B of C karakteristiek? Welke karakteristiek moet ik toepassen?

Verschil B of C karakteristiek.

Een automaat met B karakteristiek is de standaard uitschakelkarakteristiek voor woningen. De C karakteristiek gebruiken we wanneer er sprake is van hogere inschakelstromen.

Installatieautomaten en aardlekautomaten zijn componenten die je terugvindt in een meterkast. We gebruiken deze componenten om onze elektrische installaties te beveiligen. Deze twee automaten hebben een overeenkomst. Zowel de installatieautomaat als de aardlekautomaat heeft een uitschakelkarakteristiek. Wat dit precies inhoudt zullen wij in deze blog uitleggen. Eerst leggen we uit wat het verschil is tussen een installatieautomaat en een aardlekautomaat. Daarna vertellen we je wat het verschil is tussen de meest gangbare karakteristieken; de B en C karakteristiek. Ook gaan we in op standaard en onverwachtse situaties van karakteristieken. Ten slotte vertellen we je welke automaten wij aanbevelen bij uitbreidingen.


Verschil tussen aardlekautomaat en installatieautomaat

De aardlekautomaat en installatieautomaat hebben als overeenkomst dat beide een uitschakelkarakteristiek hebben. Maar wat is het verschil? In een elektrische installatie heb je altijd een aardlekbeveiliging nodig zoals een aardlekschakelaar of een aardlekautomaat.

Een aardlekautomaat is een installatieautomaat en aardlekschakelaar in één behuizing

Wanneer je gebruik maakt van een installatie automaat, heb je ook een aardlekschakelaar nodig. De installatie automaat wordt dan achter de aardlekschakelaar geplaatst. De installatie automaat beschermt jouw elektrische installatie tegen te hoge elektrische stromen, deze schakelt bij een te hoge stroom af. Wanneer er bijvoorbeeld een lekstroom ontstaat, dan schakelt hier de aardlekschakelaar af. Een aardlek automaat, daarentegen, is een combinatie van de aardlekschakelaar en de installatie automaat. Je hebt met een aardlek automaat dus alles in één. Heb je een aardlek automaat nodig? Klik dan hier.

B en C uitschakelkarakteristieken

Zowel de B als de C automaten beschermen de bedrading van elektrische installaties tegen schade door te hoge elektrische stroom. Ontstaat er een stroompiek die hoger is dan de automaat accepteert? Dan kan het zijn dat de automaat het elektrische circuit onderbreekt. De automaat zorgt er dan voor dat de installatie spanningsloos wordt. Er zijn automaten met verschillende specifieke uitschakelkarakteristieken. Dit is om ervoor te zorgen dat installaties bij specifieke situaties uitschakelen. Daarom onderscheiden we onder andere een B karakteristiek en een C karakteristiek.

In Nederland past men standaard de B16 installatieautomaat toe

Maar wat is dan het verschil tussen deze twee uitschakelkarakteristieken? Op de opdruk na zie je aan de buitenkant van de automaat het verschil namelijk niet tussen een B en C karakteristiek. Een B karakteristiek gebruik je voor verlichting en verwarmingstoestellen. Een B karakteristiek is de standaard uitschakelkarakteristiek voor woningen, deze kunnen een relatief lage inschakelpiek hebben. Deze karakteristiek kan een kortstondige piekstroom van 3 tot 5 maal de nominale waarde aan. De C karakteristiek gebruiken we in situaties met hogere inschakelpieken. Denk hierbij aan de airconditioning of een warmtepomp. De C karakteristiek kan een kortstondige piekstroom van 5 tot 10 keer de nominale waarde aan.

Het is belangrijk dat de automaat de mogelijkheid heeft om bij kortsluiting uit te schakelen zonder te langzaam of te snel uit te schakelen. Er mag namelijk geen brand ontstaan of gevaar zijn voor mensen.

Automaten vervangen porseleinen smeltpatronen

Een automaat heeft dezelfde beschermende werking als een smeltpatroon. Wanneer er bij een smeltpatroon sprake is van een te hoge stroom, dan smelt de smeltdraad. Het smelten van de draad zorgt voor een onderbreking van de stroomkring. Tegenwoordig vervangen automaten deze klassieke porseleinen smeltpatronen. Smeltpatronen kunnen maar één keer hun functie vervullen. Nadat de draad gesmolten is, moet je deze vervangen. Een automaat kun je een aantal keer gebruiken door deze opnieuw in te schakelen. Nadat een automaat in werking is getreden, is deze direct weer klaar voor gebruik. Echter kun je een automaat niet eindeloos blijven gebruiken. De veiligheid van een automaat is alleen gegarandeerd bij 5 tot 10 uitschakelingen van de automaat. Als er vaker sprake is van een uitschakeling, dan moet je de automaat vervangen.

Onverwachtse situaties 

Er kunnen zich onverwachtse situaties voordoen als de karakteristieken van automaten elkaar overlappen. Bij een kortsluiting van een bepaalde hoogte kan het zijn dat zowel de groep als de voorliggende schakelaar als eerste aangesproken worden. Hierdoor kan een kortsluiting in de groep resulteren tot een uitschakeling van de hele groepenkast. Dit is een voorbeeld van een situatie die voor kan komen als karakteristieken elkaar overlappen.

Standaard situaties

Over het algemeen passen we automaten met een B karakteristiek toe in woningen. Is er sprake van grotere inschakelstromen? Dan gebruiken we een C karakteristiek. We onderscheiden ook automaten met een D karakteristiek. Deze gebruiken we voornamelijk voor industriële toepassingen.

Wil je een automaat met een B karakteristiek vervangen door een automaat met C karakteristiek? Houdt er dan rekening mee dat de maximale kabellengte halveert. De lengte van de kabel bij een C karakteristiek mag slechts de helft zijn dan die van een B karakteristiek. Dit komt omdat de maximale toegestane impedantie de helft is van een B karakteristiek. Op deze manier zorg je ervoor dat de automaat een veilige uitschakeltijd bereikt.

Welke automaat kiezen wij bij uitbreidingen?

Wij krijgen regelmatig de vraag welke automaat wij aanraden. Denk hierbij aan automaten voor een nieuwe installatie of een uitbreiding van de installatie. In standaard situaties adviseren wij een automaat met een B karakteristiek. Deze gebruiken we namelijk over het algemeen in woningen. We raden je aan om een B karakteristiek te kiezen met een kortsluitvastheid van minimaal 6kA. Kortsluitvastheid is de maximale kortsluitstroom die een automaat effectief kan onderbreken. De fabrikant van de automaat garandeert dat dit op een veilige manier kan gebeuren. Waarom raden wij het aan om te kiezen voor een kortsluitvastheid van minimaal 6kA? De kabels in huisinstallaties zijn zo aangelegd dat deze stromen van ten hoogste 6000A kunnen verwerken. 6000A is hetzelfde als 6kA. De automaat moet dan ook aan de minimale waarde van 6kA voldoen.

Ten slotte

In deze blog hebben we je uitgelegd wat een uitschakelkarakteristiek is. Een uitschakelkarakteristiek beschermt tegen te hoge elektrische stromen. Een automaat zorgt dan voor de onderbreking van het elektrische circuit. We maken een onderscheidt tussen een B en C karakteristiek. Een automaat met B karakteristiek is de standaard uitschakelkarakteristiek voor woningen. De C karakteristiek gebruiken we wanneer er sprake is van hogere inschakelstromen. Ook hebben we je in deze blog uitgelegd waarom automaten smeltpatronen vervangen. Smeltpatronen zijn slechts één keer te gebruiken. Automaten kun je zo’n 5 tot 10 keer gebruiken. Wanneer je een automaat gaat uitkiezen, kijk dan goed naar de kortsluitvastheid. Dit is de maximale kortsluitstroom waarvan een fabrikant garandeert dat de automaat deze effectief kan onderbreken. Heb je nog componenten nodig voor in jouw elektrische installatie? Klik dan op deze link.

Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.