Hoeveel groepen zijn er toegestaan achter een aardlekschakelaar?

De aardlekschakelaar is een onmisbare component in de groepenkast van alle installaties. De belangrijkste functie van de aardlekschakelaar is om de aangesloten installaties veilig te houden. Maar hoeveel groepen kan je nou achter een aardlekschakelaar plaatsen? Wat zijn de gevolgen wanneer je meer groepen achter een aardlekschakelaar plaatst dan toegestaan? En hoe zit dat nou precies met een 3 fase aardlekschakelaar? Op deze vragen gaan wij in deze blog antwoord geven, zodat jij ná het lezen van deze blog precies weet hoe het wel en vooral hoe het niet moet.

We zullen de volgende onderwerpen behandelen om dit duidelijk neer te zetten:

Groepen aansluiten op een aardlekschakelaar

Het antwoord op de vraag hoeveel groepen er maximaal aangesloten mogen worden op een aardlekschakelaar is érg simpel. Er mogen namelijk maximaal vier groepen aangesloten

 worden op de schakelaar.  Elke groep kan een zogenaamde maximale acceptabele lekstroom aan om veiligheid en betrouwbaarheid te kunnen waarborgen. Ook de moedernorm NEN 1010 geeft aan om maximaal vier groepen te plaatsen achter deze schakelaar. De aardlekschakelaar zorgt ervoor dat de installatie spanningsloos wordt wanneer er een te hoge lekstroom optreedt. Kort samengevat houdt lekstroom in dat er meer stroom het apparaat ingaat dan het apparaat uitgaat. Een oorzaak hiervan kan bijvoorbeeld een defect of beschadiging van een apparaat zijn, waardoor deze niet volledig kan functioneren en lekstroom veroorzaakt. Maar dit kan ook gebeuren als een te hoge stroom bijvoorbeeld via een mens of dier naar de aarde vloeit. Ook dan schakelt de aardlekschakelaar af. Extra aardlekschakelaar bestellen? Klik hier.

Gevolgen teveel groepen achter een aardlekschakelaar

Wanneer er vijf of meer groepen achter een aardlekschakelaar worden aangesloten, zorgt dit ervoor dat de maximaal acceptabele lekstroom van de aangesloten groepen te hoog is. In feite kan één groep een maximale acceptabele lekstroom aan. Dit kan je zien als een som. Elke losse groep kan een maximale lekstroom aan. Wanneer vier groepen zijn aangesloten, is de limiet van deze som en de maximale acceptabele lekstroom bereikt. Bij het aansluiten van vijf of meer groepen achter een aardlekschakelaar, wordt de limiet van de lekstroom overschreden. Vier aangesloten groepen kunnen de maximale acceptabele lekstroom waarborgen. Wanneer er vijf groepen aangesloten worden, ontstaat er teveel lekstroom. Dit kan ervoor dat de aardlekschakelaar zal afslaan. Dit zal niet direct gevaarlijke gevolgen hebben. Wél kan dit zorgen voor vervelende situaties. Voorbeelden hiervan zijn het uitvallen van de belichting in je huis of pand of het uitvallen van je vriezer met als gevolg ontdooiing.

Verschil tussen 1 fase schakelaar en 3 fase schakelaar

Tussen een 1 fase schakelaar en 3 fase schakelaar kan je een aantal verschillen constateren. Het eerste verschil kan je al vinden in de aantal polen van de aardlekschakelaar. De 1 fase aardlekschakelaar beschikt over twee polen welke te herkennen zijn aan de twee draden die uit het component komen. De 3 fase schakelaar heeft de beschikking over vier polen. Dit kan je ook herkennen door de vier draden die uit de schakelaar komen. De 1 fase aardlekschakelaar wordt veelal gebruikt om 1 fase 230V installatieautomaten aan te sluiten. Deze schakelaar kan je makkelijk herkennen doordat deze wordt aangegeven met 2P. Wanneer je gebruik gaat maken van een krachtgroep is een 3 fase aardlekschakelaar nodig. Deze kan je herkennen aan de 4P op het component.


Ten slotte

Het is van belang om goed te weten welke groepenkast je hebt voordat je een 2 polige of 4 polige aardlekschakelaar installeert. 3 fase groepenkasten worden vooral in kantoren en fabrieken gebruikt vanwege het hoge gelijktijdige gebruik van 8000 Watt of meer. Een 3 fase groepenkast kan ook van toepassing zijn voor woningen. Apparaten zoals grote ovens, elektrische kookplaten of een bubbelbad verbruiken veel energie. Wanneer er in een woning veel apparaten staan die veel energie verbruiken, is het ook verstandig om de beschikking te hebben over een 3 fase groepenkast. De groepenkasten zijn ook makkelijk te herkennen. In het geval van een 1 fase groepenkast, staat er op de kWh meter 220/230V. Bij een 3 fase groepenkast is dit 3×220/230V(380/400V). Let dus goed op welke componenten je nodig hebt voor jouw groepenkast zodat je niet voor vervelende situaties komt te staan. Heb je een installatie automaat nodig? Klik dan hier.

Wij vinden het superleuk als je je reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina om een reactie te plaatsen. Alvast bedankt!