Groep vervangen in GroepenKast in 6 stappen

Een installatieautomaat vervangen in de groepenkast is een veel voorkomende aanpassingen in de elektrische installatie. Het kan zijn dat een installatieautomaat niet meer voldoet aan jouw wensen of de eisen van een nieuwe installatie. Misschien is hij kapot en moet je daarom deze installatieautomaat vervangen. Kortom er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je zelf een groep wilt vervangen in de groepenkast. Wil je nog een  installatie automaat bestellen? Klik dan  hier.

Vandaag laat ik je in 6 simpele stappen zien hoe je dit eenvoudig doet. Maar voordat je aan de slag gaat is het belangrijk om je te realiseren dat je met elektriciteit aan de slag gaat. Doe de stappen dus alleen als je verstand van zaken hebt. Het gaat immers om je veiligheid. Schakel bij enige twijfel een professional in die de groep vervangt.

Bij het vervangen van de installatieautomaat is het belangrijk om de reden van het defect eerst te achterhalen. Maar ook om zeker te weten dat de automaat het probleem is. Regelmatig is het niet de installatieautomaat zelf, maar een fout in de installatie of in een aangesloten apparaat. Zodra je zeker weet dat de automaat defect is, bereid je je voor om de juiste materialen aan te schaffen voor je klus.

Een automaat is na 5x – 10x aanspreken minder betrouwbaar en moet je vervangen

Een andere reden voor vervanging is het aantal keren dat de installatie automaat is aangesproken. Na 5x – 10x uitgeschakeld te zijn door een defect is deze namelijk niet meer betrouwbaar en moet je de automaat sowieso vervangen. Dit komt bijvoorbeeld vaak voor bij sluiting in de installatie, waarbij men met “trial-en-error” probeert de fout te achterhalen door de installatie automaat telkens in te schakelen.

Bereid de vervanging van de groep goed voor

Zodra je zeker weet dat de automaat defect of minder betrouwbaar is, bereid je je voor om de juiste materialen aan te schaffen voor je klus. Vaak is dezelfde automaat nog verkrijgbaar, al of niet in een vernieuwde uitvoering. Je kunt bijvoorbeeld kijken in onze webshops 123GroepenKast.nl of GewissElektro.nl. Mocht je er zelf niet uitkomen dan kun je altijd overleggen welke automaat het beste past in jouw situatie.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je automaat niet defect is. Maar dat je bijvoorbeeld een airco wilt aansluiten. Vaak heeft de airco bij het inschakelen een inschakelpiek. Hierdoor spreekt een automaat met een B-karakteristiek onterecht aan. In deze situaties kan een automaat met een C-karakteristiek het probleem eenvoudig oplossen. De stappen voor de vervanging zijn het zelfde (ps. Let er wel op dat je rekening houdt met het ontwerp zoals de aarding en de lengte van de kabel). Beide hebben dezelfde afmeting en zijn hetzelfde ontworpen. Het enige verschil is de “vertraging” bij het inschakelen. Meer informatie oven of je een B of C karakteristiek nodig hebt lees je hier.

Het uitvoeren van deze werkzaamheden is ook een mooi moment om de groepenverklaring te controleren en eventueel bij te werken.

6 Simpele stappen om je installatieautomaat te vervangen in de groepenkast

Nadat we goed zijn voorbereid en weten welke groep we willen vervangen door een nieuwe installatie automaat beginnen we stap voor stap met de werkzaamheden. Maar voordat je begint, maak er geen haastklus van, zorg dat je niet alleen bent en leg al het gereedschap en materiaal klaar.

Stap 1: Maak de groepenkast spanningsloos

Informeer je huisgenoten dat de spanning er een tijdje af gaat. Schakel vervolgens de hoofdschakelaar en alle groepen uit. Zo weet je zeker dat er vanuit de achterliggende installatie geen spanning of stroom meer binnen komt. Denk in het bijzonder aan het uitschakelen van de groep van de zonnepanelen. Neem het deksel van de groepenkast en leg deze op een veilige plek buiten het directe werkgebied en niet op de grond.

Stap 2: Meten is weten

Voordat je verder gaat met je werkzaamheden moet je 100% zeker zijn dat er geen spanning of stroom meer in de groepenkast aanwezig is. Het credo is hier: meten is weten, bijvoorbeeld met een duspol. Lees hier meer over duspols.

 Volgens de norm NEN3140 moet je voor het vaststellen van de spanningsloze toestand een tweepolige spanningsaanwijzer gebruiken die voldoet aan de NEN-EN-IEC 61243-3, of een gelijkwaardig instrument. De spanningsaanwijzer moet je onmiddellijk vóór en na het gebruik controleren op de goede werking.

Stap 3: Verwijder de automaat

Pas nadat je veilig en spanningsloos kunt werken, begin je met de feitelijke werkzaamheden. Draai de 4 schroeven van de installatieautomaat los en verwijder de bedrading uit de automaat. Je kunt nu met een platte schroevendraaier eenvoudig de DIN-rail lipjes aan de bovenzijde en onderzijde uitklikken. Nu kun je de automaat eenvoudig uitnemen.

TIP: Gaat het moeilijk, klik dan ook het DIN-rail lipje van de “buren” los.

Gaat het uitnemen moeilijk door de kamrail dan kan het helpen om van de naastliggende automaten aan de onderzijde ook even het DIN-rail lipje uit te klikken. Je krijgt dan iets meer ruimte. Vergeet dan niet om deze straks weer vast te klikken.

Stap 4: Installeer de nieuwe installatie automaat

Pak de nieuwe automaat, klik de DIN-rail lipjes open en zet deze op de DIN-rail. Zet de automaat in de “uit” stand. In het geval van een KAM-rail kan het een klein beetje handigheid vereisen om de automaat goed op de KAM-rail te krijgen. Klik de lipjes vast, voer de bedrading in, en zet deze vast door de 4 schroeven hand-vast aan te draaien. Heb je bij stap 3 het DIN-rail lipje van de “buren” los geklikt, vergeet deze dan niet vast te klikken. Ziet alles er (visueel) goed uit? Ga dan door naar stap 5.

Stap 5: Momentschroevendraaier

Misschien is stap 5 wel de belangrijkste stap: alle schroeven na-draaien met een momentschroevendraaier. Doordat je in de groepenkast aan het werk bent geweest, kan het zijn dat er per ongeluk schroeven zijn losgetrild. Het kan ook zijn dat dit in de loop der jaren al is gebeurd. Trek daarom alle schroeven na met een momentschroevendraaier. Alleen dan weet je dat de overgangsweerstand tussen de componenten en de aansluitdraden het meest optimaal is. Kijk hier eens voor een momentschroevendraaier.

Voltmeter om spanning te meten
Stap 6: Inschakelen

Pas als je helemaal tevreden bent, plaats je het deksel van de groepenkast terug en schroeft deze vast. Waarschuw alle huisgenoten dat je de spanning er weer op gaat zetten. Nu kun je de hoofdschakelaar omzetten, en vervolgens schakel je de groepen weer in. Rond je werkzaamheden af, en laat de meterkast schoon en overzichtelijk achter. Wil je nog een installatieautomaat bestellen? Klik dan hier.

Wij vinden het superleuk als je je reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.