Aardlekschakelaar vereist bij PV-systemen? Of juist niet?
28 maart 2020 
3 min. leestijd

Aardlekschakelaar vereist bij PV-systemen? Of juist niet?

Het wel of niet toepassen van een aardlekschakelaar bij de installatie van zonnepanelen leidt vaak tot discussie. In de NEN1010 van 2015 volgens rubriek 411 is aardlekbeveiliging vereist, tenzij er aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

In de NPR5310 van 2017 staat in hoofdstuk 6.2 een bruikbaar stappenplan. Waarmee je kunt bepalen of je een groep voor een PV-systeem in een installatie met een TT- of TN-stelsel moet voorzien van een aardlekschakelaar. Tevens bepaal je daarmee welke aanspreekstroom die moet hebben en van welk type deze moet zijn. In het stappenplan zijn de volgende drie stappen:

  1. Aardlekschakelaar PV systemen vereist of niet?
  2. Wat is de nominale aanspreekstroom?
  3. PV panelen aardlekbeveiliging type A of type B?

Eerste stap: aardlekschakelaar met zonnepanelen vereist of niet?

Volgens rubriek 411 van de NEN1010:2015 is een aardlekbeveiliging vereist voor foutbescherming voor alle systemen, dus ook voor PV systemen. Er geldt wel een uitzondering in de volgende situatie:

de uitschakeling voor de overstroombeveiliging binnen de in de tabel 41.1 van NEN1010:2015 voorgeschreven uitschakel tijden tot stand wordt gebracht,

en

de circuitimpendantie permanent lager is dan de nominale spanning gedeeld door de toegekende aanspreekstroom van de overstroombeveiliging die leidt tot tijdige uitschakeling.

In de productspecificaties kun je nagaan of een overstroombeveiliging binnen de voorgeschreven tijd uitschakelt en bij welke toegekende aanspreekstroom dit gebeurt. De circuitimpedantie kun je eenvoudig meten met de juiste testapparatuur.

Het vereist nogal wat elektrotechnische kennis om te bepalen of je geen aardlekschakelaar achter pv panelen hoeft toe te passen

Het vereist dus nogal wat elektrotechnische kennis om uit bovenstaande te bepalen of met pv panelen een aardlekschakelaar vereist is, of juist niet vereist. Maar een aardlekbeveiliging kan ook om een andere reden dan foutbescherming vereist zijn. Hier een overzicht van verschillende aardlekschakelaars: Aardlekbeveiliging pv-panelen.

Dit is bijvoorbeeld niet alleen het geval bij bedrijfsruimten voor landbouw, tuinbouw en veeteelt. Maar ook als de fabrikant van de omvormer dit voorschrijft in de installatiehandleiding.

zonnenpanelen aardlekschakelaar bestellen

Tweede stap: nominale aanspreekstroom

In rubriek 411 van de NEN1010:2015 staat hoe je de maximale nominale aanspreekstroom van een aardlekbeveiliging, die je voor foutbescherming toepast, bepaalt. Maar in het geval dat er een andere reden dan foutbescherming zich voordoet, dan moet deze wel aan de NEN2010:2015 voldoen.

Dit komt bijvoorbeeld voor indien de aardlekbeveiliging op basis van de NEN-EN-IEC 62109 is voorgeschreven. Maar dan vind je de aanspreekstroom in de handleiding van de fabrikant van de omvormer.

Derde stap: PV panelen aardlekbeveiliging type A of type B

Volgens bepaling 712 van de NEN1010:2015 moet je, in het geval je een aardlekbeveiliging voor PV-panelen toepast, een aardlekbeveiliging van het type B toepassen. Hier een voorbeeld van Type B aardlekbeveiligingen.

welke type aardlekschakelaar bij aansluiten zonnepanelenMaar mag je hiervan afwijken in de volgende gevallen. In deze gevallen mag je dan een aardlekbeveiliging van het type A toepassen:

  • de omvormer beschikt intern over een transformator die het DC-circuit van het AC-circuit scheidt. Let er wel op dat dit bij bepaalde types met hoogfrequente transformatoren niet het geval is.
  • tussen de omvormer en de aansluiting op de verdeelinrichting is een scheidingstransformator geplaatst.
  • de fabrikant heeft een verklaring afgegeven dat er geen type B aardlekbeveiliging nodig is.

Type B voor de zonnepanelen verplicht? Dan alle aardlekbeveiliging van het type B!

Het is belangrijk om te weten dat als aan geen van bovengenoemde voorwaarden is voldaan, er geen garantie is op een goede werking van de andere type A aardlekbeveiliging in de installatie. In dit geval is de aanbeveling om alle aardlekbeveiliging in de groepenkast uit te voeren als type B.

Omdat de type B aardlekbeveiligingen in minder grote aantallen worden verkocht. Zijn de productieprijzen bij fabrikanten nog altijd significant hoger dan de prijs voor de type A aardlekbeveiligingen.

Conclusie

Uitgangspunt is dat bij de installatie van zonnepanelen een type B aardlekbeveiliging is vereist. Slechts in die gevallen waar er aan een aantal voorwaarden is voldaan kan de aardlek achterwege blijven, of kun je kiezen voor een type A aardlekschakelaar om de PV panelen te beveiligen. In sommige situaties geven fabrikanten aan dat geen type B nodig is. Maar niet alle fabrikanten geven dit aan. Als je op zoek bent naar een aardlekbeveiliging voor jouw zonnepanelen installatie. klik dan hier.

In de praktijk installeert men in de meeste gevallen standaard een aardlekschakelaar type A van 30mA. Echter dit is niet altijd correct en goed bepaald! Soms is een aardlekschakelaar type B noodzakelijk.

Wij vinden het superleuk als je je reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.

Over de schrijver
Luc startte in 1991 in de installatietechniek. In 2013 is hij gestart met zijn eerste webshop in technische installatiematerialen 123GroepenKast.nl. Datzelfde jaar schreef hij zijn eerste e-boek over het aansluiten van een groepenkast. Vanuit zijn passie voor de techniek publiceerde hij meerdere kennis artikelen met als doel om de technische vakkennis op een hoger niveau te krijgen. Te vaak ziet hij in de praktijk technische installaties die zijn aangelegd met een gebrek aan technische kennis. Door de kennis terug te brengen, samen met het vakmanschap van de RegioInstallateur wordt een betrouwbare, en bovenal veilige technische installatie opgeleverd. Tegenwoordig houdt Luc zich bezig met de ontwikkeling van de RegioInstallateur en Installo.
Marc
Door

Marc

op 20 Feb 2021

Ik begrijp eigenlijk niet waarom je zou willen bezuinigen op een aardlekautomaat of aardlekschakelaar in de groepenkast. Mits de juiste aardlek is toegepast " baat het niet schaad het niet". De ruimte lijkt me ook geen argument; want je moest toch al teminste een installatie automaat plaatsen.Misschien eens alle losse artikelen van zonnepanelen aansluiten samenvoegen tot 1 artikel; dat maakt alles overzchtelijker.

Anton Kers
Door

Anton Kers

op 16 Apr 2021

Okt 2017 pv geinstalleerd. Aansluiting op 3 fase . In meterkast op 3 fase schakelaar aangesloten zonder aardlekschakelaar door installateur. Nu er een inductie geplaats moest worden gaf de installateur aan dat dit niet correct zou zijn. navraag bij diegene welke de pv installatie heeft geplaatst geeft deze aan dat dit in okt 2017 nog niet verplicht was. Omvormer is van solaredge. Is dit nu correct of is het verstandig alsnog een aardlek te plaatsen

Ricardo Lageweg
Door

Ricardo Lageweg

op 21 Apr 2021

Beste Anton,In 2017 is de nieuwe NEN1010 van kracht gekomen waarin staat dat inderdaad zonnepanelen achter een aardlekbeveiliging moeten worden aangesloten. Deze wijziging is niet voor niks, het is uiteraard om de veiligheid van de installatie te garanderen.Wij adviseren uiteraard om het aan te passen wegens veiligheidsoverweging, echter is het niet verplicht omdat tijdens de installatie de oude norm nog van kracht was.Met vriendelijke groet, Ricardo

Jan Kempin
Door

Jan Kempin

op 01 Jul 2024

DagWat hierboven staat is goed onderbouwd. Wat wel een aandachtspunt is dat er in 2020 een nieuwe NEN1010 is uitgekomen en dus alle installaties vanaf 2020 hieraan moeten voldoen. Desalniettemin klopt bovenstaande nog steeds.

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 25 Jul 2024

Beste Jan, bedankt voor je comment. In 2020 is er inderdaad een nieuwe NEN1010 uitgekomen, echter tot heden (juli 2024) is deze nog niet aangewezen in het bouwbesluit. Hierdoor is de NEN1010:2015 nog steeds van kracht.

Reactie plaatsen