Type B Aardlekschakelaar voor Laadstation
23 december 2020 
3 min. leestijd

Type B Aardlekschakelaar voor Laadstation

Wanneer je gebruik maakt van een elektrisch voertuig, moet je deze regelmatig opladen. Daarom hebben veel mensen met een elektrische auto thuis een oplaadstation. Op de oprit ben je namelijk altijd verzekerd van een plekje aan de laadpaal. Maar deze oplaadstations moet je thuis wel aansluiten in de meterkast. Via het in de meterkast aangesloten oplaadstation wordt de auto voorzien van stroom. De Type B aardlekschakelaar gebruiken we regelmatig voor laadstations. In deze blog leggen wij uit wat een Type B aardlekschakelaar is en wanneer je deze gebruikt in combinatie met een oplaadstation.

Wat is een aardlekschakelaar?

Een aardlekschakelaar is een schakelaar die in werking treedt wanneer hij lekstroom meet. Wanneer de schakelaar lekstroom meet, schakelt de schakelaar en dus de groepen achter de schakelaar uit. De aardlekschakelaar meet een lekstroom wanneer er een soort lekkage in de stroomkring aanwezig is. Een stroomkring werkt namelijk als volgt. Wanneer er een bepaalde hoeveelheid elektriciteit wordt aangevoerd, komt er ook een bepaalde hoeveelheid weer terug.

Wanneer de hoeveelheid stroom die de elektrische installatie verlaat kleiner is dan de hoeveelheid stroom die er is ingegaan, dan spreken we van een lekstroom. De aardlekschakelaar maakt dan de elektrische installatie spanningsloos door uit te schakelen. De aardlekschakelaar sluit je aan om bijvoorbeeld mensen te beschermen tegen lekstroom, maar ook om het ontstaan van brand tegen te gaan.

Type B aardlekschakelaar

Wanneer er in een deel van een elektrische installatie meer dan 6 mA DC lekstroom kan lopen, moet dat deel beveiligen met een Type B aardlekschakelaar. Met DC lekstroom bedoelen we ‘Direct Current’, ofwel gelijkstroom. De Type B aardlekschakelaar is een combinatie van een Type A aardlekschakelaar met een extra meetcircuit waarmee we gelijkstroom meten. Een Type A aardlekschakelaar reageert namelijk op wisselstromen. Een Type B aardlekschakelaar herkent alle typen lekstroom en schakelt om deze reden gegarandeerd uit ongeacht de soort lekstroom.

Type B aardlekschakelaar en laadstation

Laadstation Type B Aardlekschakelaar

Omdat we het laadstation van een elektrisch voertuig aansluiten op de meterkast, moet je bij aankoop van een elektrisch voertuig de bestaande elektrische installatie controleren. De geïnstalleerde apparatuur moet namelijk voldoen aan het noodzakelijke beschermingsniveau. Daarbij is het belangrijk dat de aardlekschakelaar iedere fout in de installatie kan detecteren en deze vervolgens op een veilige manier kan uitschakelen.

Volgens de IEC 61851-1 norm is het noodzakelijk om laadpalen te beveiligen met een aardlekbeveiliging die gelijkstroom kan meten. Hiervoor gebruiken we vaak een Type B aardlekschakelaar. Deze aardlekschakelaar levert een hoge veiligheid. Zo voldoet hij aan de hoogste veiligheidsnormen als het aankomt op aardfoutstroombeveiliging. Daardoor bereikt de schakelaar een hoge nauwkeurigheid. Daarnaast is een Type B schakelaar in staat om alle wisselstroomfouten en gelijkstroomfouten tot 1 kHz te herkennen.

Wanneer gebruik je een Type A, en wanneer een Type B?

Omdat een Type A aardlekschakelaar soms te gevoelig is voor lekstromen kan deze in sommige situaties onterecht een elektronische installatie uitschakelen of juist niet uitschakelen. Daarnaast detecteert dit type schakelaar lekstromen tot 6 mA. Een Type B aardlekschakelaar heeft een groter bereik en detecteert daarom niet tot maximaal 6 mA. Daarnaast schakelt de schakelaar pas af wanneer zich een onveilige toestand voordoet.

Een Type B heeft een groter bereik dan een Type A en is daardoor nauwkeuriger

Door zijn hoge nauwkeurigheid voorkomt deze schakelaar het onnodig afschakelen. Hiermee voorkom je dat wanneer jij ’s ochtends de deur uit gaat de accu niet is opgeladen. Ook zijn er Type B aardlekschakelaars die kort vertraagd zijn, zo’n 10 milliseconden, waardoor deze ongevoeliger is voor indirecte invloeden en hierdoor niet onnodig afschakelt.

Sommige fabrikanten leveren hun laadpalen met een beveiliging voor gelijkstroom en lekstroom. Bij deze laadpalen is het onnodig om een Type B aardlekschakelaar te hebben, en kun je prima toe met een Type A. In alle andere gevallen is het advies om een Type B aardlekschakelaar te gebruiken. Door deze te gebruiken voldoe je aan de IEC norm en blijf je uit de problemen.

Tot slot

In deze blog hebben we je uitgelegd dat een aardlekschakelaar een schakelaar is die lekstroom meet. Doordat deze aardlekschakelaar afschakelt wanneer deze een lek detecteert, vermindert het de kans op situaties zoals een brand of het onder stroom staan van niet-elektrische elementen in je huis.

We gebruiken een Type B aardlekschakelaar vaak voor laadpalen. Met een Type B schakelaar voldoe je namelijk aan de IEC normering, waardoor je problemen in de toekomst voorkomt. Daarnaast levert deze aardlekschakelaar een hoge veiligheid omdat deze voldoet aan de veiligheidsnormen. Ook schakelt deze schakelaar te niet overgevoelig. Hierdoor schakelen elektronische installaties niet onnodig uit. De kans op een niet-opgeladen accu in de ochtend is dan ook klein.

Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Reactie plaatsen