Inbraak voorkomen, wat kun je zelf doen?
24 augustus 2020 
5 min. leestijd

Inbraak voorkomen, wat kun je zelf doen?

Inbraken voorkomen is jammer genoeg een utopie. Echter je kunt wel veel doen om de kans op een inbraak te verkleinen. Inbraken komen helaas dagelijks voor. Een zoekopdracht op internet levert vele actuele hits op. Bijvoorbeeld:

“Achtervolging na inbraak, man crasht tegen lantaarnpaalEen 22-jarige man is zondagavond aangehouden nadat hij had ingebroken. Nadat hij werd betrapt, sloeg hij op de vlucht. Zijn ontsnappingspoging strandde toen hij tegen een lantaarnpaal botste…..”

En dit is nog maar een van de vele inbraken en pogingen daartoe. In dit artikel behandelen wij hoe je inbraken zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Materiële en emotionele schade door inbraak

Naast materiële schade is er ook emotionele schade. Veel mensen hebben er jarenlang last van en voelen zich niet meer veilig in hun eigen huis.

Een alarmsysteem werkt vaak al preventief

Voor materiële schade kun je je verzekeren, voor emotionele schade gaat dat jammer genoeg niet op. Verzekeren is echter niet de enige oplossing voor materiële risico’s. Beter is om schade en inbraak te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door het monteren van inbraakbeveiliging zoals een alarmsysteem. De werking is vaak al preventief. Inbrekers breken namelijk minder vaak in in panden met goed hang- en sluitwerk of een alarmsysteem.

Mensen denken vaak dat een inbraak hen niet zal overkomen. De sloten en het andere hang- en sluitwerk zijn van voldoende kwaliteit en de buitenverlichting springt automatisch aan met een bewegingsmelder. Maar iedereen vergeet wel eens het licht aan te doen als ze van huis gaan. Waardoor het huis er onbewoond uit ziet.

Maar ook even snel een boodschap doen en in de snelheid vergeten de deur niet op slot te draaien komt regelmatig voor. Inbrekers zijn erg blij met dit soort dingen. Wist je dat er elke 11 minuten in Nederland een inbraak plaats vindt? Zo is volgens de politie 1 op de 4 inbraken eenvoudig te voorkomen door alleen al de deur op slot te doen.

Na installatie van inbraakbeveiliging, zoals hang- en sluitwerk, kun je vaak geld besparen door een PKVW (Politie Keurmerk Veilig Wonen) certificaat te overhandigen bij je inboedelverzekering. Vraag bij je verzekeraar na wat de voorwaarden zijn, zodat je daar rekening mee kunt houden.

Wat verstaat men onder inbraak?

Het begrip inbraak wordt in de volksmond gebruikt voor alle gevallen van het illegaal binnentreden van een gebouw. Dit is juridisch echter onjuist. Inbraak is officieel het illegaal openbreken van een gebouw of een object om dit binnen te gaan. Iemand die de inbraak pleegt noemt men inbreker.

Als binnengaan niet de bedoeling is, dan spreek je van vernieling. Maar ook als er niets kapot is, dan is het geen inbraak. De wet onderscheidt namelijk ook nog insluiping en inklimming. Deze laatste twee noemt men onterecht ook wel inbraak.

Tips om een inbraak te voorkomen

Naast een alarmsysteem om inbraak zoveel mogelijk te voorkomen of tijdig te signaleren zijn er nog meer zaken waar je rekening mee kunt houden, bijvoorbeeld:

  • Zorg dat er geen klimmateriaal rond de woning staat zoals ladders en containers
  • Verstop geen sleutels buiten onder bloempotten of deurmatten
  • Haal de sleutels uit de binnenkant van de deur
  • Markeer dure goederen, noteer de serienummers en maak foto’s
  • Zorg voor goed zicht rondom je woning
  • Spreek af met de buren, en gebruik bijvoorbeeld een Whatsapp groep
  • Zorg voor voldoende buitenverlichting rondom je woning
  • Plaats waardevolle spullen uit het zicht, maar het liefst in een kluis
  • Laat op sociale media niet zien dat je gezellig een weekendje weg bent

Inbraakbeveiliging

Wil je als je terugkomt van een weekendje niet bang zijn dat er spullen weg zijn? Zorg dan voor goede inbraakbeveiliging. Er zijn verschillende mogelijkheden om je huis te voorzien van inbraakbeveiliging. Met buitenverlichting en hang- en sluitwerk voorzie je jouw woning met weinig geld van woonhuisbeveiliging .

Wil je de beste beveiliging? Dan zijn luxere opties als camerabewaking of een alarminstallatie de perfecte keuze. Maar ook met elektronische beveiligingssystemen is er, hoewel veel kleiner, toch kans op een inbraak. Maak daarom ook gebruik van de bovengenoemde tips.

Een electronisch alarmsysteem

Een electronisch alarmsysteem, oftewel alarminstallatie is natuurlijk ook veilig bij sabotage, internet- en elektriciteitsstoringen. Als bijvoorbeeld de stroom wegvalt, dan zorgt een accu voor de stroom. Een alarmsysteem plaats je meestal in de meterkast, maar een andere plek is ook geen probleem. Met een installatiecertificaat, zoals een NCP-certificaat weet je dat het systeem professioneel en volgens de laatste richtlijnen is gemonteerd.

inbraak voorkomen met alarmsysteem

Het alarmsysteem kun je desgewenst aansluiten op de bemande meldkamer zodat indien nodig de hulpdiensten worden ingeschakeld. Maar je kunt ook een melding op je mobiele telefoon krijgen. Regulier onderhoud verhoogt de betrouwbaarheid van het alarmsysteem.

De beveiliging kun je op vele manieren programmeren. Schakel bijvoorbeeld het alarmsysteem met een druk op de knop aan en uit. Of schakel het alarmsysteem deels aan zodat alleen de benedenverdieping ’s nachts is beveiligd. De afstandsbediening heeft vaak ook een paniekknop. Hiermee kan je direct een alarm geven in geval van een noodsituatie.

Ajax Melder_AJ-MOT-Z

Bestel via de link

Naast extra bewegingsmelders, deur- en raamcontacten en afstandsbedieningen breid je het alarmsysteem ook eenvoudig uit met camerabeveiliging, brandbeveiliging en nog veel meer. Vergeet vooral garagedeuren niet, garagedeuren zijn namelijk een makkelijk doelwit voor boeven.

Bewegingsdetectoren, zoals bewegingssensoren en magneetcontacten waarschuwen bij een eventuele inbraak. Een bewegingssensor detecteert beweging in een ruimte. Ze hebben vaak een maximale reikwijdte van 10 meter. De betere bewegingssensoren hebben geavanceerde elektronica waardoor bijvoorbeeld huisdieren niet gedetecteerd worden.

Een magneetcontact bestaat uit twee delen, het ene deel plaats je op een raam of deur en andere deel plaats op een kozijn.  Bij het openen verbreekt de verbinding van het contact en gaat het alarm of.

Wat kost een inbraakbeveiliging?

De exacte kosten van inbraakbeveiliging hangen af van jouw persoonlijke wensen. Voorzie je bijvoorbeeld 2 deuren en 3 ramen van hang- en sluitwerk, of installeer je liever een alarminstallatie in combinatie met camerabewaking bij de voordeur? Laat in ieder geval een gecertificeerd beveiligingsbedrijf de werkzaamheden uitvoeren.

Goed beveiligde panden hebben minder risico op inbraak

Tegenwoordig kun je eenvoudig zelf een installatie met gecertificeerde materialen aanleggen. Compleet draadloos en eenvoudig met je mobiele telefoon te installeren. Een extra component bijvoegen gaat simpel door het scannen van een QR code. Hierna geeft je zelf een naam op, bijvoorbeeld ‘bijkeuken’. Je kunt deze AJAX-alarmsystemen van de vooruitstrevende fabrikant AJAX eenvoudig bestellen op onze website 123Groepenkast.nl

Goed beveiligde bedrijfspanden en woonhuizen lopen aanzienlijk minder risico op inbraak. Zeker panden die zichtbaar beveiligd zijn, schrikken inbrekers op voorhand al af. Een alarminstallatie maakt je pand ook minder aantrekkelijk voor onbevoegden.

Wij vinden het superleuk als je je reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.

Over de schrijver
Luc startte in 1991 in de installatietechniek. In 2013 is hij gestart met zijn eerste webshop in technische installatiematerialen 123GroepenKast.nl. Datzelfde jaar schreef hij zijn eerste e-boek over het aansluiten van een groepenkast. Vanuit zijn passie voor de techniek publiceerde hij meerdere kennis artikelen met als doel om de technische vakkennis op een hoger niveau te krijgen. Te vaak ziet hij in de praktijk technische installaties die zijn aangelegd met een gebrek aan technische kennis. Door de kennis terug te brengen, samen met het vakmanschap van de RegioInstallateur wordt een betrouwbare, en bovenal veilige technische installatie opgeleverd. Tegenwoordig houdt Luc zich bezig met de ontwikkeling van de RegioInstallateur en Installo.
Reactie plaatsen