staan.


3. Installatie 4 polige / 3 fase aardlekschakelaar – 8 stappen

4 polige / 3 fase aardlekschakelaar?

Heb je alle benodigde componenten en gereedschappen verzameld? Dan kun je nu op een stapsgewijze manier de aardlekschakelaar gaan installeren. Neem alle tijd die je nodig hebt om de aardlekschakelaar secuur te installeren.

Stap 1: Maak de groepenkast spanningsloos

Je kan alleen veilig werken met elektriciteit als de elektrische installatie geheel spanningsloos is. Schakel daarom als eerste groepen uit. Vervolgens schakel je de aardlekschakelaars en de hoofdschakelaar uit. Zorg er ook voor dat je huisgenoten op de hoogte zijn van het feit dat het stroom er af is.

Stap 2: Meten is weten

Je wilt er natuurlijk honderd procent zeker van zijn dat er geen spanning op de installatie staat. Gebruik daarom een spanningstester. Hiermee kun je meten of er nog spanning op het circuit staat. Op deze manier vermijd je ongelukken.

Stap 3: Haal deksel van groepenkast

Haal nu de deksel van de groepenkast af. Dit doe je door de schroeven los te draaien. Leg de deksel op een plek buiten je werkgebied. Op deze manier houd je je werkplek overzichtelijk. Daarnaast voorkom je zo schade aan je deksel.

Stap 4: Monteer de aardlekschakelaar op DIN-rail

Bepaal nu waar je de nieuwe aardlekschakelaar gaat monteren. Omdat je een 4-polige aardlekschakelaar gaat installeren, heb je 4 vrije modules nodig om deze te plaatsen. Klik de DIN-rail lipjes open. Plaats nu de aardlekschakelaar op de gewenste plek op de DIN-rail. Klik nu de lipjes weer vast. Zorg ervoor dat de aardlekschakelaar op de “uit” stand staat.

Stap 5: Sluit aardlekschakelaar aan op kabelverdeelblokjes

In de verdeelkast loopt de stroom vanuit de hoofdschakelaar naar de kabelverdeelblokjes. Deze bevinden zich onder in de groepenkast. Vanuit de kabelverdeelblokjes loopt de stroom door naar de aardlekschakelaar. Daarom sluit je de bedrading voor de aardlekschakelaar aan op de kabelverdeelblokjes.

Schroef de schroeven van de kabelverdeelblokjes goed open. Op deze manier past de bedrading er gemakkelijk in. Sluit de bekabeling vervolgens aan op de kabelverdeelblokjes en schroef ze weer dicht. Heb je weinig ruimte om dit te doen? Dan kun je de DIN-rail lipjes van componenten erboven even losmaken. Hierdoor ontstaat er wat meer werkruimte. Vergeet wanneer je klaar bent niet om deze DIN-rail lipjes weer vast te klikken.

Heb je alle bekabeling aangesloten op de kabelverdeelblokjes? Dan sluit je de kabels nu ook aan op de inkomende zijde van de aardlekschakelaar. Zorg ervoor dat je de nuldraad en de fasedraden op je juiste plekken aansluit.

Stap 6: Momentschroevendraaier

Dan zijn we nu belandt bij een belangrijke stap van de installatie van je 4 polige / 3 fase aardlekschakelaar. Je gaat nu alle schroeven aandraaien met de momentschroevendraaier. Zorg ervoor dat je het juiste aandraaimoment kiest. Alleen met een momentschroevendraaier weet je dat de overgangsweerstand tussen de componenten en de bedrading optimaal is.

Wil je meer weten over de momentschroevendraaier? Klik dan hier.

Stap 7: Deksel terugplaatsen

Je hebt een component geplaatst dat 4 modules inneemt. Verwijder daarom 4 afdekstrookjes van de deksel. Vervolgens plaats je de deksel van de groepenkast terug. Schroef de deksel weer vast.

Stap 8: Inschakelen

Schakel nu de hoofdschakelaar en de achterliggende aardlekschakelaars weer in. Vervolgens schakel je ook de groepen van het bestaande circuit weer in. Je bent nu klaar met de installatie van je 4 polige / 3 fase aardlekschakelaar.

Kennis is macht

Ga alleen aan de slag met elektriciteit wanneer je daar voldoende kennis over hebt. Het gaat hier immers wel om jouw veiligheid. Schakel de hulp in van een professional als je er niet uitkomt. Veiligheid staat voorop.

Tot slotte

In deze blog hebben we je stapsgewijs uitgelegd hoe je een 4 polige aardlekschakelaar installeert. De aardlekschakelaar is een essentieel onderdeel van je groepenkast. Deze schakelaar maakt de elektrische installatie spanningsloos wanneer deze een lekstroom opmerkt. Dit draagt bij aan jouw veiligheid. Er zijn verschillende aardlekschakelaars beschikbaar. Zo gebruik je een 2 polige aardlekschakelaar voor een 1 fase groepenkast. Je gebruikt een 4 polige aardlekschakelaar als je te maken hebt met een 3 fase groepenkast.

Wanneer je een aardlekschakelaar gaat installeren, onthoud dan dat je aan de slag gaat met elektriciteit. Je kunt elektriciteit niet zien. Dus als je niet voldoende kennis hebt over elektriciteit, schakel dan hulp in. Het gaat immers om je veiligheid.

Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Reactie plaatsen