Zelf inbraak voorkomen met buitenverlichting?
10 december 2020 
3 min. leestijd

Zelf inbraak voorkomen met buitenverlichting?

Helaas is het niet mogelijk om een inbraak in je woning 100% te voorkomen. Toch zijn er veel maatregelen die je kunt nemen om het voor inbrekers moeilijker te maken om binnen te komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het dicht en op slot doen van alle ramen en deuren, het uit het zicht plaatsen van waardevolle spullen, en het aanlaten van lampen in huis.

Daarnaast is ook het hebben buitenverlichting een goede manier om inbrekers af te schrikken. Inbrekers slaan vaak toe wanneer het donker is, ze staan tenslotte niet graag in de spotlights. In deze blog zullen wij bespreken wat de impact is van buitenverlichting op inbrekers. Daarnaast bespreken we het gebruik van sensoren en tijdklokken en de impact van buitenverlichting op een camerasysteem.

Ajax systems

Impact van buitenverlichting op inbrekers

Vooral in de wintermaanden is het voor inbrekers snel duidelijk of er iemand thuis is in je woning. Wanneer een woning van binnen donker is én er weinig verlichting rondom het huis is, is dit de perfecte woning voor de inbreker om toe te slaan. Inbrekers kunnen hier ongezien te werk gaan. Woningen die voorzien zijn van goede verlichting worden vaak overgeslagen door inbrekers. Het plaatsen van goede buitenverlichting is dan ook een makkelijke manier om ervoor te zorgen dat inbrekers jouw woning minder snel als doelwit voor inbraak zien. Door buitenverlichting te plaatsen rondom je huis staan inbrekers in het licht en kunnen ze gezien worden door de hele buurt.

Schemersensoren, tijdklokken of bewegingssensoren?

Er zijn verschillende soorten buitenverlichting. Zo kun je er voor kiezen om buitenverlichting met schemersensoren te gebruiken. Deze verlichting gaat aan wanneer de sensor aangeeft dat het buiten te donker is. Op deze manier hoef je niet meer na te denken hoe laat de buitenverlichting aan moet. De sensor in deze verlichting zorgt ervoor dat je huis iedere nacht voorzien is van voldoende verlichting. Wanneer het in de ochtend weer licht wordt, gaat deze verlichting automatisch weer uit.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je buitenverlichting te koppelen aan een tijdklok. Deze installeer je dan tussen de buitenlamp en de stroomvoorziening. Met een tijdklok bepaal je zelf wanneer de verlichting aan en uit is. Hierbij moet je er op letten dat het in de winter een stuk eerder donker is dan in de zomer. Zorg ervoor dat je tijdklok goed ingesteld is op de tijd van het jaar, zodat je verlichting aan staat wanneer het buiten donker wordt.

Verlichting met bewegingssensoren behoren ook tot de opties. Deze verlichting gaat aan zodra er iemand in het bereik van de sensor loopt. Het voordeel van verlichting met een bewegingssensor is dat ook je buren in de gaten kunnen houden of er een verdachte situatie gaande is wanneer jij niet thuis bent. Let bij deze verlichting wel op de reikwijdte van de sensor. Wanneer deze te groot is, zal de verlichting ook aan gaan als er iemand voorbij je huis loopt.

Deze verschillende soorten buitenverlichting zijn allemaal erg geschikt om inbrekers af te schrikken. Je kunt ze eventueel ook met elkaar combineren. Maar kost het je nu veel geld om je huis te voorzien van buitenverlichting? Door de lage kosten van LED verlichting hoef je het tegenwoordig om de kosten niet meer te laten. Sterke LED verlichting kan een groot oppervlak voorzien van licht én is daarnaast ook nog eens energiezuinig.

Woningbeveiliging Ajax systems inbraakbeveiliging

De impact van buitenverlichting op een camerasysteem

Is jouw huis voorzien van een camerasysteem? Ook dan is het van toegevoegde waarde om je woning te voorzien van voldoende Buitenverlichting tegen inbrekersverlichting. Door middel van beveiligingscamera’s kun je 24 uur per dag en 7 dagen per week je woning in de gaten houden. Dit zorgt er voor dat verdachte situaties en personen vast worden gelegd op beeld. Buitenverlichting kan hier aan bijdragen.

Door voldoende buitenverlichting te plaatsen, zal de buitenkant van je huis beter verlicht zijn waardoor camera’s beter verdachte personen vast kunnen leggen. De kwaliteit van camerabeelden is namelijk beter wanneer er meer licht beschikbaar is. Hoe donkerder de omgeving waarop de camera staat gericht, hoe korreliger en onduidelijker het beeld.

Door buitenverlichting te plaatsen, is er meer licht beschikbaar voor de beveiligingscamera’s, wat resulteert in een betere beeldkwaliteit. Mocht er een keer ingebroken worden in je huis, dan is de kans groter dat de dader duidelijk op beeld staat wanneer je huis voorzien is van buitenverlichting.

Ten slotte

Het plaatsen van buitenverlichting is één van de vele manieren om inbrekers af te schrikken, ze houden immers niet van in de spotlights staan. Het is aan jou om te kiezen voor welke vorm van buitenverlichting je gaat. Wordt het verlichting met schemersensoren, tijdklokken of bewegingssensoren? Of kies je voor een combinatie? Naast je woning voorzien van buitenverlichting is het belangrijk om ook andere maatregelen te nemen om de kans op woninginbraak te verkleinen.

Wij vinden het superleuk als je je reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Reactie plaatsen