Hoeveel wandcontactdozen per groep?

Vanaf 2007 staan in de NEN1010 geen tabellen meer voor de vereiste minimum aantal wandcontacdozen per groep. Maar hoe bepaal je dan tegenwoordig het aantal wcd’s per groep? Sinds de NEN1010:2007 geldt dat je rekening moet houden met het goed functioneren van de elektrische installatie. Exacte overzichten van hoeveel stopcontacten per groep mogen worden niet meer gegeven, je moet nu zelf ontwerpen. Heb je contactdozen nodig? Ga dan naar deze pagina.

In deze blog bespreken we eerst de tabel 51 uit de NPR5310, hierna bespreken wij de volgende onderwerpen:

Wat is de maximale aansluitwaarde van een wcd?
Montageplaat gebruiken bij opbouw wandcontactdozen
Wanneer plaats je een stopcontact op een aparte groep?
Contactdozen voor algemeen gebruik en specifiek gebruik
Mechanische ventilatie op eigen eindgroep
Data-installatie op eigen eindgroep

In de NEN1010 staan een aantal bepalingen waar je gebruik van kunt maken om het aantal wandcontactdozen te bepalen. Onder andere in bepaling 510.4.1. waarin staat dat voor doelmatig gebruik van een installatie er voldoende aansluitpunten moeten zijn aangebracht. Maar ook in bepaling 132.1 waarin staat dat dat je bij het ontwerp rekening moet houden met het beoogde gebruik. Dus de installatie moet stelselmatig en overzichtelijk zijn ingericht en aangelegd.

In de NPR5310 stond tot 2016 een overzichtelijke tabel 51

In de NPR5310 stond tot 2016 een overzichtelijke tabel 51. Deze kon je gebruiken als leidraad om het aantal wandcontactdozen per groep te ontwerpen. Alhoewel deze tabel is komen te vervallen kun je er natuurlijk nog wel steeds gebruik van maken.

Aantal wandcontactdozen per groep tabel NPR5310 blad 51

In bovenstaand tabel staan de aantallen wcd’s gebaseerd op het type verblijfsruimte en het vloeroppervlak. Dit zijn algemene wandcontactdozen, dus niet de wcd’s voor specifieke groepen. Hier moet je dus nog over nadenken.

Wat is de maximale aansluitwaarde van een wcd?

De NPR5310 geeft de volgende definitie voor een wcd, oftewel een contactdoos:

stroomgevend deel van een stopcontact, bestemd voor het opnemen van een contactstop”.

En geeft de volgende definitie voor een contactstop:

stroomontvangend deel van een stopcontact, bestemd voor bevestiging aan een buigzame leiding of deel uitmaken van een toestel”.

Een belangrijke doel van een contactdoos is dus het overbrengen van stroom.

De meest voorkomende wandcontactdozen van A-kwaliteit hebben een aansluitwaarde van 16A en hebben een keurmerk. Deze zijn getest volgens de IEC60884. Dit is de standaard voor huishoudelijk gebruik van wandcontactdozen. Volgens deze standaard zijn de wcd’s beproefd op 5000 stekkerwisselingen en op overstroom bij overbelasting. Heb je een WCD nodig? Klik dan hier.

Een andere test is een belaste beproeving, een uur lang op 22A en daarna een uur lang op de aansluitwaarde van de wcd op 16A. De temperatuurverhoging moet dan onder de 45 graden blijven. Maar de temperatuur van de verschillende onderdelen komt in de testsituatie zelden op de maximale waarde die geldt voor bijvoorbeeld aderisolatie van de aangesloten draad en kabel.

In de praktijk kan dit echter wel voorkomen. Neem daarom voldoende veiligheidsmaatregelen, zoals met de kwaliteit van de isolatie. Kies daarom bij voorkeur kwaliteitskabel met een extra isolatiekwaliteit met een hogere temperatuurgrens dan het standaard vinyl dat tot 70 graden geschikt is.

Nb. Tegenwoordig zijn er steeds meer elektrische auto’s die je thuis oplaadt. Veiligheidshalve is in de laadmode 1 vastgelegd dat de laadstroom op een een-fase wcd beperkt is tot 10A. Zo beperk je automatisch de maximale belasting op een 16A eindgroep, en voorkom je schade aan de wandcontactdoos bij (langdurig) opladen.

Montageplaat gebruiken bij opbouw wandcontactdozen

Moet je nu wel of niet een montageplaat gebruiken bij het monteren van opbouw schakelmateriaal? De NEN1010 geeft hierin in bepaling 515.1 een aantal handvaten. In deze paragraaf staat dat je elektrisch materieel zodanig moet kiezen en installeren dat elektrische installaties en niet elektrische installaties elkaar niet schadelijk beïnvloeden.

Een montageplaat moet je gebruiken bij ‘open’ opbouw wandcontactdozen

In de praktijk betekent dit dat je bij montage van ‘open’ opbouw schakelmateriaal gebruik moet maken van een achterplaat of een montageplaat. Een uitzondering hierop is indien het montageoppervlak van metaal en/of niet brandbaar is. Maar ook in het geval dat de opbouwschakelaar zelf volledig gesloten is, hoef je geen montageplaat te gebruiken.

Wanneer plaats je een stopcontact op een aparte groep?

Voorheen stond in de NEN1010 duidelijk omschreven wanneer je een stopcontact op een aparte groep moest aansluiten. Bij een 16A groep was dit 2000W. Wandcontactdozen van toestellen zoals een vaatwasmachine of droger sloot men standaard aan op een aparte groep. Maar tegenwoordig zijn apparaten veel zuiniger in hun stroomverbruik en is dit niet altijd meer nodig.

De NEN1010:2015 schrijft in paragraaf 510.4.2 dat de installatie moet zijn verdeeld in voldoende eindgroepen om gelijktijdig gebruik te kunnen maken van apparatuur. Waar nodig moet je voor specifieke apparaten met een hoge aansluitwaarde afzonderlijke eindgroepen aanbrengen. Als leidraad kun je natuurlijk altijd nog de 2000W aanhouden uit de vorige NEN1010. Zelf een WCD nodig? Ga naar de contactdoos pagina.

Contactdozen voor algemeen gebruik en specifiek gebruik

Een contactdoos voor algemeen gebruik is een contactdoos die niet voor specifiek gebruik bestemd is. Vaak gebruik je deze contactdozen voor de aansluiting van verplaatsbare toestellen. Denk hierbij aan apparatuur zoals een stofzuiger, radio, keukenmachine en oplader voor de telefoon. De contactdozen zijn goed bereikbaar en moeten altijd aanvullend zijn beschermt door een 30mA aardlekschakelaar.

Een contactdoos voor specifiek gebruik is een contactdoos voor een bepaald toestel dat op zijn opstelplaats ook vast aangesloten zou kunnen zijn. Deze hoeft niet aanvullende te zijn beschermd door een aardlekschakelaar. De aangesloten toestellen hebben de volgende eigenschappen:

  • de toestellen zijn vast bevestigd
  • ze zijn NIET voorzien van een draagbeugel of handvat
  • en ze hebben een zodanige massa (gewicht) dat je ze niet gemakkelijk kunt verplaatsen

In feite kun je de toestellen dus vast aansluiten. Uit praktische overwegingen sluit men deze toestellen aan met een wandcontactdoos, zoals bijvoorbeeld bij een airco. Dit om plaatsing door een leek of reparatie en onderhoud op een eenvoudige manier mogelijk te maken. Je mag voor specifiek gebruik dus maximaal één wandcontactdoos achter een groep zetten.

Let op: om oneigenlijk gebruik van stopcontacten voor specifiek gebruik tegen te gaan, moeten er in de directe omgeving voldoende algemene wandcontactdozen aanwezig zijn.

Advies: Mechanische ventilatie op eigen eindgroep

Ons advies is om de mechanische ventilatie op een aparte groep te zetten, of er voor te zorgen dat je deze in de meterkast uit kan schakelen met een schakelaar. Het achterliggende idee is dat je de mechanische ventilatie eenvoudig moet kunnen uitschakelen in het geval van calamiteiten.

Bijvoorbeeld bij een NL-alert melding waarbij men adviseert om ramen en deuren dicht te houden. Immers het sluiten van ramen en deuren heeft weinig zin als de mechanische ventilatie nog afzuigt. Een eigen eindgroep installeren? Bekijk hier de installatieautomaten.

Advies: Data-installatie op eigen eindgroep

De data en ICT installatie, maar ook bijvoorbeeld de beveiligingsinstallatie en de domotica installatie, zijn niet meer weg te denken uit een woning. Deze systemen wil je altijd beschikbaar hebben. Daarom adviseren wij om deze installaties elk achter een eigen eindgroep te zetten. Uitval is ongewenst omdat daarmee alle communicatie uitvalt.

Denk bij deze installaties ook aan een aardlekautomaat. Als deze installaties achter een gezamenlijke aardlekschakelaar zitten, dan neemt het aantal ongewenste uitschakelingen namelijk ook toe.

Wij vinden het superleuk als je je reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.

Ps. Lijkt het je leuk om ook een artikel te schrijven, of ken je iemand die dat wil? Laat het ons weten!