Terug leveren stroom of een eigen Energieopslag?
25 maart 2020 
3 min. leestijd

Terug leveren stroom of een eigen Energieopslag?

Stel je een mooie zonnige dag voor: Je zonnepanelen maken overuren. Ze wekken veel meer stroom op dan je kunt verbruiken. Wat doe je dan met het teveel aan energie? Vandaag de dag lever je dit terug aan het energiebedrijf. Maar deze heeft op deze dag al meer dan genoeg energie beschikbaar, en zit eigenlijk niet op jouw energie te wachten.

Dit scenario komt bijvoorbeeld al voor in Duitsland waar de afgelopen jaren veel zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Maar ook in Nederland is dit vandaag de dag, en zeker in de toekomst een logisch scenario. Vanuit de overheid en energiebranche gaan al stemmen op om de teruglever-vergoeding van de stroom te beperken.

Tot nu toe gebruik je in feite het energienet als een grote batterij, daar heb je nu jouw ‘energieopslag’. De stroom die je over hebt lever je terug aan het net. Op het moment dat je de stroom nodig hebt, koop je deze voor dezelfde prijs weer in. Maar dit gaat de komende jaren dus veranderen. Hierdoor is het steeds aantrekkelijk om het teveel aan stroom zelf op te slaan in jouw eigen energieopslag. Dan kun je het weer gebruiken op het moment dat je deze nodig hebt.

Verschil vergoeding voor terug leveren stroom

Naast het verschil in de teruglever-vergoeding en de stroomprijs voor gebruik, speelt er nog een aspect mee welke de komende jaren mogelijk is. Door het gebruik van bijvoorbeeld de slimme meter, kan het energieleverend bedrijf verschillende tariefsoorten hanteren voor levering. Een lage stroomprijs bij een overschot, en een piektarief bij een tekort aan (hernieuwbare) stroom. Door de energie zelf thuis op te slaan, is het aantrekkelijk om deze op te slaan op het moment dat de prijs laag is, en te gebruiken op het moment dat de prijs hoog is.

Een energieopslagsysteem verhoogt het eigen verbruik van 30% naar 70%

Er zijn meerdere fabrikanten die energieopslagsystemen leveren. Volgens Eaton verbruikt de gemiddelde woning ongeveer 30% van alle door de zonnepanelen opgewekte energie. Een energieopslagsysteem voor thuisgebruik verhoogt het eigen verbruik tot wel 70%. Een energieopslagsysteem maximaliseert het eigen verbruik en biedt een aantal voordelen. Zoals het verminderen van de ecologische voetafdruk, besparing op energie en onafhankelijkheid van het energienetwerk. En daardoor meer energiezekerheid. Meer informatie over actualiteit van terugleveren? Actueel: Het terug leveren van elektriciteit van je zonnepanelen

Energieopslagsysteem voor thuis

Energieopslagsystemen voor thuis zorgen ervoor dat je energie uit de batterijen gebruikt op momenten van piekvraag. Dit noem je ook wel peak shaving, oftewel je zorgt er voor dat er zich geen pieken in de energievoorziening voor doen. In de toekomst kan het nog wel eens zijn dat een energiebedrijf jou gaat betalen om in pieksituaties jouw stroom te mogen gebruiken. Een win-win situatie.

Voor energieopslag zijn er verschillende mogelijkheden. Voor thuisgebruik is de meest voorkomende de batterij opslag. Energie die je over hebt, sla je op in de batterijen. En als je energie nodig hebt, betrek je deze uit de batterijen. Om alles in goede banen te leiden maken deze systemen gebruik van een regelunit. De regelunit zorgt er voor dat vraag en aanbod in goede balans is.

De systemen zorgen er voor dat het eigen gebruik van PV-energie maximaliseert en geeft ook rust in het geval van netwerkuitval. De meeste energieopslagsystemen plaats je eenvoudig aan de wand en nemen hierdoor weinig ruimte in. Bijna alle systemen hebben tegenwoordig een app. Hiermee kun je op afstand je systeem eenvoudig monitoren. Je kunt bijvoorbeeld de opwekking en het verbruik van energie volgen. Maar ook controleer je van afstand de batterijstatus.

De prijs daalt waardoor energieopslag steeds aantrekkelijker is

Terug leveren stroom of een eigen Energieopslag?
De Energieopslagsystemen zijn momenteel nog prijzig. Zeker als je dit vergelijkt met de – op dit moment nog – “gratis” opslag in het energienet, het terug leveren. Echter daalt door de groeiende vraag de prijs van de systemen gestaag. Daarom wordt het steeds aantrekkelijker wordt om thuis een energieopslagsysteem te installeren. Wil je nog groepenkast componenten bestellen? Klik dan hier.

Wij vinden het superleuk als je je reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.

Ps. Lijkt het je leuk om ook een artikel te schrijven, of ken je iemand die dat wil? Laat het ons weten!

Foto header: Eaton

Over de schrijver
Luc startte in 1991 in de installatietechniek. In 2013 is hij gestart met zijn eerste webshop in technische installatiematerialen 123GroepenKast.nl. Datzelfde jaar schreef hij zijn eerste e-boek over het aansluiten van een groepenkast. Vanuit zijn passie voor de techniek publiceerde hij meerdere kennis artikelen met als doel om de technische vakkennis op een hoger niveau te krijgen. Te vaak ziet hij in de praktijk technische installaties die zijn aangelegd met een gebrek aan technische kennis. Door de kennis terug te brengen, samen met het vakmanschap van de RegioInstallateur wordt een betrouwbare, en bovenal veilige technische installatie opgeleverd. Tegenwoordig houdt Luc zich bezig met de ontwikkeling van de RegioInstallateur en Installo.
Reactie plaatsen