Hoe beveilig ik mijn appartement?
18 november 2020 
3 min. leestijd

Hoe beveilig ik mijn appartement?

Wanneer je in een appartement woonachtig bent, zal je met aantal verschillende aspecten rekening moeten houden omtrent inbraakgevoeligheid. Afhankelijk van de hoogte van je verdieping, zou jouw appartement een interessante optie kunnen zijn voor de desbetreffende inbreker. In deze blog zullen wij vandaag een aantal aspecten bespreken waarmee jij rekening kan houden. Daarbij zullen we je ook een aantal tips geven om jouw appartement optimaal te beveiligen. Zodat je de kans op een inbraak zo minimaal mogelijk maakt.

Hoogte van de verdieping

Een belangrijk aspect om je te beveiligen tegen inbraak is de hoogte van de ligging van je appartement. De vraag die je hierbij moet stellen, is hoe makkelijk de inbreker omhoog kan klimmen? De inbreker zal dit altijd als een soort parcours zien om uiteindelijk bij zijn doel te komen. Als de balkons bijvoorbeeld recht boven elkaar zijn gebouwd, geeft dit de desbetreffende inbreker de optie om via de balkons omhoog te kunnen komen. Ook wanneer je op een lagere verdieping woont, zal de inbreker ook altijd kijken naar opties om jouw appartement te kunnen betreden. Denk bijvoorbeeld aan naastgelegen muurtjes waarop hij kan klimmen om zo op het balkon te kunnen springen.

Beveilig samen met je buren

De politie adviseert om duidelijke afspraken te maken met de buren. Camerabeveiliging is meestal al wel aanwezig in het complex. Het is toch altijd handig om wanneer je bijvoorbeeld voor een langere tijd weggaat je buren in te lichten. Zo weten je buren dat je een tijdje weg bent en kunnen ze zo nu en dan op het appartement letten, indien zij hier natuurlijk voor open staan. Ze kunnen bijvoorbeeld even langs gaan om de dieren te voeden of de planten water te geven. Zo wordt er toezicht gehouden op het appartement en kan jij met een gerust gevoel bijvoorbeeld op vakantie.

Beveilig je ramen

Inbrekers proberen veelal via het balkon en daarbij via het raam binnen te komen. Dit doen ze dan bijvoorbeeld door het glas of de kozijnen te forceren. Hierbij is het dus van belang dat deze goed beveiligd zijn tegen dergelijke inbraken. Het installeren van kwalitatief goede rolluiken en kozijnen zal hierbij veel helpen. Kozijnen van kunststof zijn namelijk het veiligst, omdat deze robuuster, beter afgesloten en moeilijk open te breken zijn. Met de installatie van rolluiken zal de inbreker eerst de rolluiken omhoog moeten krijgen. Dit zal ook nog eens veel geluid maken.

Beveilig met goede sloten

Beveiliging

Inbrekers kunnen door middel van een bankpasje tussen het raam, het slot indrukken en openen. Deze manier van werken wordt ook wel ‘flipperen’ genoemd. Om flipperen tegen te gaan, is het verstandig om je ramen en deuren van goedwerkende sloten te voorzien. Een ervaren inbreker weet hoelang het duurt om een slot open te krijgen en door middel van een goed slot, zal je de inbreker alleen maar vertragen. Ook hebben deze sloten een preventieve werking. Sloten met een SKG keurmerk worden veelal aangeraden. Let bij het verlaten van het huis ook altijd goed op of je alle ramen en deuren juist hebt afgesloten.

Beveilig met een alarmsysteem

Om jouw appartement optimaal te beveiligen tegen inbrekers, kan je je appartement ook voorzien van een alarmsysteem. Er zijn tal van verschillende alarmsystemen verkrijgbaar die aansluiten op jouw wensen. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om bij de voordeur een alarm inclusief een bewegingssensor te installeren. Een PIR melder detecteert bewegingen in een ruimte en zal hiervan melding maken wanneer het alarm er nog niet vanaf is gehaald. Het is ook belangrijk om te kijken waar de kans het grootst is dat inbrekers binnen kunnen komen. Als dit bijvoorbeeld via het balkon is, is het verstandig om alarmsensoren rondom dat gebied te plaatsen.

Voorkomen inbraak

Ten slotte

Een inbraak zal de beste kunnen overkomen. Wees je dus bewust van zowel de financiële maar misschien nog wel belangrijker de emotionele schade die een inbraak met zich mee kan brengen. Met het beveiligen van je appartement verklein je de kans op een inbraak vele malen meer en voorkom je zo eventuele vervelende gevolgen.

Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt!

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Reactie plaatsen