De Gewiss Restart Autotest Aardlekschakelaar: hoe werkt het?
16 februari 2021 
3 min. leestijd

De Gewiss Restart Autotest Aardlekschakelaar: hoe werkt het?

De aardlekschakelaar is een essentieel onderdeel in de groepenkast van je woning. De aardlekschakelaar is een schakelaar. Deze schakelaar maakt een elektrische installatie spanningsloos wanneer er lekstroom optreedt. Soms kan een aardlekschakelaar ook onbedoeld uitschakelen. Om onder anderen het onbedoeld uitschakelen te beperken, is het belangrijk om regelmatig te checken of de aardlekschakelaar goed werkt. Het geeft ongemak en kost veel geld om iemand elke maand je aardlekschakelaar te laten komen controleren. (Alle aardlekschakelaars van Gewiss kun je hier vinden.)

Daarom heeft Gewiss de Restart Autotest aardlekschakelaar ontwikkelt. In deze blog leggen we je uit wat het voordeel is van deze automatisch herstartende aardlekschakelaar. Maar eerst zullen we ingaan op lekstroom. Lekstroom kan namelijk de uitschakeling van een aardlekschakelaar veroorzaken. Wil je een kijkje nemen bij het product? Klik dan hier.

Gewiss Restart Autotest Aardlekschakelaar

Lekstroom

Een aardlekschakelaar schakelt automatisch uit bij een lekstroom. Maar wat is een lekstroom? Een lekstroom kan ontstaan wanneer een elektrisch apparaat bijvoorbeeld beschadigd is. Hierdoor komt het gehele apparaat onder spanning te staan. Wat er dan gebeurt is dat er stroom ‘lekt’. Er is dan een lekkage aanwezig in de stroomkring. De hoeveelheid stroom die de elektrische installatie verlaat is dan kleiner dan de stroom die er is ingegaan. Wat gebeurt er als de aardlekschakelaar dit detecteert? Dan maakt deze de installatie spanningsloos. Hiermee voorkomt de schakelaar dat er brand ontstaat.

Een lekstroom kan dus zorgen voor het uitschakelen van een aardlekschakelaar. Daarnaast zijn er ook andere oorzaken die kunnen zorgen voor een onbedoelde uitschakeling. Zo kan bliksem of een stroomverstoring ook zorgen voor een uitschakeling. Ook onderhoud aan de installatie kan zorgen voor een uitschakeling van de schakelaar. Daarnaast kan de inschakeling en uitschakeling van zware apparaten dit ook veroorzaken.


De Gewiss Restart Autotest Aardlekschakelaar

Restart Autotest Lekstroom

Gewiss heeft een gepatenteerde Restart Autotest aardlekschakelaar ontwikkeld. Deze schakelaar vervult twee innovatieve functies. Geen enkele andere aardlekschakelaar is in staat om deze twee functies te vervullen. Door de ‘Restart’ functie zal de schakelaar weer automatisch inschakelen na een ongewenste uitschakeling. Dit gebeurt op een veilige manier. De module test binnen 10 seconden of er daadwerkelijk iets aan de hand is. Is het veilig? Dan schakelt deze de aardlekschakelaar weer in. Het stroomcircuit kan dan weer gesloten worden.

Het voorschrift van aardlekschakelaar fabrikanten is dat je een schakelaar elke maand dient te testen. Het nadeel van het testen van een aardlekschakelaar is dat je het gehele circuit dient te onderbreken. Vaak is het het geval dat je de apparaten daarna opnieuw moet instellen. Hierbij is het vereist om in sommige gevallen secuur te werk te gaan. Daarnaast is dit een tijdroven klusje om maandelijks uit te (laten) voeren. De ‘Autotest’ test elke 28 dagen zelf het interne mechanisme. Deze checkt dan of het schakelmechanisme van de schakelaar nog werkzaam is. Met deze automatische ‘Autotest’ hoef je geen professional meer in te schakelen. Daarmee bespaar je dus een hoop geld. Daarnaast test de aardlekschakelaar zichzelf zonder het stroomcircuit te onderbreken. Hierdoor schakelen de achterliggende apparaten niet uit. Is de schakelaar in orde? Dan geeft de Autotest dit aan door een groen LED indicatielampje.

Gewiss-Restart-autotest-aardlekschakelaar

PRO & TOP versies

Naast de reguliere Gewiss Restart Autotest aardlekschakelaars zijn er ook PRO uitvoeringen. Deze PRO versies zijn continu bezig met het monitoren van het systeem. Deze versies controleren het systeem op geregelde tijdstippen totdat de storing is verdwenen. Is de storing verdwenen? Dan kan het systeem weer automatisch herinschakelen. Daarnaast zijn er ook TOP versies beschikbaar. Dit zijn de meest geavanceerde Restart Autotests. Hierbij kan je de herinschakelingsmodus bepalen. Daarnaast kan je de isolatiedrempel bepalen. Ten slotte is het mogelijk om een vertraging in de herinschakeling te kiezen.

Ten slotte

In deze blog hebben we je uitgelegd wat een Restart Autotest is. Met de innovatieve Restart Autotest ben je voorzien van een aantal gemakken. Door het ‘Restart’ mechanisme schakelt de schakelaar zichzelf weer in. Dit gebeurt nadat gecheckt is of er iets aan de hand is. Is het veilig? Dan herpakt deze het stroomcircuit. Daarnaast voorziet het ‘Autotest’ onderdeel je ook van veel gemak. Elke 28 dagen test de schakelaar zélf of het schakelmechanisme in orde is. Hierdoor hoef je geen expert meer in te schakelen en bespaar je veel geld. Daarnaast controleert de aardlekschakelaar zichzelf zónder zichzelf te ontkoppelen van het circuit. Met de Restart Autotest verdwijnen alle ongemakken van een aardlekschakelaar als sneeuw voor de zon. Je hebt nog nooit zo weinig om hoeven te kijken naar een aardlekschakelaar als nu. De Restart Autotest heeft alles zelf onder controle.

Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt!

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Bert van Harsselaar
Door

Bert van Harsselaar

op 17 May 2023

. Ik heb zonnepanelen, maar op sommige momenten kan de opgewekte stroom niet worden afgevoerd en wordt de aardlekschakelaar van de omvormer uitgezet. Dit gebeurt alleen op momenten bij zon en bewolking. Is er een schakelaar die zich na bv 30 sec reset.

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 23 May 2023

Beste Bert, uit je verhaal begrijp ik dat je aardlekbeveiliging aanspreekt. Wordt de aardlekbeveiliging voor meerdere groepen gebruikt. Indien dat zo is kun je overwegen om een aardlekautomaat van 30mA of 300mA te installeren. E.e..a. afhankelijk van je installatie. Er is overigens wel een aardlekschakelaar die automatisch herstart: https://123groepenkast.nl/Gewiss-Restart-Autotest-Aardlekschakelaar-40A-4-Polig-GW90922

Reactie plaatsen