We noemen de eenheden Ampère, Volt en Watt talloze keren in onze blogs. Precies daarom wijden we nu een blog aan deze verschillende eenheden. Je komt deze eenheden namelijk vaak tegen wanneer je werkt met elektriciteit en energie. In deze blog leggen we je uit wat Ampère, Volt én Watt is. Daarnaast laten we je zien hoe je deze eenheden in een formule gebruikt.
Wat is Ampère?
Ampère is de eenheid voor elektrische stroomsterkte. Deze stroomsterkte is vernoemd naar een fransman, André-Marie Ampère. De betekenis van ‘Ampère’ is gebaseerd op de sterkte van het magneetveld dat heerst rondom een stroomkabel. Loopt er meer stroom door een kabel? Dan heerst er een sterker magneetveld. Het resultaat hiervan is een grotere stroomsterkte. Is er sprake van een gesloten elektrische stroomkring? Dan stroomt er een elektrische lading van het ene naar het andere punt. De hoeveelheid elektrische lading die per seconde door de draad beweegt, is de stroomsterkte. De eenheid van deze stroomsterkte meten we in Ampère.
De hoeveelheid elektrische lading die per seconde door de draad beweegt, is de stroomsterkte
De stroomsterkte is belangrijk wanneer je aan het werk gaat met elektriciteit. Wanneer je bezig bent in de groepenkast, dien je rekening te houden met de stroomsterkte. Eén groep in de meterkast kan namelijk enkel een vooraf vastgestelde stroomsterkte aan. Is de stroomsterkte hoger dan het vooraf gestelde limiet? Dan springt de stop uit de groepenkast. Er is dan sprake van een overbelasting van de stroomkring. Houdt daarom rekening met dit limiet aan stroomsterkte. Zo ook bij het aansluiten van grootstroomverbruikers. Heb je nog een nieuwe groep nodig, of moet je er een vervangen? Klik dan hier. Kijk bij deze grootstroomverbruikers naar de invloed die dit heeft op de gevraagde stroomsterkte. Voorbeelden van grootstroomverbruikers zijn vaatwassers, drogers, en wasmachines. Deze apparaten kennen allen een groot vermogen.
Wat is Volt?
Volt is de eenheid voor elektrische spanning. Volt is een afkorting voor Voltage. Deze eenheid is vernoemd naar de Italiaanse natuurkundige Alessandro Volta. Spanning is de hoeveelheid energie in een elektrische lading. Spanning is eigenlijk een soort ‘kracht’ die de stroom door een draad ‘duwt’. Binnen een stroomkring wordt deze elektrische energie afgegeven. Eenmaal terug bij de bron is de lading al deze energie kwijt.
Is er elektriciteit, maar geen stroomkring? Dan zeggen we dat iets onder spanning staat. Om apparaten aangesloten op de stroomkring te laten werken, moet elektriciteit van de ene naar de andere kant kunnen stromen. Het voltage geeft aan hoeveel spanning er op een aansluiting staat.
Het voltage geeft aan hoeveel spanning er op een aansluiting staat
In Nederland heeft het overgrote deel van de woningen stopcontacten met een spanning van 230 Volt. Deze vorm van spanning noemen we ook wel netspanning. Hoewel de netspanning 230 Volt is, wil dit niet zeggen dat alle apparaten deze spanning volledig gebruiken. Dit verschilt per apparaat. De hoeveelheid stroom dat uit je stopcontact komt, hangt af van het apparaat dat je aansluit. Kleine apparaten gebruiken minder energie dan zware apparaten. Het kan zo zijn dat een spanning van 230 Volt niet genoeg is. Wanneer dit het geval is moet je krachtstroom aansluiten. Deze aansluitingen beschikken namelijk over meer Volt. In dit geval ontvang je 3x 230 Volt en tussen de polen 400 Volt.
Wat is Watt?
Watt is vernoemd naar de Schotse ingenieur James Watt. Watt is de eenheid voor vermogen. Met Watt geven we dus het vermogen van apparaten aan. Met Watt meten we en duiden we elektrische stroom aan. Een apparaat met een lager wattage gebruikt minder snel stroom dan een apparaat met meer Watt. Meestal vind je op elektrische apparaten hoeveel watt een apparaat maximaal kan verbruiken. Hoewel dit maximale verbruik vaak staat aangegeven, betekent dit niet dat een apparaat dit altijd verbruikt.
Met Watt geven we dus het vermogen van apparaten aan
Naast apparaten met een maximaal vermogen, hebben ook de groepen in je groepenkast een maximaal vermogen. Houd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 Watt aan stroom door één groep mag lopen. Ga je apparaten op een groep aansluiten? Tel dan het maximale vermogen van de verschillende apparaten bij elkaar op. Is dit lager dan 3500 Watt? Dan zit je altijd goed. Echter is het maximale vermogen 3500 Watt per groep wel gebaseerd op een netspanning van 220 Volt. Zoals hierboven vermeld ligt in Nederland de netspanning vaak rond 230 Volt. Toch is het nuttig om als vuistregel 3500 Watt aan te houden. Op deze manier heb je nog wat speling. Je wilt namelijk niet dat een groep overbelast raakt.
De eenheden in een formule
Er is een reden waarom we de bovenstaande eenheden gezamenlijk behandelen in één blog. Je kan Volt, Watt, én Ampère namelijk samen in een formule gebruiken. Het gaat hierbij om de volgende formule:
Vermogen (Watt) = Spanning (Volt) x Stroomsterkte (Ampère)
Soms vind je deze formule terug in een andere vorm, namelijk:
P = U x I
Hierbij is P het schijnbaar vermogen in Watt, U de spanning in Volt, en I de stroomsterkte in Ampère.
Je kan deze formule gebruiken om de spanning, de stroomsterkte of het schijnbaar vermogen uit te rekenen. Zoals hierboven vermeld kan een groep zo’n 3500 Watt aan. Maar hoe komen we tot deze hoeveelheid? Dat doen we met de volgende berekening:
220 Volt x 16 Ampère = 3520 Watt
Zoals eerder uitgelegd gebruiken we 220 Volt zodat je nog wat speling hebt. Je wilt namelijk niet dat je je groep overbelast. En waarom gebruiken we 16 Ampère? In de meeste woningen kunnen de groepen 16 Ampère aan stroomsterkte leveren.
Je kunt de formule ook gebruiken om bijvoorbeeld de stroomsterkte uit te rekenen. We gebruiken dan de formule op deze manier:
Stroomsterkte (Ampère) = Vermogen (Watt) / Spanning (Volt)
We nemen als voorbeeld een vaatwasser. Een vaatwasser verbruikt zo’n 2500 Watt. De berekening voor de stroomsterkte van de vaatwasser is dan als volgt:
2500 Watt / 230 Volt = 10,9 Ampère
Ten slotte
In deze blog hebben we je uitgelegd wat de eenheden Watt, Ampère en Volt betekenen. Je weet nu dat Watt de eenheid is voor vermogen. Ook weet je dat Ampère de eenheid is voor elektrische stroomsterkte. Tevens weet je nu dat de eenheid voor elektrische spanning Volt is. Daarnaast hebben we je door middel van een formule laten zien hoe je een eenheid kan uitrekenen. De formule luidt: Vermogen (Watt) = Spanning (Volt) x Stroomsterkte (Ampère).
Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.
Dirk-jan
op 17 Nov 2022Michiel
op 11 Sep 2024