Twee aders onder een klem: Mag dat?

In de praktijk zie je steeds meer discussie over het wel of niet aansluiten van twee aders onder één klem. Maar mag dat eigenlijk wel, en wat zeggen de normen hierover? Mag je meer dan één draad onder een aansluitklem van een modulair component zoals een aardlekschakelaar of installatieautomaat monteren?

Mag je twee aders onder een klem monteren?

De NEN1010 heeft het vaak over ‘deugdelijke verbindingen‘. In paragraaf 526.1 staat: “Verbindingen tussen geleiders onderling en tussen geleiders en ander materieel moeten elektrisch en mechanisch blijvend betrouwbaar zijn”.

In de NEN-EN-IEC 61439-1 staat dit nog wat strikter uitgelegd. Zo staat er in 8.6.3: “In het algemeen behoort er slechts één geleider op een aansluitklem te worden aangesloten; het aansluiten van twee of meer geleiders op één aansluitklem is uitsluitend toegelaten wanneer de aansluitklemmen daarvoor zijn ontworpen“.

Het mag dus niet, tenzij……

Kortom, het mag dus niet, tenzij de fabrikant aangeeft dat de klemmen van het component geschikt zijn voor twee draden. Maar volg dan wel exact de voorschriften van de fabrikant op. Met name de A-merken, zoals Hager, heeft diverse series ontworpen, getest en goedgekeurd voor het gebruik van twee draden. Toepassing mag, mits de draden van gelijke doorsnede zijn, uit hetzelfde materiaal bestaan, de maximale diameter niet overschrijden en je ze naast elkaar in plaats van op elkaar plaatst in de betreffende kooiklem.

In de technische specificaties van het component is terug te vinden of de klem voor twee draden geschikt is.

Wil je toch voor een aftakklem kiezen? Vind hier aftakklemmen voor verschillende diameters.

Aders onder een aandraaimoment monteren

Of je nu één of twee aders onder een klem aansluit, beide keren moet je deze monteren onder het juiste aandraaimoment. Doe je dit niet dan kunnen de draden te los of te vast in de kooiklem te zitten.

Als de draad te los zit kan deze lostrillen of er kan een te hoge overgangsweerstand ontstaan waardoor de temperaturen enorm kunnen oplopen. Als de draad te vast zit, kan dit leiden tot vervorming. De behuizing van het component kan beschadigen, maar ook de kern van de draad. Ook hierdoor kan de overgangsweerstand te hoog oplopen met alle gevolgen van dien. In beide gevallen kan de draad los trillen, dus tegen de verwachting in kan dit ook bij een draad die te vast zit.

Zoals vaker opgemerkt in onze artikelen is het belangrijk om met de juiste kennis en gereedschap aan je groepenkast te sleutelen. Gebruik bij voorkeur een momentschroevendraaier voor het aandraaien van de kooimoeren!

Wij vinden het superleuk als je je reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.