Een hoge energierekening dat wil niemand. Met deze praktische tips proberen wij jou te helpen met geld besparen.
Nu nog even snel een warmtepomp laten plaatsen. Ja dat zou top zijn, maar is helaas niet de realiteit. Buiten dat er niet zoveel warmtepompen beschikbaar zijn, het een behoorlijke investering vergt voor een gemiddeld huishouden, er waarschijnlijk te weinig installateurs beschikbaar zijn voor de installatie in alle woningen en er heel wat woningen niet eens geschikt zijn voor een warmtepomp, zullen wij dus maar over gaan op de praktische toepasbare tips.
Radiator:
Tip 1: Hou ruimte om de radiator vrij zodat deze de ruimte kan verwarmen. Wanneer er een gordijn voor de radiator hangt, zal deze isolerend werken en de ruimte zal vervolgens niet worden verwarmd. Wanneer je jouw bed, bank of kast tegen de verwarming aan hebt staan, dan wordt eerst deze verwarmd in plaats van de ruimte.
Tip 2: Omdat je de muur achter de radiator niet hoeft te verwarmen, kun je gebruik maken van radiatorfolie. Radiatorfolie kan tot 90% van de stralingswarmte reflecteren, hierdoor is dit dus echt een aanraden als je dit nog niet hebt. De investering heb je binnen de kortste keren terug verdient.
Tip 3: Maak gebruik van tochtstrips, zo voorkom je dat je de warmte ongecontroleerd verliest. Je kunt tocht checken door met een kaars of aansteker langs ramen, deuren & openingen te gaan. Let wel op dat je niet per ongeluk je gordijn in de brand steekt ;). Voor Tip 3 is het wel belangrijk om soms gecontroleerd je woning te laten luchten. Eens in de zoveel dagen een frisse wind door je huis is gezond en goed voor je leefomgeving.
Tip 4: Ga je overdag weg van huis en is er niemand thuis? Isoleer je ramen! Je leest het goed, je ramen isoleren. Of je nu enkel of dubbel glas hebt, een gordijn voor je raam langs isoleert goed. Sowieso in de avond, maar ook overdag kun je als je aan het werk bent de gordijnen beter dicht laten. De kou blijft buiten en de warmte binnen door de extra barrière die je hebt gecreëerd.
Tip 5: Zet de verwarming in de nacht en overdag gemiddeld een graad lager. Trek de trui weer uit je kast en draag deze dit jaar wat vaker. Ook is het niet verkeerd om je lichaam wat meer te laten ‘wennen’ aan een lagere temperatuur. Als je vaker in koude omgevingen zit dan went je lichaam aan de lagere temperatuur en zul je minder snel ‘kou’ ervaren.
Stroomverbruikers:
Tip 6: Houd in de gaten wat je aan stroom verbruikt gedurende enkele dagen. Wat zijn grote verbruikers en wat zijn verbruikers die je eigenlijk nooit gebruikt? Het is goed om weer inzicht te krijgen in het verbruik van jouw woning en even de op te schonen. Kijk ook naar hoe je het verbruik kan verminderen van bepaalde grootverbruikers.
TIP 7: Let op je sluipverbruik (stekkers in stopcontacten en apparaten op stand-by). Een apparaat dat uit staat verbruikt namelijk niets. Stekkers van telefoons zijn transformatoren, de stroom wordt continu omgevormd naar een andere verhouding, omvormen kost altijd vermogen. Als de stekker in het stopcontact blijft, dan kost dit dus geld. Ook een televisie die op stand-by staat behoort tot sluipverbruik.
TIP 8: Alle apparaten met verwarmingselementen vragen veel stroom. Boilers, waterkokers of verwarming. Waar mogelijk, probeer ze gedoceerd te gebruiken. Kook daarom nooit meer water dan je nodig hebt. Een waterkoker die altijd vol zit neemt veel meer energie dan een waterkoker die slechts de helft hoeft op te warmen.
Tip 9: Hoe hoog staat de temperatuur van jouw boiler? Deze kan vaak namelijk nog iets om laag. Je boiler temperatuur kan naar beneden, maar niet te laag. In water kouder dan 25 graden Celsius overleeft de legionellabacterie wel, maar kan deze zich niet vermenigvuldigen. Met temperaturen vanaf 55 tot 60 graden sterft de bacterie af. Let hier dus wel op. Stel dus de boiler in op minimaal 60 tot 65 graden.
Tip 10: Ga je meer dan een week op vakantie? Dan kan het veel schelen om door je woning de stekkers uit het stopcontact te halen. Zet de Quooker, boiler en bijvoorbeeld als het kan de koelkast uit.
Tip 11: Vervang tijdig gloei lampen in je woning door LED lampen, deze zijn gewoon erg zuinig ten opzichte van gloeilampen. Deze investering is binnen een paar wintermaanden terug verdient. Wacht niet tot de gloeilamp stuk is, want dat kost uiteindelijk meer geld dan gelijk overstappen.
Kleding wassen & drogen
Tip 12: Ook dit heeft weer met het verwarmingselement te maken van de wasmachine. Wassen op 30 graden (lagere temperatuur) bespaard ontzettend veel energie. Waar mogelijk kun je ook een kort programma wassen. Maar het meest gebruikte vermogen zit in het verwarmen van het water.
Tip 13: Heb je een droger? Kies er soms voor om deze niet te gebruiken. Deze heeft namelijk ook een verwarmingselement en neemt daardoor ook veel energie. Een waslijfje of wasrek uitstallen kost misschien iets meer tijd, maar scheelt geld.
Keuken
Tip 14: Heeft je vaatwasser een ecostand? Spoel je glazen en vaat dan eerst even af en gebruik de ecostand op de vaatwasser. Nog zuiniger is natuurlijk alles gewoon met de hand afwassen ;).
Tip 15: Kook rijst, groente en pasta altijd met een deksel op de pan. Zo blijft de warmte in je pan en kost het koken dus minder energie. Eigenlijk een logische tip en het kost een kleine moeite.
Heb je zelf misschien nog een goede en onmisbare tip? Zet hem hieronder in de reacties!