Zonnepanelen huren of kopen? Wat is goedkoper?
22 april 2021 
5 min. leestijd

Zonnepanelen huren of kopen? Wat is goedkoper?

We zien steeds vaker zonnepanelen op de daken in Nederland. Meer en meer mensen willen groener leven en kiezen daarom voor zonnepanelen. Zonnepanelen zijn in staat om zonne-energie om te zetten in elektriciteit. En omdat de zon een eindeloze bron is, is het een stuk beter voor de planeet. Met zonnepanelen wek je dus je eigen stroom op. Klinkt allemaal erg interessant. Echter zijn zonnepanelen een flinke investering. Maar wist je ook dat het mogelijk is om zonnepanelen te huren? Wellicht een interessante optie als je niet gelijk een grote investering wilt doen. In deze blog bespreken we door voordelen van het kopen van zonnepanelen. Daarnaast lichten we de voordelen van het huren van zonnepanelen toe. Daarnaast vertellen we of er subsidies op kopen of huren zijn.

Voordelen zonnepanelen kopen

Zowel het kopen als het huren van zonnepanelen heeft voordelen. We vertellen je graag welke voordelen het kopen van zonnepanelen heeft ten opzichte van huren.

Directe eigenaar

Zonnepanelen zijn het zeker waard om in te investeren. Het grootste voordeel van het kopen van zonnepanelen is dat je gelijk de eigenaar bent. Je hebt bij het kopen van panelen ook een aantal financiële voordelen. Zo kun je als eigenaar 21 procent btw van het aankoopbedrag terugkrijgen. Daarnaast doe je tot 2023 ook je voordeel met de salderingsregeling. Hierbij wordt de stroom die je opwekt en terug levert aan het net afgetrokken van je energieverbruik. Echter wordt deze regeling vanaf 2023 afgebouwd.

Huur je panelen? Dan ben je niet de directe eigenaar van de panelen. Je loopt daarmee een aantal financiële voordelen mis. Voorbeelden hiervan zijn de hiervoor genoemde btw-teruggave en salderingsregeling. Ook zit je als huurder van zonnepanelen vast aan een huurcontract. Je hebt een contract van een bepaald termijn. Wil je je contract opzeggen voordat de termijn eindigt? Dan kan dit problemen met zich meebrengen. Voortijdig opzeggen kan resulteren in dat je alle resterende huurtermijnen moet betalen.

Investering binnen 7-9 jaar terug

Het aanschaffen van zonnepanelen kan een flinke investering zijn. Toch duurt het niet heel lang voordat je deze investering hebt terugverdient. Gemiddeld verdient men zonnepanelen binnen 7 tot 9 jaar terug. Vanaf 2023 zal het zo’n 9 jaar duren voordat je de panelen hebt terugverdient. Dit komt door de afbouwende salderingsregeling vanaf 2023. Gemiddeld gaan zonnepanelen zo’n 25 jaar mee. Dus ook al is de terugverdientijd 9 jaar, dan heb je alsnog zo’n 19 jaar gratis stroom.

Bij het huren van zonnepanelen is er geen sprake van een terugverdientijd. Je betaalt dan namelijk maandelijks een vast bedrag. Op de lange termijn is huren dan ook minder voordelig.

Hoger rendement

Het rendement van de zonnepanelen is hoger bij het kopen dan bij het huren. Als eigenaar van zonnepanelen gaat alle opbrengst naar jou. Als je zonnepanelen huurt, zal een deel van het rendement naar de verhuurder gaan. Deze heeft namelijk ook kosten.

Verhoging waarde woning

Wanneer je zonnepanelen koopt, voeg je extra waarde toe aan je woning. Gemiddeld stijgt de waarde van een woning dan met zo’n 5.000 euro. Door de toevoeging van zonnepanelen krijgt je woning ook vaak een beter energielabel. Op allebei deze manieren maak je je huis aantrekkelijker. Fijn wanneer je je woning gaat verkopen dus. Woningen met zonnepanelen doen het namelijk erg goed op de woningmarkt.

Wanneer je zonnepanelen huurt, creëer je geen extra waarde op je woning. Hierdoor kun je ook je woning niet verkopen met een beter energielabel.

Voordelen zonnepanelen huren

Ook het huren van zonnepanelen heeft voordelen. We zullen je nu iets vertellen over de voordelen van het huren van zonnepanelen ten opzichte van kopen.

Alles geregeld

Een voordeel van het huren van zonnepanelen is dat je niks zelf hoeft te regelen. De verhuurder zorgt voor de plaatsing van de zonnepanelen. Hierbij regelt de verhuurder iemand die de zonnepanelen komt plaatsen. Zij zullen dan ook de gehele installatie aanleggen en deze in de meterkast aansluiten. Zonder extra kosten!

Kies je ervoor om zonnepanelen te kopen? Dan komen daar ook installatiekosten bij kijken. Je moet dan namelijk iemand inhuren om de gehele installatie aan te leggen.

Vast bedrag per maand

Een groot voordeel van huren is dat je geen grote investering vooraf nodig hebt. In plaats daarvan betaal je een vast huurbedrag per maand. Deze blijft gedurende de gehele huurtermijn hetzelfde. De optie om zonnepanelen te huren maakt het voor meer mensen mogelijk om groener te leven. Niet iedereen wil namelijk zijn spaarrekening besteden aan het kopen van zonnepanelen.

Geen onderhoudskosten

Als je panelen huurt ben je niet de directe eigenaar. Toch brengt dit ook voordelen met zich mee. Als er iets aan de hand is met de panelen ligt de verantwoordelijkheid bij de verhuurder. Je kunt dus voor onderhoud en reparaties aankloppen bij de verhuurder. Dit betekent dat jij niet met onverwachtse extra kosten komt te zitten. Daarnaast hoef je zelf de zonnepanelen niet te verzekeren.

Als je zonnepanelen koopt, kun je te maken krijgen met onverwachtse extra kosten. Is er onderhoud nodig? Dan moet je dit uit eigen zak betalen. Ook als er reparaties nodig zijn, zul je dit zelf moeten betalen. Naast de grote investering die je hebt gedaan, krijg je ook te maken met de verzekering van je panelen.

Overname met korting

Ga je verhuizen maar heb je nog een huurcontract? Geen probleem. Je kunt er dan vaak voor kiezen om de zonnepanelen mee te verhuizen. Je betaalt dan wel voor de demontage en montage van de panelen. Ook kun je er vaak voor kiezen om de panelen te kopen. Deze kun je dan vervolgens met het huis mee verkopen. Daarnaast is er een optie om het huurcontract over te dragen aan de nieuwe bewoner van je huis. Dit kan natuurlijk alleen de nieuwe bewoner dat wil.

Overzicht kosten zonnepanelen huren of kopen

Door middel van dit overzicht krijg je een inzicht in het verschil in kosten tussen huren en kopen. We zijn hierbij uitgegaan van 19 zonnepanelen. De maandelijkse huurprijs van deze panelen is 94 euro. Koop je de panelen? Dan zijn de totale kosten 7.114 euro. Dit is net als bij de huurprijs inclusief verzekering. Daarnaast zit hier ook het vervangen van de omvormer bij inbegrepen.

JaarKopen (excl reparatie)Huren (excl. mogelijke inflatie)
1€7.114,00€1.128,00
2€0,00€1.128,00
3€0,00€1.128,00
4€0,00€1.128,00
5€0,00€1.128,00
6€0,00€1.128,00
7€0,00€1.128,00
8€0,00€1.128,00
9€0,00€1.128,00
10€0,00€1.128,00
11€0,00€1.128,00
12€0,00€1.128,00
13€0,00€1.128,00
14€0,00€1.128,00
15€0,00€1.128,00
TOTAAL:€7.114,00€16.920,00

Subsidies op kopen of huren?

Zonnepanelen huren of kopen?

Een landelijke aankoopsubsidie is er al sinds 2013 niet meer. Echter hebben sommige gemeentes hun eigen regelingen. Daarnaast is het mogelijk om na aankoop van zonnepanelen de Btw terug te krijgen. Deze financiële regelingen maken de aanschaf van zonnepanelen nog steeds aantrekkelijk. Omdat de subsidie op zonnepanelen is gestopt, is er ook geen subsidie op het huren van panelen.

In deze blog hebben we je vertelt wat de voordelen van zonnepanelen huren en kopen zijn. Beide opties hebben voordelen en nadelen. Wil je graag zonnepanelen op je dak en op deze manier groener leven? Maar heb je niet het budget om in één keer zonnepanelen te kopen? Dan is huren een goed optie. Een voordeel van huren is dat je geen onverwachtse kosten hebt. Voor reparaties kun je namelijk bij je verhuurder terecht. Een nadeel van huren is dat het op de lange termijn duurder is.

Wil je graag zonnepanelen en ben je in staat om de panelen in één keer aan te kopen? Dan is kopen een goede optie voor je. Binnen 7 tot 9 jaar heb je het volledige aankoopbedrag terugverdient. Het kopen van zonnepanelen is op de lange termijn goedkoper. Een nadeel van kopen is dat je te maken kan krijgen met onverwachtse kosten.

Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Jos Joosten
Door

Jos Joosten

op 23 Feb 2022

Kun je de openingen tussen de zonnepanelen afdekken met gekitte kunststof lijsten om doorlekken te voorkomen?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 23 Feb 2022

Beste Jos, Wij hebben hier geen eenduidig antwoord op. Dit zal van het type zonnepanelen afhangen. Wellicht goed om bij de fabrikant naar de montage mogelijkheden te informeren.

Reactie plaatsen