De Kookgroep
Tegenwoordig koken velen van ons op een elektrisch kooktoestel. Om elektrische koken mogelijk te maken, moet het kooktoestel aangesloten zijn op een elektrische installatie. Hierbij heb je een kookgroep of fornuisgroep nodig. In deze blog zullen wij bespreken wat een kookgroep is en waarvoor je het gebruikt. Daarnaast zullen we ook het verschil bespreken tussen kookgroepen. Ten slotte leggen we uit hoe jij de benodigde kookgroep kan berekenen.
Wat is een kookgroep en waar wordt het voor gebruikt?
Wat is een kookgroep of fornuisgroep? De fornuisgroep is een groep die veel voorkomt in de groepenkast.
Het verschil tussen 2P + 2N en 3P + N fornuisgroep
Door middel van een kookgroep is het mogelijk om een elektrisch kooktoestel aan te sluiten. Er is een 1 fase en een 3 fase uitvoering. De 1 fase uitvoering kan ook aangesloten worden op 2 fasen, maar moet dan wel achter dezelfde aardlekschakelaar.
Fornuisgroep 2P + 2N zijn in feite twee gekoppelde installatieautaten
Een 1 fase fornuisgroep zijn eigenlijk 2 gekoppelde installatieautomaten. Over het algemeen gaat het hier om 2 keer 16 ampère. Dit komt omdat de meeste woningen beschikken over groepen die met 16 ampère beveiligd zijn. Deze 1 fase kookgroep heeft 4 aansluitingen, bestaande uit 2 keer een fase en 2 keer een nul. Dit komt neer op: 2P + 2N + aarde. Er moet naast de twee fasedraden en de twee nuldraden ook een aardedraad worden getrokken. Dit betekent dat er vijf draden naar het perilex systeem gaan. Ook voor de 3 fase kookgroep moet je vijf draden trekken. Het gaat hier om drie fasedraden, één nuldraad en een aardedraad: 3P + N + aarde.
Het verschil tussen de 1 fase en 3 fase groepenkast is dat er in de 1 fase groepenkast geen krachtgroep geplaatst kan worden, maar dit in de 3 fase groepenkast wel mogelijk is. Je gebruikt een krachtgroep voor het aansluiten van je apparatuur wanneer deze apparaten een vermogen hebben wat boven het maximale vermogen van de 1 fase aansluiting ligt. Een voorbeeld hiervan is een elektrisch kooktoestel. Toch is het wel mogelijk om op de 1 fase aansluiting bijvoorbeeld een kookplaat aan te sluiten, zo lang deze niet het maximale vermogen van de 1 fase netaansluiting overschrijdt. Hierbij moet je de fornuisgroep achter dezelfde aardlekschakelaar van. de 1 fase groepenkast aansluiten. Bij de 3 fase groepenkast kun je een fornuisgroep of een krachtgroep gebruiken.
Berekenen van de benodigde kookgroep
Woningen beschikken vaak over een groepenkast met groepen die tot 16 ampère beveiligd zijn. Het vermogen van kan dan niet meer dan circa 3680 watt zijn. Een fornuisgroep bestaat uit twee 16 ampère automaten die met elkaar zijn gekoppeld. Deze kookgroep herken je aan de twee schakelaren die direct naast elkaar geplaatst zijn en uitgeschakeld kunnen worden met één hendel. Doordat deze aansluiting gesplitst is in twee delen, spreken we van een aansluiting van 2x 16 ampère. Het is hierdoor mogelijk om het hoge vermogen dat een elektrisch kooksysteem vraagt te leveren, tot ongeveer 7400 Watt.
Maar op welke manier reken je nu de benodigde kookgroep uit? Dit kun je doen aan de hand van de volgende formule:
Ampère = Wattage / Voltage
Wanneer een elektrische kookplaat een vermogen van 7360 Watt (VA) heeft, betekent dit dat deze 32 Ampère nodig heeft:
7360W (VA) / 230V = 32A
Deze kookplaat zal dus door middel van een kookgroep aangesloten moeten worden. Op een kookgroep kan namelijk een kookplaat tot 7360 Watt aangesloten worden door zijn tweeledige installatieautomaat. Hierdoor heb je eigenlijk twee aansluitingen die tot 16 ampère beveiligd zijn. Het elektrische kooktoestel kan door middel van de kookgroep elektrisch “door tweeën” worden gedeeld.
Ten slotte
Het gebruiken van een fornuisgroep is ideaal wanneer jij graag elektrisch wilt koken in je huis. Omdat het vermogen van de elektrische kookplaat vaak hoger is dan het vermogen van een normale elektriciteitsgroep (230 volt x 16 ampère = 3680 watt), is een fornuisgroep dé oplossing. Door de fornuisgroep is het mogelijk om toch de elektrische kookplaat met het hoge vermogen te gebruiken. Let er wel op dat het vermogen van je apparaat niet hoger is dan wat de groepenkast aan kan. Dit kan namelijk resulteren in ongewenste afschakeling van de groepenkast.
Heb je groepenkast componenten nodig? Ga naar 3P+N kookgroep. Ga naar 2P+2N fornuisgroep.
Lees meer over dit onderwerp: Wat is het verschil tussen een kookgroep en fornuisgroep?
Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.