Een bekabeld of draadloos alarmsysteem: Dit zijn de verschillen
22 oktober 2020 
3 min. leestijd

Een bekabeld of draadloos alarmsysteem: Dit zijn de verschillen

Woonhuizen of bedrijfspanden met een beveiliging lopen aanzienlijk minder risico op inbraak, dankzij de installatie van de beste beveiligingssystemen. Hedendaags is het steeds belangrijker om je tegen bijvoorbeeld inbraak, brand en zelfs een overstroming te beveiligen. Er zijn genoeg aanbieders van alarmsystemen die de veiligheid van je pand of huis garanderen. Maar welk veiligheidssysteem past nou het beste bij jou en veelal belangrijker bij jouw pand? In dit artikel behandelen wij twee soorten alarmsystemen, namelijk een bekabeld en een draadloos alarmsysteem. Ná het lezen van deze blog, weet jij welk systeem het beste bij jouw wensen past.

Dit zijn de dingen waar je rekening mee kunt houden bij jouw afweging:

Bekabeld alarmsysteem

Een bekabeld alarmsysteem, zoals de term ook al aangeeft, is in een pand geïntegreerd door middel van bekabeling. Wanneer de bekabeling mooi weggewerkt wordt, ziet dit er net zo strak uit als een draadloos systeem. Het garanderen van veiligheid is natuurlijk het voornaamste doel van een alarmsysteem. Zowel een bekabeld alarmsysteem als een draadloos alarmsysteem staan hier beiden garant voor. Het is niet zo dat een bekabeld alarmsysteem voor een betere beveiliging zorgt dan een draadloze of vice versa. Beide alarmsystemen komen voor zowel voor privé als zakelijke objecten goed uit de test.

Voordelen bekabeld alarmsysteem

bekabeld alarmsysteem

Als eerste is een bekabeld systeem niet gevoelig voor eventuele storingen in het netwerk. Dit komt, omdat er maar één overdrachtsweg beschikbaar is en dus bijvoorbeeld ook niet gevoelig is voor eventuele hacks van buitenaf. Daarbij heeft een bekabeld systeem een hoge economische levensduur vanwege de ongevoeligheid voor storingen. Ook waarborgt dit systeem lage onderhoudskosten dankzij een permanente stroomvoorziening door middel van de bekabeling, wat natuurlijk ook érg fijn is voor de portemonnee. Het is bijvoorbeeld niet nodig om regelmatig batterijen te vervangen. De installatie van zo’n systeem is ook eenvoudig. Het is een principe van kabels inpluggen en het systeem is startklaar.

Nadelen bekabeld alarmsysteem

Aan de andere kant zitten er aan dit soort systemen ook nadelen vast. De installatie van een bekabeld veiligheidssysteem kan voor een aantal complicaties zorgen. Dit komt doordat het systeem door middel van kabels aangesloten wordt. Wanneer er grote afstanden overbrugd moeten worden, kan dit zorgen voor een dure installatie. De installateur heeft immers meer tijd nodig om het beveiligde gebied te overbruggen. Ook heeft niet elk pand kabelgoten om de bekabeling te faciliteren. Dit kan er ook voor zorgen dat er bijvoorbeeld nieuwe kabelgoten aangemeten en geïnstalleerd moeten worden, wat ook niet goedkoop is.

Draadloos alarmsysteem

De tegenhanger van het bekabelde alarmsysteem is het draadloze beveiligingssysteem. Dit is een veiligheidssysteem dat niet is aangelegd door middel van bekabeling, maar werkt draadloos op batterijen. Deze alarmsystemen worden gekoppeld aan een beveiligde centrale die in contact staat met het draadloze alarmsysteem. Via draadloze detectoren worden er hertz ontvangen en doorgestuurd naar het systeem.

Voordelen draadloos alarmsysteem

Het grootste voordeel van deze alarmsystemen is dat het overal geplaatst kan worden. Je hoeft je niet druk te maken over kabels en het kunnen faciliteren van de bekabeling voor het systeem. Het plaatsen van dit alarmsysteem op ontoegankelijke plaatsen voor bijvoorbeeld bekabelde systemen is dus geen probleem Daarbij werkt het systeem nog steeds wanneer er bijvoorbeeld sprake is van stroomuitval. Dit komt doordat het veiligheidssysteem werkt op batterijen en niet op de stroom van het energiebedrijf. Ook gaan deze batterijen gemiddeld zeven jaar mee. Wanneer er behoefte is aan uitbreiding van het alarmsysteem, kan dit eenvoudig gefaciliteerd worden dankzij de flexibiliteit van het systeem. Er hoeven immers geen extra kabels worden gelegd. Dit is een kwestie van het toevoegen van een extra component aan het algehele systeem en de centrale.

Nadelen draadloos alarmsysteem

Het bereik van de detectoren kan een nadeel zijn. Een oplossing hiervoor kan je eenvoudig vinden. Het bereik van deze detectoren kan je namelijk bepalen tijdens de installatie. Daarbij kan er een storing plaatsvinden in het signaal tussen de detectoren en de centrale. Hier is ook een oplossing voor, namelijk het integreren van een extra beveiliging op het systeem. De storingsgevoeligheid kan de installateur ook testen door middel van een beveiligingstest. Er wordt dan een ‘jammer-test’ uitgevoerd om te kijken of het systeem eventuele aanvallen van buitenaf kan weerhouden.

Het AJAX alarmsysteem

Een voorbeeld van een draadloos alarmsysteem is die van AJAX. De draadloze AJAX alarmsystemen zijn eenvoudig integreerbaar en makkelijk te gebruiken. Bovendien kan je het systeem eenvoudig uitbreiden door het toevoegen van extra componenten. Het systeem is ook gekoppeld aan een app waarin je het systeem kunt configureren en bedienen op je smartphone. Daarbij kan je ook voor de optie kiezen om meldingen te ontvangen wanneer de detectoren iets opmerken.

Ten slotte:

Wanneer je op zoek bent naar een alarmsysteem kan er geconcludeerd worden dat beide systemen voor een uitstekende beveiliging van je pand garant zullen staan. Wees je wel bewust van het feit dat je goed moet kijken  naar welk systeem nou het beste bij jouw pand past. Vooraf navraag doen bij een installateur kan je moeite en natuurlijk ook kosten schelen.

Wij vinden het superleuk als je je reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt!

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Reactie plaatsen