Toilet

Een toilet is een sanitaire voorziening die men voornamelijk gebruikt voor het verwijderen van menselijke uitwerpselen en urine. Toiletten kunnen met of zonder spoelwater zijn (toilet doorspoelen of droog toilet). Tevens zijn uitvoeringen voor een zittende houding of voor een gehurkte houding (hurk toilet).

Spoeltoiletten zijn meestal aangesloten op een rioleringssysteem in stedelijke gebieden en op septische putten in geïsoleerde gebieden. Daarentegen zijn droge toiletten verbonden met een put, verwijderbare container, composteerkamer of ander opslag- en behandelingsapparaat. Over het algemeen zijn toiletten gemaakt van keramiek (porselein), beton, plastic of hout.

Een toilet kan in verschillende ruimtes voorkomen

In woningen kan het toilet, de wastafel, het bad of de douche zich in dezelfde ruimte bevinden. Een andere optie is om een ruimte te hebben voor het wassen van het lichaam (badkamer) en een andere voor het toilet en de handwasbak (toiletruimte).

Openbare toiletten bestaan uit een of meer toiletten (en vaak urinoirs) die beschikbaar zijn voor gebruik door het grote publiek. Draagbare toiletten of chemische toiletten gebruikt men voor grote en tijdelijke bijeenkomsten.

Veel arme huishoudens in ontwikkelingslanden gebruiken zeer eenvoudige en vaak onhygiënische toiletten. Bijvoorbeeld eenvoudige putlatrines en emmertoiletten die meestal in bijgebouwen worden geplaatst. Wereldwijd hebben bijna een miljard mensen helemaal geen toegang tot een toilet en zijn ze gedwongen open te poepen.

Onveilige toiletten

Ziekten overgedragen via de fecaal-orale route of via water, zoals cholera en diarree, wordt verspreid door open ontlasting. Maar ook door onveilige toiletten die verontreiniging van oppervlaktewater of grondwater veroorzaken. Historisch gezien was sanitatie al vanaf de vroegste stadia van menselijke nederzettingen een punt van zorg.

Een typisch doorspoeltoilet is een keramische kom (pan) die aan de "bovenzijde" is verbonden met een stortbak (tank). Deze maakt snel vullen met water mogelijk. En aan de "benedenzijde" met een afvoerpijp die de ontlasting verwijdert.

Wanneer je een toilet doorspoelt, moet het afvalwater in een septic tank stromen. Of het moet in een systeem dat is aangesloten op een rioolwaterzuiveringsinstallatie stromen. Maar in veel ontwikkelingslanden vindt dit echter niet plaats.

Een toilet gebruik je het liefst met een sifon om rioolgeur te voorkomen

Het water in de toiletpot is verbonden met een pijp in de vorm van een omgekeerde U. Een zijde van het U-kanaal is gerangschikt als een sifonbuis langer dan het water in de kom hoog is. De sifonbuis sluit men aan op de afvoer. En de bodem van de afvoerpijp beperkt de hoogte van het water in de kom voordat het door de afvoer stroomt.

Het water in de kom fungeert als een barrière voor rioolgas dat het gebouw binnenkomt. Rioolgas ontsnapt via een ontluchtingspijp die aan de rioolleiding is bevestigd. In woningen mondt deze pijp vaak uit in het dak van de woning.

Draagbare toiletten

Een draagbaar toilet gebruikt men bijvoorbeeld op bouwplaatsen, filmlocaties en grote buitenbijeenkomsten waar geen andere voorzieningen zijn. Het zijn meestal zelfstandige eenheden die gemakkelijk kunnen worden verplaatst. De meeste draagbare toiletten zijn unisex-units met privacy, gewaarborgd door een eenvoudig slot op de deur.

De units zijn meestal licht van gewicht en gemakkelijk te transporteren met een dieplader en met een kleine vorkheftruck geladen en gelost. Veel draagbare toiletten zijn kleine gegoten plastic of glasvezel draagbare kamers. Ze hebben een afsluitbare deur en een opvangbak om afval op te vangen in een chemisch behandelde container.

Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

GWSelektro.nl

GroepenKast bestellen

123GroepenKast.nl