Het verschil tussen de kookgroep en fornuisgroep
22 maart 2021 
3 min. leestijd

Het verschil tussen de kookgroep en fornuisgroep

De meeste mensen koken tegenwoordig elektrisch. Je hebt een kookgroep of fornuisgroep nodig als je elektrisch wilt gaan koken. Daarom vind je deze groep tegenwoordig vaker en vaker terug in de groepenkast. We zien dat de benamingen ‘kookgroep’ en ‘fornuisgroep’ door de jaren heen meer en meer door elkaar worden gehaald. Zowel in de volksmond als bij verschillende fabrikanten die deze woorden gebruiken als synoniemen. Toch is er uiteindelijk wel een verschil tussen de kookgroep en fornuisgroep. In deze blog leggen wij je daarom uit wat het verschil is tussen een kookgroep en een fornuisgroep.

Verschil fornuisgroep en kookgroepKookgroep en Fornuisgroep

Velen halen de woorden ‘fornuisgroep’ en ‘kookgroep’ door elkaar. Zowel de fornuisgroep als de kookgroep hebben namelijk hetzelfde doel. Dat doel is het realiseren van elektrisch koken. Toch kun je wel een onderscheid maken tussen de twee.

Over het algemeen gebruik je een fornuisgroep om een 2 fase fornuis aansluiting te realiseren. We gebruiken de kookgroep daarentegen om een 3 fase aansluiting te creëren. Tegenwoordig praten fabrikanten / distributeurs en installateurs over een 2P+2N fornuisgroep, een 2P+2N kookgroep of een 2 fase aansluiting. Of spreken we over een 3P+N kookgroep, een 3P+N fornuisgroep of een 3 fase aansluiting voor de kookgroep.

Een 2P+2N groep bestaat uit 4 aansluitingen: twee fasedraden (2P) en twee nuldraden (2N). Daarnaast is er ook nog een aardedraad nodig. De fasedraad is de draad die onder spanning staat ten opzichte van de aarde en de nuldraad. De nuldraad is de draad die meestal elektrisch gekoppeld is met de aarde. Deze draad heeft vrijwel geen spanning ten opzichte van de aarde. De fasedraad en nuldraad voeren samen de elektrische stroom van en naar de aangesloten apparatuur. Een 3P+N groep bestaat uit 3 fasedraden, één nuldraad en een aardedraad. Bij een driefasige spanning staat ook tussen de 3 draden onderling spanning.

Welke kookgroep kun jij gebruiken?

Welke groep je nodig hebt, hangt af van je meterkast. Veel woningen in Nederland zijn voorzien van een 1 fase aansluiting. Als je een 1 fase groepenkast hebt, dan staat er 220/230V op je elektriciteitsmeter. Je woning kan ook een 3 fasen aansluiting hebben. Een 3 fasen aansluiting is groter dan de 1 fase aansluiting. De 3 fasen aansluiting levert een groter vermogen. Als je te maken hebt met een 3 fasen groepenkast, dan staat er 3×220/230V of 380/400V op je elektriciteitsmeter. Vind je het moeilijk om te zien of je te maken hebt met een 1 fase of 3 fasen aansluiting? Dan kun je ook op de factuur van je energieleverancier terugvinden welke aansluiting jouw groepenkast heeft.


Heb je een 1 fase groepenkast dan gebruik je een 2P+2N


Ben je erachter welke groepenkast je hebt? Dan kun je gaan bepalen welke kookgroep of fornuisgroep je nodigt hebt. Heb je een 1 fase groepenkast? Dan kun je de 2P+2N fornuisgroep aansluiting gebruiken. Hierbij gebruik je dan twee keer de 1 fase. Heb je een 3 fase groepenkast? Dan kun je kiezen tussen de 2P+2N en 3P+N kookgroep. Hierbij gebruik je de 3 fase van de installatie. Met een 3 fasen kookgroep kun je de aansluiting van kooktoestellen met een hoger vermogen faciliteren. Dan kan je met een kookgroep een hoger vermogen van kooktoestellen aan.


Heb je een 3 fase groepenkast dan kun je kiezen


De 2P+2N sluit je bij de 3 fase aan op 1 fase of 2 fasen. Bijvoorbeeld enkel L1+ L1 of 2 fasen L1 + L2 (L1 + L3 of L2 + L3). Bij de 3P+N sluit je de fasen van de groep aan op L1, L2 en L3.

Ten slotte

We zien steeds vaker dat ‘fornuisgroep’ en ‘kookgroep’ door elkaar gebruikt worden en dat het  verschil steeds meer verwaterd. In deze blog heb je gezien dat er wel degelijk een verschil is tussen de fornuisgroep en de kookgroep. Tegenwoordig onderscheiden we de 2P+2N kookgroep, 2P+2N fornuisgroep of de 2 fase aansluiting. Of we spreken over de 3P+N kookgroep, de 3P+N fornuisgroep of de 3 fase aansluiting. Houd rekening met of je een 1 fase of 3 fase groepenkast hebt wanneer je een fornuisgroep of kookgroep gaat uitkiezen. Belangrijk is dat zowel de fornuisgroep en de kookgroep hetzelfde doel hebben. Beide kun je gebruiken om elektrisch koken te realiseren.

Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. 

Alvast bedankt.

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Wiebe
Door

Wiebe

op 30 Apr 2021

De verwarring is dat er over 2 fases gesproken wordt bij een fornuisgroep, terwijl dan eigenlijk bedoeld wordt een 1 fase kooktoestel verdelen over 2 groepen (die wel aan elkaar gekoppeld zijn mechanisch). Een groep is niet hetzelfde als een fase. Mijn vraag is vervolgens, zijn er ook 2 fase kooktoestellen in de zin van dat deze ook daadwerkelijk 2 fasen gebruiken, dus 400V. En mogen deze op een fornuisgroep waarbij deze 2 groepen verdeeld zijn over 2 fasen?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 30 Apr 2021

Beste Wiebe, Het klopt dat een fornuisgroep bij een 1 fase aansluiting over twee groepen is verdeeld die op dezelfde fase zitten. Bij een 3 fase aansluiting kunnen de twee gekoppelde groepen op 1 fase zitten, maar ook op twee fasen. Houdt er in dat laatste geval wel rekening mee dat ze achter dezelfde aardlekschakelaar zitten, dus een driefase aardlekschakelaar. In beide gevallen heb je 2 x 230V, oftewel 2P + 2N.

Sander
Door

Sander

op 15 Dec 2021

“Bij een 3 fase aansluiting kunnen de twee gekoppelde groepen op 1 fase zitten, maar ook op twee fasen. Houdt er in dat laatste geval wel rekening mee dat ze achter dezelfde aardlekschakelaar zitten, dus een driefase aardlekschakelaar. In beide gevallen heb je 2 x 230V, oftewel 2P + 2N.”Bovenstaande lezende vroeg ik mij af of je bij de combinatie 2P+2N kookgroep achter een 3 fase aardlekschakelaar niet beter kunt kiezen voor een 2P+2N aardlekautomaat. Ok er zitten feitelijk 2 aardlekschakelaars in maar die zijn onderling mechanisch gekoppeld. Tript de ene aardlek dan wordt de andere ook meegenomen en is de gehele kookgroep spanningsloos. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de beide nullen in de kookplaat galvanisch gescheiden zijn. De stroom die door L1 loopt loopt ook door N1 en zo ook voor L2 en N2. Dus de beide aardlekschakelaars functioneren zoals het hoort. Je hebt zo het voordeel van de vermogensverdeling over 2 fases maar hoef je geen dure 3 fase aardlekautomaat aan te schaffen die je niet volledig benut want je sluit L3 niet aan.Ik weet alleen niet of deze oplossing aan de NEN1010 norm voldoet. Hoe denken jullie daarover.

Sander
Door

Sander

op 15 Dec 2021

Correctie. Laatste alinea: Je hebt zo het voordeel van de vermogensverdeling over 2 fases maar hoef je geen dure 3 fase aardlekSCHAKELAAR aan te schaffen die je niet volledig benut want je sluit L3 niet aan. Excuses.

Bart de Graaf
Door

Bart de Graaf

op 19 Mar 2022

Goedemorgen, Ook ik wil een inductieplaat gaan plaatsen. Alleen: bij het plaatsen van een 7,2 kW kookplaat wordt de stroomsterkte hoger dan 25 A. namelijk 31 A. Mijn aansluiting is 3x 25 A, oals ij de meeste 3-fasenaansluitingen. Gaat mijn hoofdzekering dan niet door als ik de kookplaat volledig benut? Alvast hartelijk bedankt voor uw reactie, Bart de Graaf Leiden

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 21 Mar 2022

Beste Bart, theoretisch heb je gelijk, echter kookplaten zijn vaak beveiligd om niet alle "platen" tegelijk op vol vermogen te laten werken. Hierdoor is het gelijktijdig vermogen lager dan 31A. Tevens kun je een automaat een paar minuten iets overbelasten zonder dat deze aanspreekt.

alan
Door

alan

op 22 Apr 2022

Volgens deze informatie kan ik 2 fasedraden van de 3 fase-aansluiting aansluiten op L1 en L2 in het apparaat, L2 en L3 zitten intern al verbonden. Verder kan ik de enkele nullijn van de 3 fase-aansluiting gebruiken in plaats van gebruik te maken van 2N via 2 lijnen, omdat deze bedoeld zijn voor 2 gescheiden 1 fase-lijnijnen die in fase zijn.

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 24 Apr 2022

Beste Alan, een kookgroep aansluiting is of 2P + 2N, of 3P + N. In het eerste geval moet je een dubbele nul gebruiken, er kan immers 2x16A gevraagd worden. In het tweede geval heb je te maken met een 3 fase aansluiting waarbij de fasen verschoven zijn van elkaar waardoor je 1 nul kunt gebruiken. In beide gevallen het je 5 draden nodig inclusief de aarddraad.

Rob
Door

Rob

op 29 Sep 2022

2p+2n heb je niet als alamat, de 3p+n wel. Dat kan ook nog een overweging zijn.

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 17 Oct 2022

Beste Rob, Bij de meeste 3P+N automaten zou dat kunnen. Let wel op het aansluiten van de dubbele nul. Een 3P+N is 4 module-eenheden breed. Een standaard aardlek met een een fornuisgroep 2P+2N is dat ook. Een smalle kookgroep aardlekautomaat is maar 2 module eenheden breed.

hans wouters
Door

hans wouters

op 08 Oct 2022

heel vaak plaats je een kookgroep 3 fase en nul als je dan de kookplaat wil aansluiten {inductie} heeft hij maar 2 fase,s nodig [hij kan niet over 3 fase,s] mag je dan van de kookgroep 1 fase weglaten en de draad als 2de nul gebruiken

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 17 Oct 2022

Beste Hans, bedankt voor je bericht. Dit is inderdaad een vraag die wij vaak krijgen. Het antwoord is nee, dat mag niet. De reden is dat een 2 fase kookplaat twee fasen en twee nullen nodig heeft (2P+2N). Door elke nul kan er 16A lopen. In jouw geval zou er dan 32A kunnen lopen door de nul die geschikt is voor 16A.

Ad Bakker
Door

Ad Bakker

op 19 Jan 2023

Hans zegt toch ook dat hij 2 nul draden wil gebruiken? Zijn vraag is enkel of hij de 3e (ongebruikte) fasedraad kan gebruiken als nul. Elektrisch gezien natuurlijk geen enkel probleem. Alleen kan het tot onduidelijke/gevaarlijke situaties leiden.

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 21 Jan 2023

Beste Ad, je mag met een 5 aderige kabel inderdaad een draad gebruiken voor de tweede nul, deze moet je dan wel blauw markeren aan beide uiteinden.

bvalue
Door

bvalue

op 15 Nov 2023

Hier ook verwarring. Zoals je weet loopt er door de NUL geen 32A, want de fases zijn verschoven. Als de 3 fases gelijk belast zijn loopt er zelfs helemaal geen stroom door de NUL. De maximale stroom door de NUL is de Maximale stroom van 1 fase.

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 21 Nov 2023

De fases zijn 120 graden van elkaar verschoven, dus moet je de stromen bij elkaar op tellen. In dit geval zal de maximale stroom inderdaad geen 32A zijn, maar ook hoger dan 16A (de maximale stroom van 1 fase).

Francois
Door

Francois

op 31 Oct 2022

Als ik twee 4mm2 draden (bruin en blauw) (plus aarde) vd meterkast leg naar de kookplaat, kan ik dan de 2P + N op die ene bruine en die ene blauwe aansluiten?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 09 Nov 2022

Beste Francois, Een kookgroep 2P+2N zijn in feite twee gekoppelde installatieautomaten 1P+N. Elke automaat moet je apart bedraden naar je kookplaat. Dus 2 x fase (bruin), 2 x nul (blauw) en een aarde (geel/groen).

Ad
Door

Ad

op 15 Jan 2023

Wilt u schema plaatsen voor een 1fase en 3fase zodat het visueel wordt aub

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 21 Jan 2023

Beste Ad, bedankt voor je comment. Wij weten zo niet welk schema je specifiek bedoeld. Op ons youtube kanaal https://www.youtube.com/lageweggroep zullen de komende tijd meer how to video's geplaatst worden, waaronder ook over het aansluiten van fornuisgroepen en kookgroepen

Mart
Door

Mart

op 25 Mar 2023

Beste Luc,Je ziet ook kookplaten 400V-2N.Ik zie dat dit ook nog wel eens daadwerkelijk als zodanig wordt aangesloten en dat men dan op de installatieautomaat of in de stekker aansluiting 1 fase weglaten. Ik meen dat hier niet is toegestaan. Klopt dat?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 31 Mar 2023

Beste Mart, In het buitenland zie je nog wel eens andere aansluitmogelijkheden. In Nederland kennen we er eigenlijk maar twee. 2P+2N en 3P+N.

Manus
Door

Manus

op 04 Jul 2023

Beste Luc, wanneer ik een 7.000 W kookplaat op L1 en L2 van de 3 fase aardlekautomaat aansluit, mag ik dan wel de 'vrije' fase L3 daarvan gebruiken voor bijv. een oven van 1.975 W? Bij voorbaat dank!

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 04 Jul 2023

Beste Manus, bedankt voor je bericht. Beste Manus, je mag de vrije groep L3 niet gebruiken voor een andere eindgroep. Je zult dus een aparte eindgroep moeten maken.

Manus
Door

Manus

op 04 Jul 2023

Overigens spreekt men bij een fornuisgroep (2 x 1 fase) ook wel eens over een "gesplitste fase". dat haalt m.i. een hoop onduidelijkheid weg over wat men nu precies bedoelt.

Roberto
Door

Roberto

op 10 Jul 2023

Ik heb een pelgrim Inductiekookplaat, waarin de nul Intern doorverbonden blijkt te zijn. Ik had deze aangesloten op een F1+N1 en F2+N2 alamat (fornuisgroep). Met deze combinatie krijg ik de Inductiekookplaat niet ingeschakeld.

Roberto
Door

Roberto

op 10 Jul 2023

Één of zelfs beide alamatten, gaan er pertinent uit. Moet ik dan een 3F+N alamat gebruiken? Kan ik de twee nul draden (afkomstig van de kookplaat) op de ene nul aansluiting, aansluiten?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 12 Jul 2023

Beste Roberto, Bij een 2P+2N kookplaat kan er een stroom van. 2x16A=32A door de nul lopen. Daarom kan deze niet op een B16 3F+N automaat aangesloten worden, omdat de nul uitschakelt bij 16A.

Bert
Door

Bert

op 16 Sep 2023

VraagAanwezig perilex aansluiting met 3 fases 1 nul en een aarde meterkast is uitgerust met een kook groep.stond een elektrisch fornuis met kookplaten op gestaan. 3 stoppen van 16 ampere.Hoe aan te sluiten ik heb maar 1 nul?

Bert
Door

Bert

op 17 Sep 2023

Het betreft een Etna inductie kookplaat die op 2 fase werkt. Aansluiting voor 3 x fase 2x nul 1x aarde Wat doe ik met de tweede nul aansluiting op de inductie plaat?. Er komt maar een nul mee vanuit de groepen kast

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 14 Oct 2023

Beste Bert, bedankt voor je vraag. Je mag geen "2 fase" kookgroep achter een 3 fase kracht automaat aansluiten. Dit omdat je zelf al aangeeft er maar 1 nul beschikbaar is. Je zult deze dus moeten vervangen door een daarvoor bestemde kookgroep automaat. Deze heeft wel 2 "fasen" en 2 nullen.

bvalue
Door

bvalue

op 15 Nov 2023

Beste Luc, de Nul in een 3 fase wordt minder belast vanwege de faseverschuiving. Dus 1 nuldraad is voldoende. Dus voor een 2 fase kookplaat aansluiten op een 3 fase automaat heb je eigenlijk maar 3 draden nodig Fase1, fase2, nul en aarde.

Michael
Door

Michael

op 30 Dec 2023

2P+2N betekent dat je 2 maal 16A (3700 watt) uit je meterkast kunt trekken (mits de hoofdzekering 'zwaar' genoeg is). Bij 3-fase aansluiting niet vergeten dat de N-draad de som van de fase-stromen moet kunnen verwerken, anders dan bij een 3Ph motor

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 08 Jan 2024

Beste Michael, bedankt voor je aanvulling.

Martijn van Koeveringe
Door

Martijn van Koeveringe

op 02 May 2024

Goedemorgen,Met een elektro techn. achtergrond heb ik wel kennis van de verschillende aansluitingen. Alleen wat ik mis in het verhaal is: Wat is er meer gebruikelijk voor huishoudelijk gebruik, wat is er meer verkrijgbaar qua kooktoestel. Mvgr Martijn

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 03 May 2024

Beste Martijn, bedankt voor je reactie. Het artikel is bedoeld voor de elektrische aansluiting voor een kooktoestel. Dus niet zozeer over het kooktoestel zelf. In Nederland heb je over het algemeen twee keuzes voor. het aansluiten: een 2P+2N aansluiting of een 3P+N aansluiting. In andere landen zijn er bijvoorbeeld ook aansluitingen met 1P+N 32A. Maar dat komt in Nederland normaliter niet voor.

Reactie plaatsen