Spanningsvereffening: Wat is het nu precies en hoe helpt het ons?
27 januari 2021 
3 min. leestijd

Spanningsvereffening: Wat is het nu precies en hoe helpt het ons?

Jaarlijks telt Nederland zo’n 25 onweersdagen. Circa 100.000 keer per jaar slaat ergens in Nederland de bliksem in. De stroomsterkte van deze bliksem varieert van een paar Ampère tot 60.000 Ampère. Er is dus een enorm groot verschil in de stroomsterkte, en daarmee het effect van bliksem. Zowel directe als indirecte blikseminslag kunnen schade aanrichten aan jouw woning. Overspanning kan dus ontstaan via directe én indirecte blikseminslag. Hierdoor kunnen er hoge spanningen op verschillende delen van een woning of gebouw komen te staan. Met spanningsvereffening voorkom je dergelijke gevaarlijke situaties. In deze blog leggen we jou uit wat een potentiaalverschil is. Daarna leggen we je uit wat spanningsvereffening is.

als je een nieuwe groepenkast gaat bestellen

Potentiaalverschil

De inslag van bliksem levert een hoge spanning en stroom op. Via leidingen die het huis binnenkomen komt ook de bliksem binnen. Denk bijvoorbeeld aan de metalen waterleiding, maar ook aan elektriciteitskabels. Bij een blikseminslag met een hoge stroomsterkte kan een woning of gebouw onder hoge spanningen komen te staan. Ook de elektrische installatie staat dan onder hoge spanning. Het kan dan zo zijn dat de waterleiding en de elektriciteitskabels verschillende hoeveelheden spanning komen te staan. Er is dan sprake van een potentiaalverschil. Een potentiaalverschil, waarbij onderdelen onder verschillende spanningen staan, kan schade aanrichten. Denk hierbij aan schade aan elektrische installaties maar ook menselijk letsel.

Hoe komt het dat mensen gewond raken door blikseminslagen? Vaak staan ze met hun voeten op een oppervlakte die voldoende geleid, maar raken zij tegelijkertijd een geleidende structuur aan met potentiaalverschil. De blikseminslag heeft dit potentiaalverschil veroorzaakt. Dit potentiaalverschil maakt het dat mensen gewond raken. 

Heb je toevallig nog groepenkast producten nodig? Zowel groepenkasten als componenten zijn eenvoudig te vinden via deze link.

Wat is spanningsvereffening?

Spanningsvereffening bij BlikseminslagMet spanningsvereffening, ook wel potentiaalvereffening, voorkom je deze gevaarlijke situaties. Potentiaalvereffening koppelt alle onderdelen in een gebouw die stroom kunnen geleiden. Tussen deze geleidende onderdelen plaatsen we verbindingen. Deze verbindingen sluiten we via een potentiaalvereffeningsrail aan op de veiligheidsaarding. Nu zijn alle onderdelen die stroom kunnen geleiden met elkaar verbonden. Hierdoor kunnen er geen spanningsverschillen optreden. Dit komt omdat de spanningsvereffening de spanningsverschillen geneutraliseerd heeft.

Sommige onderdelen van een gebouw of woning kun je niet rechtstreeks met elkaar verbinden. Zou je dit wel doen, dan zullen zij gedeeltelijk hun functie verliezen. Onderdelen waarbij rechtstreekse verbinding met de aarde niet mogelijk is, zijn data- en besturingskabels. Deze actieve geleiders kunnen we niet aan elkaar en aan een spanningsvereffening koppelen. Voor deze gevallen gebruiken we overspanningsbeveiliging. Door deze beveiliging koppelen de leidingen alleen bij hoge spanningen met elkaar en met de spanningsvereffening. Samen met de overspanningsbeveiliging zorgt de potentiaalvereffening ervoor dat al je apparaten goed beschermd zijn tegen potentiaalverschillen en bliksem. Op deze manier worden de hoge piekspanningen teruggebracht naar een veilig niveau.

Wet van Ohm

De wet van Ohm geeft het verband weer tussen elektrische spanning en stroomsterkte. Deze wet legt de relatie tussen spanning, stroom en weerstand uit. De wet stelt dat de stroom door een geleider tussen twee punten direct evenredig is met het potentiaalverschil over de twee punten. De formule luidt: U = I x R. Hierbij is U de elektrische spanning in Volt. I is de stroomsterkte in Ampère en R is de weerstand in Ohm. In de ideale situatie heeft de aarding een weerstand van 0 Ohm. Omdat dit in realiteit niet haalbaar is, mag de weerstand van aarding maximaal 30 Ohm zijn.

als je een nieuwe groepenkast gaat bestellen

Tot slot

In deze blog hebben we je uitgelegd wat potentiaalverschil en spanningsvereffening inhoudt. Blikseminslag kan leiden tot gevaarlijke situaties. Door deze inslag kan er een hele hoge spanning op onderdelen in huis komen te staan. Dit kan resulteren in potentiaalverschil, wat schade kan aanrichten aan elektrische installaties. Met spanningsvereffening voorkomt je deze gevaarlijke situaties. Door potentiaalvereffening kunnen er namelijk geen spanningsverschillen optreden. Dit komt omdat alle geleidende onderdelen in huis dan met elkaar verbonden zijn.

Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.

 

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Reactie plaatsen