De basis van elke schakelaar in een elektrische installatie is het contact. Contacten zorgen voor het elektrische contact. De meeste elektrische componenten hebben elektrische contacten. Ieder contact kan een bepaalde belasting aan. Een aantal verschillende contacten zijn vermogenscontacten, lastcontacten, scheidingscontacten en hulpcontacten. In deze blog zullen we dieper ingaan op wat een hulpcontact is. Eerst leggen we je uit wat een contactor is.
Wat is een contactor?
Een relais is een door een elektromagneet bediende schakelaar. Deze schakelaar kan een aantal schakelcontacten openen of sluiten. Een contactor is een relais met hoofdstroomcontacten en vermogenscontacten. Daarnaast heeft een contactor ook hulpstroomcontacten. Deze contacten dragen bij aan de stuurstroom. De contactor vormt een verbinding. Dit is een verbinding tussen de stuurkring en de vermogenkring van een schakeling.
Wat is een hulpcontact?
Hulpcontacten zijn dunne componenten die je kan plaatsen in je groepenkast. Hulpcontacten kunnen kleine stromen schakelen. Deze contacten zijn licht geconstrueerd en hebben een functie in het stuurstroomcircuit. Omdat deze hulpcontacten kleinere stromen voeren, zijn zij minder robuust uitgevoerd als hoofdcontacten.
Twee soorten hulpcontacten en functie
We maken een onderscheid tussen twee soorten hulpcontacten. Ten eerste zijn er contacten die sluiten bij het aantrekken van het relais. Deze contacten noemen we maakcontacten. Daarnaast zijn er contacten die openen bij het aantrekken van het relais. Dit noemen we verbreekcontacten. Een hulpcontact geeft hiermee de IN-stand of UIT-stand van een vermogensautomaat aan.
Daarnaast kunnen hulpcontacten ook een signaal afgeven wanneer er een fout optreedt door overbelasting of kortsluiting. Het contact schakelt dan omdat een aardlekschakelaar door een foutstroom uitschakelt. Ook geven zij een signaal af wanneer een automaat met de hand wordt uitgeschakeld.
Ten slotte
In deze blog hebben we je wat meer informatie over het hulpcontact gegeven. Een hulpcontact is in staat om kleinere stromen te schakelen. Er zijn twee soorten hulpcontacten. Als eerst hebben we het maakcontact, welke sluit bij het aantrekken van het relais. Ten tweede hebben we het verbreekcontact. Dit contact opent bij aantrekking van het relais. Hulpcontacten geven signalen af wanneer er overbelasting of kortsluiting plaatsvindt.
Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.