De term C-karakteristiek gebruikt men om een bepaalde uitschakel karakteristiek van installatieautomaten aan te duiden. In Nederland komen de B-karakteristiek en de C-karakteristiek het meeste voor. Standaard gebruikt men een automaat met een B-karakteristiek. Maar in situaties met hoge aanloopstromen, zoals een airconditioning of warmtepomp gebruikt men vaak een C-karakteristiek.Overbelasting en schommelingen in de elektrische voeding kunnen gevaarlijk zijn voor zowel mensen als voor elektrische apparaten. Om deze risico's te verminderen, is de installatie van installatieautomaten noodzakelijk. Installaties met installatieautomaten moeten voldoen aan de geldende normen. In Nederland is dat de NEN1010. Installatieautomaten bieden bescherming tegen overbelasting en kortsluiting.Elektriciteit is ongetwijfeld een belangrijk onderdeel van ons leven zonder welke het moeilijk is om ons (moderne) leven te leiden. De voordelen van elektriciteit zijn talrijk. Maar het moet zodanig zijn beveiligd dat het meer voordelen oplevert dan schade aan je apparaten, gebouw of zelfs aan mens en dier. Kortom een veilig ontworpen installatie is een "must".
Overbelasting en kortsluiting
Een belangrijke functie van de installatieautomaat is om het elektrische circuit te beschermen tegen overbelasting en kortsluiting. Tripcurven van installatieautomaten leren ons iets over de tripstroomclassificatie. Met andere woorden, het is het stroombereik waarbij een automaat ogenblikkelijk schakelt. Die grotendeels afhankelijk is van de hoogste stroom die vereist of verwacht wordt tijdens normaal bedrijf.Tijdens een aanloopstroom of kortsluiting is er een plotseling stijgen van elektrische stroom. Deze stroom veroorzaakt in de automaat een elektromechanische verplaatsing van de spoel. De spoel raakt het uitschakelmechanisme in de installatieautomaat. Waardoor vervolgens de contacten van de elektrische schakelaar openen, en het stroomcircuit afschakelt.Een automaat met C-karakteristiek gebruikt men voor de bescherming van circuits met apparatuur die piekstroom veroorzaken. Zoals bijvoorbeeld de motoren die men gebruikt voor airconditioners, warmtepompen en dompelpompen met voornamelijk inductieve belasting. Dit type installatieautomaat is ontworpen om onmiddellijk te trippen met een snelheid van vijf tot tien keer de nominale stroom. Dit type gebruikt men ook voor hoge inductieve belastingen waar schakelpieken hoog zijn, zoals bij TL-verlichting. In deze gevallen zijn type C automaten een betere opties omdat ze een hogere waarde van aanloopstromen aankunnen. Ze zijn dus geschikt voor industriële en sterk inductieve installaties.
Kabellengte halveert bij het gebruik van C-karakteristiek
Type C gebruik je als de impedantie binnen de parameters ligt die garanderen dat de automaat de veilige uitschakeltijden bereikt. Je moet bij het ontwerp niet vergeten dat de maximale toegestane impedantie van type C de helft is van type B. Dus het gebruik van een type C in circuits, beperkt de lengte van de kabel in het circuit. In de praktijk halveert de maximale lengte die een kabel mag hebben in het geval je een automaat met de B-karakteristiek vervangt door een automaat met een C-karakteristiek.