Elektriciteit is overal rondom ons. Elektriciteit speelt een grote rol in ons dagelijks leven. Als we de stekker in het stopcontact steken laadt onze smartphone op. Als de wasmachine is aangesloten aan een stopcontact werkt deze met één druk op de knop. Maar hoe is het mogelijk dat al onze verschillende apparaten werken in hetzelfde stopcontact? En waar komt 220 volt en 230 volt vandaan? In de blog van vandaag zullen wij uitleggen wat volt is. Daarnaast zullen we bespreken of elektrische apparaten ook gebruikt kunnen worden bij een ander voltage.
Wat is volt?
Volt is de afkorting van voltage. Als er wel elektriciteit is, maar geen stroomkring, dan zeggen we dat ergens spanning op staat. Deze spanning drukken we uit in volt. Om apparaten die aangesloten zijn op de stroomkring te laten werken, moet elektriciteit van de ene naar de andere kant kunnen stromen. Het voltage geeft dus aan hoeveel spanning er op een aansluiting staat. Netbeheerders leveren elektriciteit op de aansluiting van je de meterkast. Deze elektriciteit heeft een spanning van ongeveer 230 volt. Deze spanning wordt ook wel de netspanning genoemd. In je woning is er sprake van laagspanning. Hiermee worden wisselspanningen tot 1000 volt en gelijkspanningen tot 1500 volt bedoeld. Omdat de netspanning 230 volt is, behoort deze ook tot de laagspanning. In Nederland moet voldaan worden aan laagspanningsrichtlijnen.
Onder andere met ‘spanning’ is het mogelijk om het maximale vermogen van 1 elektra groep te meten in je woning. (Lees hier meer over in de volgende blog: Hoeveel Watt op een groep en installatie automaat?) Het vermogen is de hoeveelheid energie per tijdseenheid. Het vermogen van één groep kun je berekenen met de volgende formule:
P= U x I
aantal Watt (VA) =aantal Volt (V) x Aantal Ampère (A)
220 of 230 volt?
Vóór 1989 had de netspanning een voltage van 220. In 1989 werd besloten om de hoogte van de spanning te verhogen tot 230 volt. De reden hiervoor was om in Europa tot één niveau voor laagspanning te komen. Op deze manier is het ook makkelijker voor toeristen om stopcontacten in andere Europese landen te gebruiken.
Maar is de spanning van de stopcontacten in je huis dan ook precies 230 volt? Nee, waarschijnlijk niet. Zolang het binnen de richtlijnen blijft is er niks aan de hand. De netspanning in je huis mag niet meer afwijken dan 6% naar beneden en 10% omhoog. Als er in jouw huis dus een spanning staat van 235 volt is er niks aan de hand.
Zijn elektrische apparaten ook te gebruiken bij een ander voltage?
Zoals net al kort gezegd is, mag de netspanning in je huis niet meer dan 6% naar beneden afwijken en niet meer dan 10% boven het voltage van 230 zitten. Hele oude apparaten die gemaakt zijn voor het gebruik van 220 volt zouden sneller kapot kunnen gaan. Maar omdat er een lange tijd tussen heeft gezeten voordat de netspanning veranderde van een voltage van 220 naar 230, zal dit weinig problemen leveren.
Inmiddels zijn bijna alle apparaten vervangen door varianten die met een voltage van 230 om kunnen gaan. Tegenwoordig is het zelfs zo dat veel apparaten om kunnen gaan met spanningen die op de hele wereld aanwezig zijn. Denk hierbij aan de oplader van je telefoon, televisies en computers. Op apparaten waarbij dit mogelijk is staat 100-240 volt aangegeven. Check wel altijd even de specificaties van het apparaat om te zien of deze geschikt is voor de netspanning in een bepaald land. Anders kan het ten koste gaan van je apparaat en kan deze beschadigen.
Ten slotte
Tegenwoordig heeft de netspanning in je huis een spanning van 230 volt. Hoewel bijna alle apparatuur geschikt is voor deze spanning, is het belangrijk om bij je oude apparaten na te gaan of ze nog wel geschikt zijn voor deze spanning. Dit om schade aan je oude apparaten te voorkomen. Check ook wanneer je in andere landen bent of je apparaat geschikt is om aangesloten te worden aan de netspanning om schade aan je apparaten te voorkomen. Heb je groepenkast producten nodig? Klik dan hier.
Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.
Jelle Bruijnis
op 14 Feb 2023Luc Lageweg
op 28 Feb 2023