Elektrisch koken? Hoe sluit je de kookplaat aan?

Denk je erover na om een inductiekookplaat te installeren? Dit proces vereist meer dan alleen het kiezen van een geschikte kookplaat. Het gaat om het begrijpen van het vermogen dat je nodig hebt, het zorgen dat jouw elektrische installatie hieraan voldoet en nog veel meer. In deze blog duiken we dieper in op thema's zoals vermogensvereisten, de compatibiliteit van je huidige elektrische installatie, het eventueel verzwaren van je aansluiting bij het energiebedrijf, aanpassingen in de groepenkast, de juiste materiaalkeuze, kostenoverwegingen en de daadwerkelijke installatie van de componenten. Of je nu een doe-het-zelver bent of overweegt om een professional in te huren, deze blog geeft je een helder overzicht van wat je te wachten staat. Laten we beginnen bij het vermogen van de kookplaat!

1. Hoeveel vermogen moet de kookplaat hebben?

Bij elektrische installatie is het belangrijk om het vermogen van apparaten te weten. Op deze manier kun je de juiste kabeldikte kiezen om het apparaat te voeden en de juiste beveiliging voor de kabel kiezen.

De vermogensbehoefte van je kookplaat hangt samen met jouw eigen` kookgewoontes. 

Gangbare inductiekookplaten hebben vermogens variërend van 2 kW voor een enkele zone tot wel 11 kW of meer voor platen met meerdere zones. Het is essentieel te anticiperen op het maximale vermogen dat je tegelijkertijd zou gebruiken. Bijvoorbeeld, als je vaak voor veel mensen kookt of meerdere pannen tegelijk op hoog vuur gebruikt, kies dan voor een hoger vermogen. Heb je al een kookplaat op het oog? Dan weet je waarschijnlijk ook het vermogen van deze plaat, maar de vraag is of jouw huidige installatie dit aan kan. En daar gaan we het bij stap 2 over hebben.

Controleer de capaciteit van de hoofdzekering van het energiebedrijf.

2. Kan jouw elektrische installatie deze aanpassing aan?

Voordat je een kookplaat koopt, moet je wel jouw huidige elektrische installatie bekijken. Controleer de capaciteit van de hoofdzekering van het energiebedrijf. Het totaalvermogen bij gelijktijdig gebruik van alle apparaten, inclusief de nieuwe kookplaat, mag deze capaciteit niet overschrijden. 

Met een 1-fase aansluiting kun je tot maximaal ongeveer 7,4 kW gaan. Voor hogere vermogens heb je een 3-fase aansluiting nodig. Maar voor sommige installaties is de vraag of je genoeg vermogen hebt op jouw aansluiting vanaf het energiebedrijf.
Hoe je berekent of jouw installatie deze kookplaat aan kan, is door het gelijktijdige vermogen te berekenen:

Het gelijktijdig vermogen is het vermogen van apparaten dat tegelijkertijd wordt gebruikt. Om dit te berekenen, tel je het vermogen van alle apparaten per groep op en vermenigvuldig je dit met een gelijktijdigheidsfactor (gemiddeld 0,6). Echter, warmtepompen en laadpalen hebben een gelijktijdigheidsfactor van 1 omdat ze urenlang op vol vermogen draaien. In de praktijk resulteert netverzwaring vaak in een aansluitwaarde van 3x25A, waardoor de capaciteit toeneemt van 6kW of 8kW naar 17kW.

Belangrijk om te weten is dat achter een 1 fase voeding in de groepenkast kun je niet een 3 fase kookgroep zetten, hiervoor heb je eerst een verzwaring nodig van het energiebedrijf. Wil je weten hoe zo een verzwaring gaat, dan kijken we even bij stap 3


3. De aansluiting van het energiebedrijf

Wanneer je overstapt op een kookplaat met een hoger vermogen, moet je mogelijk ook je aansluiting bij het energiebedrijf aanpassen, vooral als je van een 1-fase naar een 3-fase installatie gaat. 

Meer lezen over netverzwaring aanvragen? https://installo.nl/netverzwaring

Als randvoorwaarde moet je groepenkast voor de verhoging van het energiebedrijf zijn uitgerust met een 4-polige hoofdschakelaar. Als je niet vooraf de 3 fase hoofdschakelaar in de groepenkast hebt opgenomen, zal de monteur van het netbedrijf niet beginnen met de werkzaamheden.

Als je niet vooraf de 3 fase hoofdschakelaar in de groepenkast hebt opgenomen, zal de monteur van het netbedrijf niet beginnen met de werkzaamheden.

Na de aanvraag van de netverzwaring duurt het een aantal weken voordat men de werkzaamheden uitvoert. De werkzaamheden duren over het algemeen een paar uur.

Voor de actuele prijzen van 4 polige hoofdschakelaars, klik hier.

Wanneer je weet of je aansluiting van het energiebedrijf juist is of nog niet, kun je bezig met de aanpassing in de groepenkast. Dit lees je hieronder in stap 4.

4. Groepenkast aanpassing

4 Polige hoofdschakelaar SEP4a. Als blijkt dat je een verzwaring van het energiebedrijf nodig hebt, maar je hebt geen ruimte onder bij de groepenkast om de 2 module brede 1 fase hoofdschakelaar om te wisselen voor een 4 module hoofdschakelaar. Kies dan voor de SEP 4 polige hoofdschakelaar (klik hier), In veel situaties is dit de oplossing.  

4b. Met de toevoeging van een inductiekookplaat moet je wellicht je groepenkast uitbreiden. Dit kan betekenen dat je een extra groep moet toevoegen, specifiek voor de kookplaat, met een passende aardlekbeveiliging die het totale vermogen aankan.

Bij een 1 fase netaansluiting met een 35A of 40A hoofdzekering met een kooktoestel van maximaal 7,2 kW, kun je de "2 fase" fornuisgroep (2P+2N) installeren. Dit noemen we 2 fasen, omdat er 2x 1 fase + 2x 1 nul wordt gebruikt.

Bij een 3 fase situatie wordt er een B16 kookgroepautomaat of een krachtautomaat achter een bestaande 4 polige aardlekschakelaar geïnstalleerd, of er wordt gekozen voor een B16 aardlek automaat. Dit is een B16 installatie automaat met een 30ma Aardlekbeveiliging in 1 behuizing. Dit scheelt ruimte in de groepenkast en geld op de bankrekening.

Een 3 fase netaansluiting is vaak beveiligd met 3x25A automaten. Let op de volgende technische aandachtspunten:

  • 2x16A (2P+2N automaat) achter 1 fase van 25A: Maximaal vermogen kooktoestel 5,6kW
  • 2x16A (2P+2N automaat) achter 2 fasen van 25A: Maximaal vermogen kooktoestel 7,2kW
  • 3x16A (3P+N automaat) achter 3 fasen van 25A: Maximaal vermogen kooktoestel 11kW

Hier een link naar de verschillende componenten met de actuele prijzen. krachtgroepen (ins), aardlek automaten, aardlekschakelaars, 2P+2N Fornuisgroepen.


5. Materiaalkeuze voor elektrisch koken

Bij het integreren van een inductiekookplaat in je elektrische installatie, kies je voor kwalitatief hoogwaardige materialen die voldoen aan de vereisten. Denk aan interne componenten in de groepenkast geschikt voor de stroomsterkte, kabels zoals 5 aderige YMVK-kabel ( bestel hier per meter) of VD draad met buis, een Perilex wandcontactdoos en stekker ( klik hier voor actuele prijzen van perilex materialen).

Hier behandelen we een productlijst van producten die je nodig hebt beginnend bij de groepenkast:

- 4 polige hoofdschakelaar voor een eventuele verzwaring van jouw aansluiting.

Actuele prijzen hoofdschakelaars: ( klik hier)

- (Max 7.4KW) Installatie automaat - fornuisgroep 2P+2N. Vaak B16 of soms B20. 

Mocht je nu weer met ruimte tekort zitten en je hebt wel een 2P+2N oplossing nodig? Bestel dan de 3 module brede Aardlekschakelaar/fornuisgroep combinatie van SEP ( klik hier). Inclusief bedrading en gelijk klaar om te installeren. 

Actuele prijzen 2P+2N Fornuisgroepen: ( klik hier)

- (3 fase kookplaat) krachtgroep (installatie automaat) 3P+N indien er al een 3 fase aardlekschakelaar zit. Mocht je nu speciaal hiervoor een 4 polige aardlekschakelaar moeten aanschaffen. Kies dan voor een 3P+N B16 aardlek automaat, scheelt je geld en ook nog eens ruimte in de groepenkast.

Actuele prijzen 3P+N kookgoepen (installatie automaat): ( klik hier)
Actuele prijzen 3P+N kookgoepen (Aardlek automaat): ( klik hier)

- Afgaande bekabeling naar de kookplaat is vaak YMVK kabel in het geval van een renovatieproject. Via kruipruimten wordt dan de draad gelegd. Volgens de norm moet een losse kabel elke 30 cm bevestigd zijn door een zadelklem.

Actuele prijzen YMVK kabel: ( klik hier)

5g2,5 YMVK kabel

- Op een gegeven moment kom je met de kabel bij de keuken aan. Hier plaats je dan in geval van renovatie een perilex opbouwdoos en hierop sluit je de kabel aan.

Actuele prijzen perilex materialen: ( klik hier)

Vanaf de kookplaat naar de opbouwdoos gebruik je een perilex snoer of losse stekker in geval van dat er al een snoer aan de kookplaat zit. Let hierbij op dat de polen etc overeenkomen. 

6. Kosten materialen na aanschaf elektrische kookplaat

De kosten zijn variabel en zijn afhankelijk van de specifieke eisen en omstandigheden. Denk aan kosten voor de kookplaat zelf, aanpassingen in de groepenkast, materialen zoals bekabeling en kookgroep, en eventueel arbeid als je het niet zelf doet.

Ook kan door het aanvragen van een verzwaring de kosten oplopen. In sommige gevallen vallen deze kosten mee, maar een zwaardere aansluiting kost maandelijks ook meer geld.

In geval van een 1 fase Aardlekschakelaar/fornuisgroep combinatie of 3 fase aardlek automaat zit je qua prijs hetzelfde. Ga voor de actuele prijzen even naar de productlijst hierboven (stap 5.) in de blog.

7. Installatie van groepenkast componenten & de rest

Over de installatie van a tot z hebben we een blog en video gemaakt, link naar de blog (inclusief video) staat hieronder.

De installatie is cruciaal. Zorg ervoor dat je een correcte kabelsectie kiest op basis van het vermogen en de lengte van de kabel. De aansluiting van een Perilex stopcontact is belangrijk, de juiste aders op de juiste plaats en met de juiste spanning. De kookplaat zelf heeft ook een specifieke perilex kabel nodig die meestal wordt meegeleverd en direct op het apparaat wordt aangesloten. In de groepenkast dient het een en ander ook aangesloten te worden. Lees meer in onze andere blog over de installatie van de componenten.

Conclusie

Wanneer je overweegt om over te stappen op een inductiekookplaat, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Het is niet alleen een kwestie van de kookplaat kiezen, maar ook van het begrijpen van het benodigde vermogen, het controleren van de capaciteit van jouw huidige elektrische installatie, het mogelijk verzwaren van de aansluiting bij het energiebedrijf en de aanpassingen in de groepenkast. 

Daarnaast zijn er belangrijke materiaalkeuzes te maken en kostenoverwegingen te overwegen. Of je nu zelf deze aanpassingen doorvoert of een professional inschakelt, het is cruciaal om alle stappen zorgvuldig te doorlopen voor een veilige en efficiënte installatie van de inductiekookplaat. Deze blog biedt een uitgebreide leidraad om je hierbij te helpen.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Zet ze hieronder! 

Vond je het een leuke blog? Laat het ons weten!