Welke draadkleuren heb je in jouw woning?
31 maart 2021 
4 min. leestijd

Welke draadkleuren heb je in jouw woning?

We gebruiken installatiedraden in een elektrische installatie. De installatiedraden verspreiden de elektriciteit door je gehele woning. Er zijn verschillende draadkleuren. Deze verschillende kleuren zijn er niet voor niets. Iedere kleur draad heeft namelijk een andere functie. Deze verschillende functies zijn makkelijk te herkennen door de verschillende draadkleuren. Het is dan wel zaak om deze draden op de juiste manier aan te sluiten. In deze blog vertellen we je over de verschillende draadkleuren. We vertellen je ook wat de oude draadkleuren betekenen. Daarnaast leggen we ook de functies van deze verschillende draden aan je uit.

Welke draadkleuren in een woning?Verschillende Draadkleuren

In een normale huisinstallatie gebruiken we 4 draadkleuren:

  • Fasedraad = deze was vroeger groen en is tegenwoordig bruin. Klik hier voor fasedraad.
  • Nuldraad = deze was vroeger rood en is tegenwoordig blauw. Klik hier voor nuldraad.
  • Aardedraad = deze was vroeger grijs en is tegenwoordig geel/groen. Klik hier voor Aarddraad.
  • De zwarte schakeldraad en de blanke draad zijn gelijk gebleven. Klik hier voor schakeldraad.

Wanneer je in je woning kijkt naar de installatiedraden, zie je dat deze verschillende draadkleuren hebben. De verschillende draadkleuren zorgen ervoor dat je gelijk kan zien welke functie een draad heeft.

In oudere woningen kom je soms nog oude draadkleuren tegen; groen, rood, en grijs. Als deze nog in goede staat zijn, kun je deze gewoon laten zitten. Toch adviseren wij je om je draden te vervangen met nieuw draden conform aan de richtlijnen van het Bouwbesluit en de NEN 1010. Je kan de bestaande draden gebruiken als trekdraad voor de nieuwe elektra draden.

Elektriciteitsdraden

Elektriciteitsdraad, ook wel installatiedraad of VD-draad, zorgt ervoor dat stroom bij een elektrisch apparaat terecht komt. Daarnaast zorgen deze draden voor de afvoer van de stroom van een elektrisch apparaat. De kern van een installatiedraad bestaat uit massief koper. Koper kan elektriciteit goed geleiden. De dikte van de elektriciteitsdraad bepaalt hoeveel stroom de draad kan geleiden. Hoe groter de diameter, hoe meer stroom een draad kan geleiden.


Hoe dikker de draad, hoe meer stroom er door heen kan


De diameter van een installatiedraad hangt af van hoeveel stroom een elektrisch apparaat nodig heeft. Het is belangrijk om een draad te kiezen met de juiste dikte. Als je namelijk te veel apparaten met veel stroomverbruik tegelijk gebruikt, dan stuur je veel stroom door een kabel. Hierdoor ontstaat warmteontwikkeling. Als er te veel stroom op een dunne kabel komt te staan is de kans op oververhitting groot. Dit kan brand of kortsluiting tot gevolg hebben. Dus hoe dikker de kabel, hoe meer stroom er door heen kan. Klik hier voor allerlei installatie en schakel materialen.

Wat betekenen de verschillende draadkleuren?

Je weet nu dat er 4 verschillende draadkleuren gebruikt worden in een normale huisinstallatie. Maar welke functies hebben deze draden nu eigenlijk?

Fasedraad

De fasedraad heeft een bruine draadkleur, vroeger was deze groen. Deze draad zorgt voor de stroomtoevoer naar elektrische apparaten. De fasedraad voert een spanning van 230 Volt. Op deze draad staat altijd spanning.

Nuldraad

We noemen de nuldraad ook wel de nulleider. De nuldraad heeft een blauwe draadkleur. In oude woningen vind je de nuldraad terug in een rode kleur. De nuldraad zorgt voor de afvoer van stroom van een elektrisch apparaat. Er staat bijna nooit spanning op deze draad. Houdt er rekening mee dat het wel voor kan komen dat er stroom op staat. Je kan deze dus niet zomaar aanraken. De nuldraad en de fasedraad zorgen samen voor het transport van stroom naar en van de elektrische apparaten. Samen zorgen deze draden ervoor dat de stroomkring rond is.

Aardedraad

De draad met de geel/groene draadkleur is de aardedraad. Deze draad was voorheen grijs. De aardedraad is de enige draad waar, in normale situaties, nooit spanning op staat. De aardedraad zorgt voor de afvoer van spanning. Hierdoor staan installaties en apparaten niet onder stroom als deze aangeraakt worden.

Schakeldraad

De schakeldraad heeft een zwarte draadkleur. Je vindt deze draad vaak terug tussen de fasedraad en een elektrisch apparaat. Deze draad zit aangesloten op een schakelaar. De schakeldraad staat alleen onder spanning wanneer de schakelaar aan staat. Dus als je bijvoorbeeld de lamp aanzet, dan staat de schakeldraad pas onder stroom.

Werken met elektriciteitWerken met de verschillende draadkleuren

Als je aan het werk gaat met de verschillende draadkleuren, is het belangrijk om eerst na te gaan of ergens spanning op staat. Je kan elektriciteit namelijk niet zien. Schakel daarom altijd éérst de stroom uit. Zorg ervoor dat er geen spanning op je elektriciteitskabels zit wanneer je gaat beginnen. Dit kan je checken met een tweepolige spanningszoeker of duspol. Breng iedereen in je huis op de hoogte dat de stroom eraf is. Je wilt namelijk niet dat iemand per ongeluk de elektrische installatie weer inschakelt. Ongeluk zit in een klein hoekje.

Ben je van plan om de installatiedraden in je woning te vervangen? Houd je dan aan de voorschriften van het Bouwbesluit en van de NEN1010. Hiermee bedoelen we dat je de verschillende draadkleuren koppelt aan de juiste functies. Op deze manier houd je het voor jezelf én anderen overzichtelijk. Check ook als je een huis gekocht hebt of de draden op de juiste manier aangesloten zijn. Het kan voorkomen dat er nieuwe draden zijn toegevoegd maar er ook nog oude draadkleuren aanwezig zijn. Dit maakt het onoverzichtelijk en daarmee onveilig voor jou.

Ga alleen zelf aan de slag met de installatiedraden wanneer je voldoende kennis hebt van elektriciteit. Als je niet zeker van je zaak bent, schakel dan een expert in.

Ten slotte

In deze blog hebben we je wat vertelt over de verschillende draadkleuren. De fasedraad was vroeger groen, maar is tegenwoordig bruin. De nuldraad was vroeger rood, maar heeft nu een blauwe draadkleur. Ook de aardedraad heeft een andere draadkleur ten opzichte van vroeger. Deze was vroeger namelijk grijs maar is tegenwoordig geel/groen. Het omhulsel van de schakeldraad is zwart. Zorg ervoor dat er sprake is van uniformiteit in de draadkleuren. Dit wil zeggen dat er geen mix is van oude en nieuwe draden. Een normale en uniforme huisinstallatie bestaat uit 4 draadkleuren.

Van plan om je installatiedraden te vervangen? Doe dit dan conform het Bouwbesluit en de NEN1010 richtlijnen. Ga alleen aan de slag met elektriciteit als je voldoende kennis hebt. Kennis is macht. Weet je niet zeker of je voldoende weet over elektriciteit? Vraag dan om hulp. Onzorgvuldig werk kan op een later moment namelijk resulteren in veel schade.

Aangezien je geïnteresseerd bent in de installatie kabels, dan ben je waarschijnlijk ook geïnteresseerd in buis waar de kabel in moet. Hier een link naar zowel buis / leiding kanalen als installatiedraad.

Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
robbi
Door

robbi

op 02 Oct 2022

Op welke kleur draden zet je je duspol om te controleren of er geen spanning op staat thnx vast

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 17 Oct 2022

Beste Robbi, Om te controleren of er nog spanning op staat test je alle mogelijke combinaties. L-N, L-PE en N-PE.

Reactie plaatsen