Al onze woningen zijn voorzien van een groepenkast. Een groepenkast is nodig om elektrische apparaten te voorzien van stroom. Het Zwitserse bedrijf ABB is wereldwijd actief op het gebied van elektromaterialen. Zij onderscheiden zich van andere grote merken doordat hun groepenkast componenten op een andere manier bedraad zijn. ABB heeft namelijk gekozen voor het gebruik van een ABB busboard systeem.
De busboard is gemaakt voor het Hafonorm-kastenprogramma van ABB
In deze blog leggen we je daarom uit wat dit busboard systeem inhoudt.
Groepenkast
Een groepenkast bevindt zich in de meterkast van je woning. Deze zorgt voor de verdeling van de stroom tussen verschillende groepen. De verschillende groepen zijn nodig om kortsluiting en overbelasting te voorkomen. Apparaten die een hoog vermogen hebben, hebben een aparte groep nodig. Wanneer je te veel apparaten aansluit op één groep kan de “stop doorslaan”. Dit komt doordat het vermogen van de apparaten hoger is dan de groep kan dragen. Als vuistregel houden we aan dat één standaard 16A groep in de groepenkast maximaal 3680 watt (VA) kan dragen. Dit is gebaseerd op de volgende formule:
P = U x I
vermogen (VA) = spanning (volt) x stroomsterkte (ampère)
3680 VA = 230 volt x 16 ampère
De netspanning kan variëren en ligt in Nederland vaak rond de 230 volt (+/- 10%), en kan variëren tussen 207 volt en 253 volt.
In oudere woning is het gewoonlijk dat het huis voorzien is van 3 tot 6 groepen. Sta bij nieuwbouw woningen niet raar te kijken als de groepenkast voorzien is van 10 groepen of meer. Deze toename komt doordat we de afgelopen jaren steeds meer elektrische apparaten zijn gaan gebruiken. Door de toename in het gebruik van apparaten is er een toenemende vraag naar meer vermogen. Hierdoor zijn er meer groepen nodig in een woning. Deze 10 groepen mogen echter niet aangesloten zijn achter één aardlekschakelaar. Je mag uit veiligheid en betrouwbaarheid van de installatie, maximaal 4 groepen achter een aardlekschakelaar plaatsen (NEN1010:2017).
ABB busboard
Het merk ABB (ASEA Brown Boveri) is een grote producent van groepenkasten en groepenkast onderdelen. De groepenkasten van ABB zijn populair door hun kwaliteit, betrouwbaarheid, installatiegemak en functie. ABB staat onder andere bekend om hun innovatieve busboard systeem. De busboard is gemaakt voor het Hafonorm-kastenprogramma van ABB. De Hafonorm, of Haf, is ontwikkeld om de installatie van een groepenkast eenvoudig te maken. Door deze eenvoudigheid is ook het uitbreiden van de groepenkast erg makkelijk. Gewoon Plug & Play! Hieronder in de video een korte introductie van het inklikken van een ABB busboard automaat.
De groepen in de groepenkast zijn niet verbonden door middel van draden in het busboard systeem. Een ABB busboard is namelijk een spanningsrail waarop je de componenten klikt. Wanneer de componenten vastgeklikt zijn aan de DIN rail, staan deze door de spanningsrail direct onder spanning. Uiteraard wanneer je deze componenten installeert is de installatie uitgeschakeld.. Op deze manier kun je eenvoudig elektrische verbindingen maken. Door dit systeem heb je daarbij geen montagehandelingen nodig. De insteekcontacten bevinden zich aan het ABB busboard. Deze zijn blauw en bruin. Hierdoor spreekt het voor zich hoe je de componenten moet aansluiten.
De ABB groepenkasten met het busboard systeem zijn verkrijgbaar met maximaal 12 groepen naast elkaar. Je kan daarmee veel componenten aansluiten op de spanningsrail. Het busboard systeem is opgedeeld in een, twee, of drie delen, die elk een eigen aardlekschakelaar kunnen hebben.
Flexomaat en comfomaat
ABB heeft twee componenten speciaal ontwikkeld voor het busboard systeem. Dit zijn de flexomaat en de comfomaat. De flexomaat is de meest flexibele installatieautomaat op de markt. Deze beschikt namelijk over een steekcontact. Hierdoor is het gemakkelijk om een extra groep aan de installatie toe te voegen. Door de schroefloze contacten aan de afgaande zijde van de automaat is het een simpele klus om de ABB groepenkast uit te breiden. De comfomaat is een aardlekschakelaar. Deze aardlekschakelaar heeft schroefloze contacten. De comfomaat is een aardlekschakelaar voor ‘luxe’ installaties waarbij de aardlekbeveiliging per eindgroep is toegevoegd. Voor alle componenten van ABB, klik hier.
Ten slotte
Als een van de grootste bedrijven in elektromaterialen wereldwijd heeft ABB een innovatieve groepenkast op de markt gebracht. Het unieke ABB busboard systeem zorgt ervoor dat je op een gemakkelijke manier een ABB groepenkast kan uitbreiden en vervangen. Door het klik-systeem is het in de weer gaan met montagehandelingen verleden tijd. Daarnaast zijn de groepenkasten van ABB logisch, eenvoudig, netjes en slim. Door het unieke ABB busboard systeem is een modulaire opbouw in de groepenkast mogelijk. De centrale spanningsrail maakt het systeem ook nog eens erg overzichtelijk. Wanneer je nu in de meterkast kijkt heb je een goed overzicht over je groepenkast. Dit maakt het vervangen of uitbreiden van de groepenkast ook een stuk aangenamer.
Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.