Wat te doen als de aardlekschakelaar steeds uitschakelt?
26 juni 2025 
3 min. leestijd

Wat te doen als de aardlekschakelaar steeds uitschakelt?

Slaat de aardlekschakelaar telkens af? Dan is dat niet alleen irritant, maar ook een signaal dat er iets niet klopt in de installatie. De aardlekbeveiliging is er om jou te beschermen: zodra er lekstroom naar aarde wordt gemeten, schakelt hij automatisch de spanning uit. Zo voorkom je gevaarlijke situaties.

Maar hoe achterhaal je nu stap voor stap waarom de aardlekschakelaar steeds uitvalt?


Stap 1: Overbelasting of kortsluiting?

Begin met de vraag: gebeurt het uitschakelen meteen bij het aanzetten van een bepaald apparaat of zomaar ineens?

Bij een specifiek apparaat: trek de stekker eruit en zet de aardlekschakelaar weer aan. Blijft hij nu wél aan? Dan ligt het waarschijnlijk aan dat apparaat.

Bij spontane uitval: er kan ergens in de installatie lekstroom optreden. Denk aan een kabel met beschadigde isolatie of een apparaat dat onopgemerkt lekt.

Let op: een echte kortsluiting schakelt meestal een installatieautomaat uit, niet de aardlek. Toch kan overbelasting wel degelijk leiden tot lekstromen, bijvoorbeeld door smeltende isolatie.


Stap 2: Groepen afzonderlijk inschakelen

Zit de aardlekschakelaar op meerdere groepen aangesloten? Zet dan eerst alle groepen uit. Daarna schakel je de aardlekschakelaar weer in.

Zet vervolgens één voor één de groepen weer aan, met steeds een korte pauze ertussen:

Groep 1 aan – even wachten

Groep 2 aan – weer even wachten


Slaat de aardlekschakelaar eruit bij een specifieke groep? Dan zit daar het probleem – of op z’n minst iets dat eraan hangt.

Tip: Heb je onderdelen nodig voor jouw groepenkast? Kijk eens op 123Groepenkast.nl voor een overzichtelijk aanbod tegen scherpe prijzen.


Stap 3: Apparaat voor apparaat uitsluiten

Als je weet in welke groep het probleem zit, trek je de stekkers van de aangesloten apparaten er één voor één uit. Begin met de grote verbruikers zoals de wasmachine, vaatwasser of droger.

Zet de groep weer aan. Blijft alles werken? Steek dan de apparaten stuk voor stuk terug in. Kijk goed of het probleem ontstaat op het moment dat een apparaat daadwerkelijk begint te draaien, zoals bij het verwarmen of pompen.

Vergeet ook het verlengsnoer of stekkerblok niet. Slechte contacten of vocht kunnen daar lekstromen veroorzaken.


Stap 4: Buiteninstallaties en vocht

Heb je buitenverlichting, een vijverpomp of een stopcontact in de tuin? Dan is vocht een veelvoorkomende boosdoener. Condens in een buitenarmatuur of een lekkende kabeldoos kan al genoeg zijn om de aardlekschakelaar te laten trippen – zeker in de wintermaanden.


Stap 5: Isolatiefout? Laat een meting uitvoeren

Lukt het niet om de oorzaak te vinden? Dan kan er sprake zijn van een fout in de bekabeling zelf. Bijvoorbeeld een kabel die ooit is aangeboord, of verouderde bedrading met beschadigde isolatie.

In dat geval is het verstandig om een isolatiemetingen te laten uitvoeren door een vakman. Daarmee spoor je verborgen lekstromen op in de bedrading.


Bonus: Test je aardlekschakelaar regelmatig

Een goed werkende aardlekschakelaar is van levensbelang. Druk daarom twee keer per jaar op de testknop – bijvoorbeeld bij het wisselen tussen zomer- en wintertijd. De schakelaar moet dan direct uitschakelen. Zo weet je dat hij nog goed functioneert.

Meer weten over hoe je aardlekbeveiliging test of installeert? Bekijk dan onze uitlegvideo op de site.


Groepenkast uitbreiden of onderdelen nodig?
Ga naar 123Groepenkast.nl – duidelijk aanbod, scherpe prijzen.



Vond je de blog interessant? Laat een vraag of reactie achter onderaan deze pagina! 

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Reactie plaatsen