Welke rookmelder plaats je in je woning?
10 augustus 2020 
3 min. leestijd

Welke rookmelder plaats je in je woning?

Rookmelders zijn van levensbelang in het geval van een woningbrand. Maar waar plaats je een rookmelder in je woning? Het plaatsen van een rookmelder kun je eenvoudig zelf doen of aan een vakman overlaten.

Wanneer zijn rookmelders verplicht?

Hager rookmelder TG600AL optisch standalone lithium accuAlleen bij nieuwe woningen is het verplicht om één of meerder rookmelders te hebben. Deze woningen vallen namelijk onder het bouwbesluit. Bestaande woningen vallen alleen onder het bouwbesluit wanneer er een renovatie plaatsvindt die het karakter heeft van nieuwbouw. In deze situatie zal ook de volledige installatie voor elektriciteit, gas, water, riolering, sanitair en verwarming in de hele woning op alle punten aan de meest recente eisen van het bouwbesluit moeten voldoen.

Begin 2020 heeft de minister aangekondigd deze verplichting te willen gaan uitbreiden naar alle bestaande woningen. Er ligt inmiddels een voorstel welke nog door de tweede kamer moet. Met deze verplichting geeft men gehoor aan partijen zoals de brandweer, gemeenten en bouwende partijen. Om eigenaren voldoende tijd te geven voor de noodzakelijke aanpassingen zal deze verplichting pas per 1 juli 2022 in gaan.

Verplichting rookmelders geldt straks ook voor de bestaande bouw

De meeste slachtoffers van brand vallen volgens de minister door het inademen van rook. Hoe eerder bewoners worden gewaarschuwd voor brand, hoe kleiner het risico op dodelijke slachtoffers blijkt uit een TNO onderzoek. Daarom wil de minister het bouwbesluit aanpassen en rookmelders verplichten voor nieuwbouw èn bestaande bouw.

Welk type rookmelder pas je toe?

Het bouwbesluit verwijst naar de NEN2555 als het gaat om rookmelders. In de NEN2555 staat de verplichting omschreven voor het plaatsen van rookmelders op vluchtroutes vanuit de verblijfsruimtes in woningen. De NEN2555 is weer afgeleid van andere normen, zoals de norm voor rookmelders (EN 14604) en de norm voor professionele brandmeldinstallaties (EN2535).

In de praktijk betekent het dat het bouwbesluit voorschrijft dat je in nieuwbouwwoningen een optische rookmelder moet plaatsen in tenminste alle transportruimten. Dit zijn bijvoorbeeld de hal en overloop. Bij vluchtwegen die langer zijn dan 15 meter, moet je ook in alle aangrenzende verblijfsruimtes een rookmelder plaatsen. De NEN2555 noemt twee belangrijke eisen:

  1. De normale voedingsspanning moet afkomstig zijn uit de 230V installatie en bij spanningsuitval moet de melder blijven werken op de ingebouwde noodvoeding of back-up batterij.
  2. De alarmsignalen van de rookmelder moeten zijn doorgekoppeld wanneer het geluidsniveau (bij gesloten deuren) lager is dan 75 dB in de slaapvertrekken en lager dan 65 dB in elke andere ruimte.

In de meeste gevallen blijkt dat doorkoppeling bij standaardwoningen noodzakelijk is om bij gesloten, brandwerende deuren het alarmsignaal goed te kunnen horen.

De rookmelder moet voldoen aan de Europese standaar EN14604. Deze standaard accepteert melders met zowel batterij als 230V voeding. De NEN 2555 is zeer bepalend voor de extra 230V eis in Nederland.

In de bestaande woningbouw geldt de verplichting volgens de NEN 2555 (nog) niet. De bewoner is hier vrij om beide soorten rookmelders te plaatsen, ofwel op batterijen ofwel op een extra 230V voedingspanningsaansluiting.

Hoe en waar plaats je de rookmelder?

Het plaatsen van voldoende – bij voorkeur gekoppelde – rookmelders is altijd aan te raden. De helft van de fatale woningbranden ontstaat in de woonkamer (50%). Verder ontstaan de fatale woningbranden vooral in de keuken (30%) en in de slaapkamer (15%).

Brand ontstaat in: Woonkamer 50% | Keuken 30% | Slaapkamer 15%

Het algemene advies is om in ieder geval één rookmelder te plaatsen in de hal of het trappenhuis op elke bewoonde verdieping. Maar beter is om ook de woonkamer, de keuken en de slaapkamer te voorzien van een rookmelder.

Hoe en waar plaats je een rookmelderGebruik geen optische melders in de keuken, badkamer of garage. Door kookdampen, waterdampen en uitlaatgassen ontstaan immers vals alarmen. Gebruik in deze ruimtes daarom thermische brandmelders. Thermische brandmelders reageren op snel stijgende temperaturen.

Het is belangrijk om te testen of je rookmelders overal in je woning kunt horen. Zeker op je slaapkamer moet een luid alarmsignaal te horen zijn.

Plaats  een rookmelder altijd volgens de voorschriften van de fabrikant. Over het algemeen is dit in het midden van het plafond, maar in ieder geval minimaal 30 cm uit een hoek. Sommige rookmelders mag je ook op een muur plaatsen, ook hier weer 30 cm uit een hoek.

Voor het onderhoud zoals schoonmaken, testen en vervangen van een batterij moet een rookmelder altijd goed bereikbaar zijn. Test je rookmelder minstens elke maand. En maak dan meteen van de gelegenheid gebruik om het stof te verwijderen met een stofzuiger of een stofdoek. En bedek of overschilder de rookmelder nooit!

Veilige rookmelder bestellen

Kortom: in het geval van een woningbrand is een snelle reactie cruciaal. Rookmelders zijn absoluut onmisbaar, ‘voorkomen is beter dan genezen”. Voor een paar tientjes heb je een A+ kwaliteit rookmelder. Het plaatsen is erg eenvoudig. Je kunt dit zelf doen of laten doen.

Wij vinden het superleuk als je je reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.

Over de schrijver
Luc startte in 1991 in de installatietechniek. In 2013 is hij gestart met zijn eerste webshop in technische installatiematerialen 123GroepenKast.nl. Datzelfde jaar schreef hij zijn eerste e-boek over het aansluiten van een groepenkast. Vanuit zijn passie voor de techniek publiceerde hij meerdere kennis artikelen met als doel om de technische vakkennis op een hoger niveau te krijgen. Te vaak ziet hij in de praktijk technische installaties die zijn aangelegd met een gebrek aan technische kennis. Door de kennis terug te brengen, samen met het vakmanschap van de RegioInstallateur wordt een betrouwbare, en bovenal veilige technische installatie opgeleverd. Tegenwoordig houdt Luc zich bezig met de ontwikkeling van de RegioInstallateur en Installo.
Johan
Door

Johan

op 11 Aug 2020

Bedankt Luc voor deze info. Ik vind het een goede maatregel dat ook in bestaande woningen een rookmelder verplicht wordt gesteld.

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 11 Aug 2020

Hoi Johan, bedankt voor je reactie. Gelukkig zie je dat steeds meer bewoners en huiseigenaren zelf al rookmelders hebben geplaatst. Als je een beetje handig bent is een een eenvoudig klusje.

Paul K.
Door

Paul K.

op 21 Sep 2020

Wat een interessante blog. Ik heb zelf de Hager RookMelder TG600AL gelukkig nooit hoeven gebruiken. Het advies van die 'minimaal 30 cm uit een hoek' wist ik niet, maar gelukkig waren ze dat dus al wel.

Reactie plaatsen