Wastafel

Een wastafel is een komvormig sanitair welke je gebruikt voor het wassen van handen, afwassen en andere doeleinden. Wastafels noemt men soms ook wel wasbakken of spoelbakken. Ze hebben kranen die koud en vaak ook warm water leveren en kunnen een sproeifunctie hebben die kan worden gebruikt voor sneller spoelen.

Wastafels bevatten ook een afvoer om gebruikte water te verwijderen. Deze afvoer kan zelf een zeef, een afsluiter en een overloop omvatten. Ze kunnen ook een geïntegreerde zeepdispenser hebben naast de kraan. Veel wastafels, vooral in keukens, installeert men naast of in een aanrecht.

Wastafel van roestvrij staal

Roestvrij staal gebruik je in keukens en commerciële toepassingen omdat het een goede afweging is tussen kosten en bruikbaarheid. Maar ook voor duurzaamheid en gemakkelijk schoon te maken. De meeste roestvrijstalen spoelbakken maakt men door een plaat roestvrij staal over een matrijs te trekken.

Een roestvrijstalen spoelbak is vaak "luidruchtig"

Sommige zeer diepe wastafels vervaardigd men door lassen. Roestvrijstalen spoelbakken worden niet beschadigd door warme of koude voorwerpen en zijn bestand tegen schokken. Een nadeel van roestvrij staal is dat ze gemaakt zijn van dun metaal. En hierdoor de neiging hebben om luidruchtiger te zijn dan de meeste andere spoelbakmaterialen. Hoewel betere fabrikanten van spoelbakken een zware coating van trillingsdempend materiaal op de onderkant van de spoelbak aanbrengen.

Een wastafel van emaille over gietijzer is zwaar en duurzaam

Emaille over gietijzer is een populair materiaal voor keuken- en badkamergootstenen. Zwaar en duurzaam, deze spoelbakken kunnen ook worden vervaardigd in een zeer breed scala aan vormen en kleuren. Net als roestvrij staal zijn ze zeer goed bestand tegen warme of koude voorwerpen.

Maar ze beschadigen snel door scherpe voorwerpen of door het vallen van zware voorwerpen. En zodra het glasoppervlak kapot gaat, zal het onderliggende gietijzer vaak corroderen en meer van het glas afbrokkelen. Agressieve reiniging maakt het oppervlak dof. Wat leidt tot meer vuilophoping. Email boven staal is een soortgelijk uiterlijk maar veel minder robuust en minder kosteneffectief alternatief.

Massieve keramische spoelbakken hebben veel dezelfde eigenschappen als emaille dan gietijzer. Maar zonder het risico van oppervlakteschade die tot corrosie leidt.

Vroeger gebruikte men spekstenen wastafels

Speksteen wastafels waren ooit gebruikelijk. Maar gebruikt men tegenwoordig meestal alleen in zeer hoogwaardige toepassingen. Of in toepassingen die bestand moeten zijn tegen bijtende chemicaliën die meer conventionele spoelbakken zouden beschadigen.

Houten wastafels zijn gemaakt van natuurlijk teak zonder extra afwerking. Teak kiest men vanwege zijn natuurlijke waterdichtingseigenschappen. Om deze reden gebruikt men het al honderden jaren in de maritieme industrie. Teak heeft ook natuurlijke antiseptische eigenschappen, wat een voordeel is voor het gebruik in baden, wastafels en op het toilet.

Een huidige trend in de badkamer is de handgemaakte glazen wastafel

Stenen wasbakken gebruikt men al eeuwen lang. Enkele van de meer populaire stenen zijn: marmer, travertijn, onyx, graniet en zeepsteen op hoogwaardige gootstenen.

Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

GewissElektro.nl

GroepenKast bestellen

123GroepenKast.nl