Fornuisgroep aardlekautomaat - deze specifieke automaat mag wel worden toegepast in de woningbouw

Ben je aan het oriënteren naar een 2 fase fornuisgroep aardlekautomaat, omdat je elektrisch wilt koken. De vraag naar de kookgroep aardlekautomaten groeit, zeker door de stijgende gasprijzen. In de laatste 12 maanden is de gasprijs met maar liefst 360% gestegen (7-9-2022).

De hoge gasprijs zorgt voor de groeiende vraag naar elektrisch koken, en daarmee naar een groeiende vraag naar de fornuisgroep. En ruimtegebrek in de groepenkast zorgt vervolgens voor een groeiende vraag naar de fornuisgroep aardlekautomaat combinatie, omdat deze slechts 2 module breed is.

Als uitbreiding op deze blog hebben wij de volgende blog geschreven: " 2P+2N fornuisgroep aardlekautomaat of met aardlekschakelaar?".
Wij raden aan om ook deze blog door te nemen.

2 Soorten aansluitingen voor elektrisch koken. 

Je gebruikt de fornuisgroep 2 fase (2P+2N), of je gebruikt voor de kookgroep 3 fasen (3P+N). Dit is afhankelijk van het type kookplaat die je wilt aansluiten. In beide gevallen sluit je het kooktoestel met een perilex stekker aan op een perilex wandcontactdoos. Een perilex heeft namelijk 5 pinnen.

Om de 3 fase fornuisgroep (3P+N) aan te sluiten heb je altijd een krachtgroep (3x230V) nodig. Deze kun je door een installatieautomaat met een "losse" aardlekschakelaar beveiligen, of met een kracht aardlekautomaat (standaard 3 fase kookgroep aardlekautomaat).

Voor het aansluiten van een 2 fase fornuisgroep (2P+2N) kun je zowel twee fases van de drie fase gebruiken ( de kookplaat moet wel geschikt zijn voor de spanning van 400V tussen de fasen) als 2 keer dezelfde fase (bij zowel een 1 fase als 3 fase installatie). Let er wel op dat de nullen in het kooktoestel gescheiden zijn.

Tegenwoordig is de 2 fase fornuisgroep aardlekautomaat populair. Van het febrikaat SEP is de minimale werkingsspanning (Ub-): 40V: SEP Smalle fornuisgroep aardlekautomaat 2P+2N. Daardoor mag deze specifieke SEP 2P+2N fornuisgroep aardlekautomaat wel toepassen in de woningbouw.

Wil je meer weten over het verschil tussen de 1 fase fornuisgroep en 3 fase kookgroep? ( Het verschil tussen een 1 fase fornuisgroep en 3 fase kookgroep.)

Fornuisgroep Aardlekautomaat

Een apparaat (of dat nu een kookplaat of föhn is) wordt beveiligd door een aardlekbeveiliging en een zekeringsautomaat. Een combinatie hiervan is meestal minimaal 3 module eenheden, wanneer je een fornuisgroep installeert dan neemt deze 4 module eenheden in beslag. Deze (Klik hier) 2 fase fornuisgroep aardlekautomaat neemt slechts 2 modules in beslag. Dit scheelt dus heel veel ruimte.

Meer weten over de werking van een aardlekautomaat? ( Kijk dan deze video (youtube))

Belangrijk over Fornuisgroep aardlekautomaat:
De automaat mag verdeeld worden over 2 fasen van de 3 in een 3-fase installatie. Wat wel belangrijk is bij gebruik van een kookgroep-aardlekautomaat is dat de nul in de kookplaat wel degelijk 2 gescheiden nul-circuits zijn.

Als de 2 nullen intern in de kookplaat aan elkaar verbonden zijn, zal de aardlekautomaat niet functioneren en ongewenst afschakelen.

Werkingsspanning (Ub-)

De smalle fornuisgroep aardlekautomaat van alle merken hebben een elektronisch circuit. Dit circuit bewaakt de foutstroom tussen de fase en de nul. Bij een foutstroom hoger dan 30mA schakelt de automaat uit. Het elektronisch circuit heeft een minimale werkspanning (Ub-) nodig. Bij veel merken ligt deze boven de veilige spanning van 50V, de Ub- is dan bijvoorbeeld 70V of 90V.

De Ub- van de SEP Smalle aardlekautomaat is 40V. Dit is onder de veilige spanning van 50V. Hierdoor mag deze automaat wel door "leken" bediend worden, en mag deze specifieke automaat daardoor in woningen worden gebruikt. Let dus altijd op de minimale werkingsspanning voor je eigen veiligheid en die van je huisgenoten.

Aansluiten Fornuisgroep aardlekautomaat 2P+2N aan kookplaat

Er zijn 2 mogelijke opties voor het aansluiten van de kookplaat aan de fornuisgroep aardlekautomaat. Je kunt twee keer 1 fase gebruiken of je gebruikt twee van de 3 fasen.


1 Fase en 3 fase
Bij de 1 fase oplossing sluit je twee keer de fase aan en twee keer de nul bij de inkomende stroomkant van de aardlekautomaat (zie afbeelding). De fase en nul kun je dan met elkaar doorverbinden door een kamrail of bedraad. Bij de 3 fase oplossing sluit je of L1 & L2, L2 & L3 of L1 & L3 aan op de inkomende stroomkant. De nul kun je gewoon doorverbinden. Tevens kun je ook in een 3 fase groepenkast de kookgroep gewoon op 1 fase aansluiten wanneer dat gewenst is.



Bij de afgaande stroomkant van de aardlekautomaat komt er twee keer een nul en fase uit. Let wel op: Dit zijn twee losse circuits, beide circuits hebben een eigen aardlekbeveiliging. Deze 2 circuits sluit je bedraad aan op de perilex contactdoos.

Wil je meer lezen over de specificaties van de SEP fornuisgroep aardlek automaat?
Klik dan hier

Bedankt voor je interesse! 

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit product of artikel?
Laat hieronder dan even een reactie achter! 




Als uitbreiding op deze blog hebben wij de volgende blog geschreven: " 2P+2N fornuisgroep aardlekautomaat of met aardlekschakelaar?".
Wij raden aan om ook deze blog door te nemen.