Netverzwaring aanvragen? Zo pak je het aan.

Veel mensen zijn bezig om hun woning toekomstbestendig te maken. De prijzen van energie zijn al meer dan verdubbeld, en de verwachting is dat de prijzen nog meer gaan stijgen. Maar gelukkig zijn er steeds meer en betere energiebesparende oplossing doordat de technieken verbeteren.

Het advies is om eerst te zorgen dat je minder energie nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbrengen van isolatie of door de aanschaf van energiebesparende apparatuur. De energie die je dan nog nodig hebt kun je bijvoorbeeld zelf opwekken met zonnepanelen.

Minder gas, meer elektrisch

De trend is om minder gas te gebruiken. Een gevolg hiervan is dat we meer stroom gaan gebruiken. Zonnepanelen, warmtepompen, elektrisch koken en thuis laden zie je in steeds meer huishoudens. Maar de bestaande elektrische installatie heeft vaak te weinig vermogen. Om al die apparatuur van voldoende stroom te voorzien is een uitbreiding van de groepenkast nodig, en een verzwaring van de netaansluiting van het energie leverende bedrijf.


In de bestaande situatie is je aansluiting vaak 6kW of 8kW


De meeste woningen hebben een 1 fase aansluiting. Oudere woningen hebben vaak nog een 25A zekering van het energie leverende bedrijf. Dit betekent dat je in totaal 6kW (230V x 25A) aan vermogen gelijktijdig kunt gebruiken. Nieuwere woningen hebben al een 35A zekering, maar dan nog heb je een elektriciteitsaansluiting van 8kW. Dit lijkt veel, maar met al die grote nieuwe verbruikers is dat veel te weinig.

Welke netaansluiting heb je nodig?

Maar wat heb je dan wel nodig? Dit hangt af van wat je allemaal aan apparatuur hebt, en wat je gelijktijdig gebruikt. Dit noemt men het gelijktijdig vermogen. Om het gelijktijdig vermogen te berekenen, tel je alle verbruikers per groep op. Vervolgens vermenigvuldig je per groep de uitkomst met een gelijktijdigheidsfactor, vaak gebruikt men een gemiddelde factor van 0,6. Maar let op: Een warmtepomp en een laadpaal hebben een gelijktijdigheidsfactor van 1. Deze apparaten staan immers urenlang aan op vol vermogen.


De netaansluiting verzwaar je vaak naar 17kW


In de praktijk zien we vaak dat na de netverzwaring de aansluitwaarde 3x25A is. De capaciteit van je aansluiting neemt dan toe van 6kW of 8kW naar maar liefst 17kW. De netbeheerskosten zijn dan ongeveer 300 euro per jaar. Maar wil je zwaarder naar 3x35A, dan betaal je aan netbeheerskosten al snel 1000 euro per jaar. En wil je nog een stapje zwaarder naar 3x50A dan lopen de kosten al snel op tot 1500 euro per jaar. 

Zelf verzwaring aanvragen

Op mijnaansluiting.nl kan iedereen zelf een verzwaring aanvragen. Je geeft aan op welk adres je je elektriciteitsaansluiting wilt wijzigen en naar welke aansluiting je toe wilt. Vervolgens voeg je een duidelijke foto van je meterkast toe en geef je een voorkeur voor de planning van de werkzaamheden op.


TIP: gebruik een 36mm smalle 3 fase 40A hoofdschakelaar van SEP


Als randvoorwaarde moet je groepenkast zijn uitgerust met een 4-polige hoofdschakelaar, zodat er veilig gewerkt kan worden. De 1 fase hoofdschakelaar is 36mm breed, vaak heb je niet voldoende ruimte om de hoofdschakelaar te vervangen. SEP heeft hiervoor een innovatieve oplossing: een 36mm smalle 3 fase hoofdschakelaar!

Als je niet vooraf de 3 fase hoofdschakelaar in orde brengt, zal de monteur van het netbedrijf niet beginnen met de werkzaamheden. Laat de werkzaamheden uitvoeren door een professional. Deze kan dan gelijk adviseren over de uitbreiding van de groepenkast met aardlekschakelaars en voldoende groepen.


Netbeheerders voeren de werkzaamheden uit

Liander en Enexis zijn de grootste netbeheerders. Na de aanvraag van de netverzwaring duurt het een aantal weken voordat men de werkzaamheden uitvoert. De werkzaamheden duren over het algemeen een paar uur. Men sluit de bedrading aan en plaatst een slimme meter in de meterkast.

De meeste wijken en woningen zijn al voorzien van driefase bekabeling in de grond, waardoor het aansluiten vrij snel gaat. Als dit niet het geval is, kunnen er zelfs graafwerkzaamheden nodig zijn om nieuwe kabels te trekken. Opvallend genoeg zijn de kosten ongeacht je situatie altijd gelijk. Het tarief verschilt wel per netbeheerder.

Netverzwaring kan niet altijd plaatsvinden. Bekijk dit altijd goed van te voren. Als het lokale elektriciteitsnet geen capaciteit meer heeft, kan het jaren duren voordat het net verzwaard is en jouw aansluiting dus ook. Een alternatief is zelf elektriciteit opwekken en opslaan, maar dit is nog in ontwikkeling waardoor de prijzen hoog zijn.

Wat zijn de stappen voor netverzwaring?

  1. Je begint met het bepalen van het gelijktijdig vermogen. Denk hierbij ook aan de nabije toekomst. Vraag eventueel een professional om advies.
  2. Vervolgens vraag je netverzwaring aan bij het energie leverende bedrijf op mijnaansluitingen.nl
  3. Indien de de aanvraag goedkeurt is, pas je je meterkast aan met een hoofdschakelaar, aardlekschakelaars en voldoende groepen.
    Voor actuele prijzen van:
    Hoofdschakelaars (klik hier)
    Alle uitbreiding groepenkast componenten (klik hier)
  4. De netbeheerder komt langs om de netverzwaring aan te sluiten.


Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.