Hoe een krachtgroep installeren in de groepenkast. (8 stappen)

Hoe installeer je een 4 polige installatie automaat oftewel krachtgroep in de groepenkast? In 8 stappen een krachtgroep installeren in de groepenkast. Wil je een krachtgroep bestellen? Klik dan hier.

Wanneer je een krachtgroep wilt installeren heb je altijd een 3 fase groepenkast nodig. De 4 Polige installatie wordt ook wel met 3P+N aangeduid. Je kunt er dus 3 fase / polen en 1 nul / neutraal op aansluiten.


Voor deze installatie gaan we er vanuit dat je de volgende twee onderdelen al klaar hebt.
Je hebt al een 4 polige aardlekschakelaar geïnstalleerd. En er is genoeg ruimte voor het aansluiten van een 4 polige installatie automaat.


Het installeren van de 3P+N krachtgroep in de groepenkast

Stap 1: voorbereiden van jouw klus

Voor je begint met de klus moet je je goed voorbereiden op de 3 punten: Materiaal, Kennis & Tijd.

TIP: Het is aan te raden om iemand in de buurt te hebben.

Hager MBS616E Krachtgroep 3P+N (B16)

Materiaal
Weet welk materiaal jij nodig hebt voor je klus, bereken het en zorg ervoor dat je genoeg in huis hebt voor de complete klus. Ik heb zelf liever een draadje te veel dan een schroefje te weinig. Wanneer je namelijk niet de volledige klus kunt afronden, dan zul je halverwege de installatie moeten staken. Dit gaat soms ten koste van een veilige installatie.

Kennis
Lees jezelf goed in in wat en hoe alles moet worden geïnstalleerd. Twijfel je? Of heb je geen idee van wat je gaat doen? Schakel dan altijd een professional in.

Tijd
Loop de kantjes er niet bij af. Vooral niet bij het installeren van een krachtgroep in de groepenkast. Het is belangrijk dat je de tijd neemt voor de installatie en dat je genoeg tijd hebt om alles rustig te inspecteren en achteraf te controleren. Haastige spoed is zelden goed!

Neem ook de tijd om je klus voor te bereiden, weet van te voren waar je de krachtgroep wilt installeren.

 

Stap 2: Schakel de groepenkast uit

Een belangrijk onderdeel van het installeren is het veilig werken. Daarom kun je deze stap niet omzeilen bij het veilig werken aan de groepenkast. Voor je de deksel van de groepenkast af haalt schakelen we eerst de groepenkast uit en meten wij of de spanning er echt wel af is.

Begin bij het uitschakelen van de groepen, dan de aardlekschakelaars en als laatste de hoofdschakelaar. Wanneer alle automaten, de schakelaar, en dus de volledige groepenkast is uitschakelt meet je of de spanning van de groepenkast af is. ( Spanningsloosheid aantonen: De 5 stappen uit de NEN3140) Als dit zo is, dan haal je de deksel van de groepenkast er vanaf.

 

Stap 3: Installeer de krachtgroep in de groepenkast

Wanneer je weet waar je de 3P+N krachtgroep wilt aansluiten, dan kun je de krachtgroep op de DIN-rail van de groepenkast installeren. Vaak kun je de DIN-rail lipjes aan de achterkant van de automaat even open maken. Dan kun je de automaat (zonder hard te hoeven drukken) op de DIN-rail klikken.

Wanneer de 3P+N krachtgroep op de DIN-rail zit, controleer dan even of de automaat goed vast zit. Dit kun je doen door rustig de automaat te bewegen.

Stap 4: Aansluiten bedrading

Nu de krachtgroep is vastgeklemd op de DIN-rail in de groepenkast zijn we bij het aansluiten van de bedrading. Wanneer je meerdere krachtgroepen aansluit kun je ook gebruik maken van een kamrail, in dit geval doen we dit niet.

Voor het aansluiten heb je 3 fase draden nodig en 1 nul draad (3P+N Krachtgroep). De bedrading kun je op de afgaande stroomkant van de aardlekschakelaar aansluiten. Wanneer de kabels handvast vast zitten, kun je ze aansluiten op de inkomende stroomkant van de krachtgroep. Sluit netjes de L1, L2, L3 en N handvast aan.
Draai dus alle schroeven handvast vast. Deze schroeven draaien we later goed aan met een momentschroevendraaier.

 

Stap 5: Sluit de afgaande bekabeling van de 3P+N krachtgroep aan

Sluit nu de bedrading aan die naar het circuit gaat. Wanneer deze al is gelegd zul je waarschijnlijk 2 (of 3) kleuren draden zien; blauw, bruin en (Geel/groen).

Draadkleuren woning elektriciteit – Blauw, Bruin & Geel/Groen

Bruin draad / Fase: Hiervan heb je er drie, de drie bruine fasedraden worden aangesloten op de L1, L2 en L3 van de krachtgroep.

Blauw draad / Nul: Ook van deze heb je er een, deze blauwe draad gaat naar de nul oftewel neutraal van de krachtgroep

Geel groene draad: Wanneer het geel groene draad nog niet is aangesloten, dan kun je deze aansluiten op de aardrail, hier zitten waarschijnlijk al meer geel/groene aarde draden op gemonteerd.

Ook deze bedrading draad je vervolgens ‘handvast’ vast met de juiste schroevendraaier.

 

Elke automaat en schakelaar heeft een eigen aandraaimoment.

Stap 6: Schroef alle schroeven met een momentschroevendraaier vast

Als alle bovenstaande stappen zijn gedaan. Dan kunnen we de schroeven die handvast vast zijn gemaakt aandraaien met een momentschroevendraaier.

Elke automaat en schakelaar heeft een eigen moment / aandraaimoment. Dit zegt iets over de kracht waarmee je een schroef kunt aandraaien zonder dat er iets kapot gaat. Ook kan het bij een verkeerd aandraaimoment voorkomen dat het contact tussen de schroef en de draad niet goed is.

Op de website van de fabrikant staat hoeveel het nominaal aandraaimoment van de schroef moet zijn.

Het aandraaimoment wordt gecommuniceerd in Nm, oftewel Newton meter. Het zegt iets over met hoeveel kracht (in Newton) per meter iets moet worden aangedraaid.

Wil je meer lezen (incl video) over de momentschroevendraaier, en hoe dit werkt? ( https://123groepenkast.nl/momentschroevendraaier)

 

Stap 7: Controleer de installatie en rond af

‘Groepenkast deksel terugplaatsen’

Als je nu alles hebt geïnstalleerd, controleer dan of je alle stappen hebt ondernomen en of alles goed is geïnstalleerd.

Wanneer je alles stap voor stap hebt gecontroleerd dan kun je de deksel terugplaatsen op de groepenkast.
Plaats vervolgens het afdekstrookje terug met de juiste afmeting (verwijder in dit geval 4 module eenheden).

Dan kan nu de hoofdschakelaar weer aan, hierna een voor een de aardlekschakelaar en achterliggende groepen. Test of alles werkt en laat dan je huisgenoten weten dat het project is afgerond.

 

Stap 8: Afgerond

Wanneer alles is afgerond en goed is gegaan, zorg je dat de groepenkast up-to-date is met de groepenverklaring en het coderen. Zorg er ook voor dat je de meterkast schoon en overzichtelijk achter laat.

Bij eventuele calamiteiten weet je precies waar je moet zoeken en hoeft je niet eerst je meterkast uit te ruimen voordat je ergens bij kunt. Als je Gewiss componenten wilt, klik dan op deze link. Mocht je van een ander merk componenten nodig zijn, klik dan hier: 123Groepenkast.nl.

Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt!