De beltransformator: wat is het en hoe werkt het?
07 december 2020 
2 min. leestijd

De beltransformator: wat is het en hoe werkt het?

De deurbel geeft door zijn geluid duidelijk aan dat er iemand aan de voordeur van je woning staat. Ook de deurbel van je woning heeft spanning nodig om te werken. Toch is het niet mogelijk om je deurbel rechtstreeks op de netspanning aan te sluiten. Wanneer je een deurbel wil aansluiten op de netspanning, is daar een beltransformator voor nodig. In deze blog zullen wij uitleggen wat een beltransformator is en hoe deze werkt.

Beltransformator kopen bij 123Groepenkast

De beltrafo: waar gebruik je het voor?

De beltransformator wordt vaak afgekort tot beltrafo. Omdat een deurbel stroom nodig heeft om te werken, moet deze aangesloten worden op de netspanning. Toch is het niet mogelijk om de deurbel rechtstreeks aan te sluiten aan de elektriciteit in de meterkast. Dit komt omdat de deurbel werkt op zwakstroom, wat neerkomt op ongeveer 8 volt of 12 volt. Omdat de hoogte van de spanning in je meterkast ongeveer 230 volt is, is het niet mogelijk om de deurbel zonder een beltrafo aan te sluiten. Een beltransformator is in staat om spanning om te vormen zodat een deurbel aangesloten kan worden aan de netspanning. Bij een draadloze deurbel is een beltrafo echter niet nodig; dit type bel werkt op batterijen en hoeft daarom niet aangesloten te worden in de meterkast. Heb je een Beltrafo nodig? Ga dan naar deze link.

Hoe werkt een beltrafo?

De beltransformator is in staat om een netspanning van 230 volt om te zetten in een lagere spanning zodat deze geschikt is voor je deurbel. De beltrafo sluit je aan in de groepenkast en zorgt er vervolgens voor dat de netspanning naar zwakstroom transformeert. Op deze manier voorkom je dat je deurbel te veel elektriciteit krijgt.

Hoe sluit je een beltransformator aan?

Maar waar sluit je een beltransformator aan in de meterkast? Je sluit de beltrafo aan in de groepenkast achter een automaat. Iedere groep is uitgerust met ten minste één installatieautomaat die ervoor zorgt dat de elektrische installaties voorzien zijn van stroom. De automaat zorgt ervoor dat er geen beschadiging optreedt als gevolg van een te hoge elektrische stroom. De beltrafo kan geplaatst worden op de DIN-rail in de groepenkast of in een aparte verdeelkast.

Zodra de beltransformator is geplaatst moet deze verbonden worden met de deurbel en de beldrukker. Vanaf de beltrafo gaat er een zwakstroomkabel naar de drukknop van de bel. Daarnaast wordt ook de deurbel verbonden met de beltransformator door middel van een zwakstroomdraad. Wanneer er nu op de deurbel wordt gedrukt, klinkt het geluid van de deurbel omdat het circuit gesloten is. Om veilig te kunnen werken is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de elektriciteit is uitgeschakeld, dit doe je door de hoofdschakelaar van de groepenkast uit te schakelen.

Beltrafo bestellen

Ten slotte

Ben jezelf ervan bewust dat wanneer je een bedrade deurbel aan wilt sluiten in je woning, je een beltrafo nodig hebt zodat de deurbel aangesloten kan worden op de netspanning. Door de beltrafo op de juiste manier aan te sluiten mis je nooit meer een pakketje. Heb je nog een beltrafo nodig? Klik dan hier.

Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt!

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Reactie plaatsen