Een verlichtingsinstallatie is een "zichtbare" installatie in de installatietechniek. Dit in tegenstelling tot de meeste installaties welke worden weggestopt achter plafonds of in werkruimtes. Een verlichtingsinstallatie is vaak zichtbaar, is functioneel en geeft sfeer. De constructie en werking van verlichtingsinstallaties zijn gereguleerd door normen en regels.
Volgens deze voorschriften moeten verlichtingsinstallaties voldoen aan alle eisen met betrekking tot de verlichtingssterkte en de kwaliteit van de verlichting; deze eisen zijn bepaald door de specifieke eigenschappen van het te verlichten object. Tevens moeten verlichtingsinstallaties ook zuinig, betrouwbaar, vrij van elektrische schokken, vrij van brandgevaar en eenvoudig te monteren en eenvoudig te onderhouden zijn.
Verlichtingsinstallatie is een integraal onderdeel
Een verlichtingsinstallatie vormt vaak een integraal onderdeel met het artistieke ontwerp van een bepaald gebied, een kamer, een gebouw of een straat. Hierdoor moet de installatie voldoen aan hogere esthetische normen. Verlichtingsinstallaties van industriële vestigingen en kantoren zijn onderdeel van het eigen stroomsysteem. Daardoor gebeurt het eenvoudige onderhoud, zoals het vervangen van lampen, vaak door speciaal opgeleid eigen personeel.
De installatie-methoden van openbare verlichtingssysteem omvatten verlichtingsapparatuur, armaturen, (lantaarn)palen, beugels, bekabeling en aanverwante kleine civiele werken. Ook worden alle installaties uitgevoerd onder strikt toezicht van gekwalificeerde supervisors en ingenieurs. Ook het ontwerp van openbare verlichtingsinstallaties is zowel functioneel (voldoende licht) als estetisch (past in de omgeving).
Basisconcepten voor de verlichtingsinstallatie
Enkele van de basisconcepten voor de installatie van verlichting zijn rail-verlichting, inbouwverlichting, hangarmaturen, verlichting onder de kast, wandverlichting, plafondarmaturen, kroonluchters en premium verlichting.
Het concept van de verlichtingsinstallatie is meestal gebruikt in verband met installaties van kunstmatige elektrische verlichting. De installatie bestaat uit lichtbronnen, het start- en regelapparaat, het voedingsnet, schakelborden en verschillende elektrische apparatuur. Kortom de term "verlichtingsinstallatie" bevat gewoonlijk alle speciale apparatuur die men gebruikt om de verlichtingskwaliteit te verbeteren.
De kleur en intensiteit van de verlichting geeft sfeer in de woning of een gebouw. Tegenwoordig zijn er steeds meer systemen waarbij je de lichtkleur en lichtintensiteit zelf kunt regelen. Hiervan zijn Philips Hue of het Ikea "smart verlichting" voorbeelden. Deze systemen laten je de lichtkleur zelf instellen. Je kunt het licht dimmen via vooringestelde scenes of met een losse afstandbediening. Maar steeds meer en meer worden lichtsystemen geregeld met een app op je mobiele telefoon.